Емоционалните ползи от йогата

Освен, че помага да се концентрирате и да се свържете по-добре със себе си, йогата е много полезна при безсъние и дори за намаляване развитието на невродегенеративни заболявания.

Последна актуализация: 19 Юли, 2019

Сигурно вече сте чували за някои от ползите, които тази вековна практика носи на тялото ви. Това важи особено за ефектите, които има върху мускулите, ставите и сърцето. Въпреки това не се говори много за психологическите и емоционалните облаги от йогата.

Ето защо в тази статия ще се фокусираме точно върху това. Продължавайте да четете!

Йогата и емоциите ви

Основните ползи от йогата могат да се разделят според ефектите си на три групи: тяло, душа и дух.

Без съмнение това дълголетно изкуство подобрява качеството ви на живот. Все пак то включва различни пози, псалми, дихателни упражнения и медитация.

За мнозина йогата е начин на живот. Тя е път към откриване на щастието и вътрешния мир.

Това предполага вглеждане във вътрешното аз и абстрахиране от всичко, което ви заобикаля, както и търсене на личен смисъл.

Така е, защото йогата обединява дишане и движение. Тази комбинация ви променя по категоричен начин в положителна посока.

Йогата се използва като превантивна, лечебна и рехабилитационна терапия. Това е така, защото тя има способността да стимулира различните телесни функции. Те включват поток на кръвта, насищане на клетките с кислород и пренасочване на енергията.

Без съмнение всички тези ползи от йогата са свързани с по-доброто умствено и емоционално здраве. Тези практики са полезни не само за тялото, но и за душата.

Емоционалните ползи от йогата

Ако търсите дейност, която да ви носи психологически облаги, не отлагайте и опитайте това красиво и древно учение . Емоционалните ползи от йогата са следните:

1. Тя ви носи спокойствие и мир

В днешно време животът в големия град превръща хората в нервни, тревожни и раздразнителни същества.

Когато практикувате йога, промяната в дишането ще ви помогне да се отпуснете. Тя ви успокоява и ви помага да погледнете на нещата от друг ъгъл.

Усъвършенствате емоциите си. Освен това виждате по-добре нещата, които са около вас. Тогава ще се чувствате повече в мир със света и със заобикалящата ви среда.

Като дишате правилно, се избавяте от емоциите си на гняв, стрес и безпокойство. Накрая, йогата ви пречиства от всичко, което ви е карало да се чувствате зле, и което не ви е позволявало да живеете в хармония.

Вижте още: Понижете нивото на стреса и тревожността с тези 5 йога пози

2. Намалява стреса

Тази дума, която всички толкова добре познават, съществува заради забързания ритъм на ежедневието.

Вървим бързо. Ходим от място на място с намръщени изражения. После се караме с хора, които дори не познаваме. Чуваме шум през цялото време…

После влизаме на урока по йога. Там светът изглежда напълно променен.

Като практикувате тази вековна техника, намалявате нивата на кортизол. Това е хормон, който се увеличава при наличие на стрес.

Необходимо е да регулирате енергията си в стресиращи ситуации. Когато нивата ви на стрес са високи, вредите на здравето си.

3. Подобрява самочувствието ви

Не са много хората, които могат да кажат “вярвам в себе си” или “доверявам се на способностите си”.

Благодарение на йогата, можете да подобрите самочувствието си и да опознаете себе си без да се критикувате. Можете също да се отървете от отрицателните мисли, които ви ограничават, и да изпълните съзнанието си с положителни идеи, които ви позволяват да се разраснете.

Без съмнение йогата е фантастично средство, с което да видите нещата по-ясно. Тя повишава и жизнената ви енергия. Практикуването на йога увеличава дори и увереността в способностите ви и ви помага да взимате по-категорични решения.

4. Подобрява качеството на съня

Мелатонинът е хормон, отговарящ за нормалните цикли на съня. Съществува и невротрансмитер, наречен серотонин, който има за задача да регулира настроението и апетита ви.

И двата хормона се балансират, когато практикувате йога. В резултат на това ще спите по-добре всяка вечер.

Ако страдате от безсъние, чести кошмари или ви е трудно да заспите, няма по-добро решение за вас от йога сеанс.

През нощта ще спите като ангел, а на сутринта ще се чувствате като нови.

5. Увеличава интелектуалните ви способности

Практикуването на това източно учение подобрява способността ви да разсъждавате, да взимате решения и да мислите трезво.

В допълнение на това тя подобрява и концентрацията. Това се случва благодарение на спокойствието при позите и дишането.

Тази способност може да бъде приложена във всяка ежедневна ситуация. Това включва работното място, учебните занимания и т.н. Това ви помага да избегнете разсейването и да подобрите паметта.

6. Повдига настроението ви

Ежедневните неволи, сметките, трафикът, извънредните часове на работа… Всички те променят светогледа ви. Модерният, забързан начин на живот ви превръща в нещастни, кисели хора.

Когато практикувате йога обаче, повишавате нивата на серотонин. Това ви помага да предотвратите депресиите, тревожността и гнева. Сходен е ефектът от всяко друго физическо упражнение.

Прочетете и това: 5 разрешения, които да си дадете, за да израснете емоционално

7. Подобрява взаимоотношенията ви с останалите

Да бъдете в мир с тялото и ума си е страхотно нещо. Ако е така, може да се разбирате по-добре с останалите, да откривате желанията си и просто да бъдете по-щастливи.

От друга страна, ако не си прощавате, ако търсите всичките си грешки и се сравнявате с всички останали, ще получите единствено тъга и разочарование.

Йогата може да помогне на хората:

  • Да откажат цигарите
  • Да спрат употребата на алкохол
  • Да не се хранят толкова обилно
  • Да постигнат целите си
  • Да търсят доброто в живота
  • Да бъдат уверени в себе си

8. Помага в превенцията на невродегенеративни заболявания

Йогата, наред с медитацията, увеличава размера на структурите, наречени теломери. Когато са малки, те водят до ранно стареене, определени болести и преждевременна смърт.

Само чрез 15 минути на ден ще увеличите размера на тези структури. В резултат на това може да предотвратите дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Може да ви заинтересува ...
Здраве и КрасотаRead it in Здраве и Красота
Увереност в себе си: Започнете да залагате на себе си

Дори да се проваляте хиляди пъти, трябва да имате увереност в собствената личност, за да постигнете поставените цели. Не се сравнявайте с останалите.  • Menezes, C. B., Dalpiaz, N. R., Kiesow, L. G., Sperb, W., Hertzberg, J., & Oliveira, A. A. (2015). Yoga and emotion regulation: A review of primary psychological outcomes and their physiological correlates. Psychology and Neuroscience. https://doi.org/10.1037/h0100353
  • Bonura, K. B., & Tenenbaum, G. (2015). Effects of Yoga on Psychological Health in Older Adults. Journal of Physical Activity and Health. https://doi.org/10.1123/jpah.2012-0365
  • Hartfiel, N., Havenhand, J., Khalsa, S. B., Clarke, G., & Krayer, A. (2011). The effectiveness of yoga for the improvement of well-being and resilience to stress in the workplace. Scandinavian Journal of Work, Environment and Health. https://doi.org/10.5271/sjweh.2916