Емоционалните ползи от йогата

Освен, че помага да се концентрирате и да се свържете по-добре със себе си, йогата е много полезна при безсъние и дори за намаляване развитието на невродегенеративни заболявания.
Емоционалните ползи от йогата

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Сигурно вече сте чували за някои от ползите, които тази вековна практика носи на тялото ви. Това важи особено за ефектите, които има върху мускулите, ставите и сърцето. Въпреки това не се говори много за психологическите и емоционалните облаги от йогата.

Ето защо в тази статия ще се фокусираме точно върху това. Продължавайте да четете!

Йогата и емоциите ви

Йогата подобрява качеството ви на живот

Основните ползи от йогата могат да се разделят според ефектите си на три групи: тяло, душа и дух.

Без съмнение това дълголетно изкуство подобрява качеството ви на живот. Все пак то включва различни пози, псалми, дихателни упражнения и медитация.

За мнозина йогата е начин на живот. Тя е път към откриване на щастието и вътрешния мир.

Това предполага вглеждане във вътрешното аз и абстрахиране от всичко, което ви заобикаля, както и търсене на личен смисъл.

Така е, защото йогата обединява дишане и движение. Тази комбинация ви променя по категоричен начин в положителна посока.

Йогата се използва като превантивна, лечебна и рехабилитационна терапия. Това е така, защото тя има способността да стимулира различните телесни функции. Те включват поток на кръвта, насищане на клетките с кислород и пренасочване на енергията.

Без съмнение всички тези ползи от йогата са свързани с по-доброто умствено и емоционално здраве. Тези практики са полезни не само за тялото, но и за душата.

Емоционалните ползи от йогата

Ако търсите дейност, която да ви носи психологически облаги, не отлагайте и опитайте това красиво и древно учение . Емоционалните ползи от йогата са следните:

1. Тя ви носи спокойствие и мир

В днешно време животът в големия град превръща хората в нервни, тревожни и раздразнителни същества.

Когато практикувате йога, промяната в дишането ще ви помогне да се отпуснете. Тя ви успокоява и ви помага да погледнете на нещата от друг ъгъл.

Усъвършенствате емоциите си. Освен това виждате по-добре нещата, които са около вас. Тогава ще се чувствате повече в мир със света и със заобикалящата ви среда.

Като дишате правилно, се избавяте от емоциите си на гняв, стрес и безпокойство. Накрая, йогата ви пречиства от всичко, което ви е карало да се чувствате зле, и което не ви е позволявало да живеете в хармония.

2. Намалява стреса

После влизаме на урока по йога. Там светът изглежда напълно променен.

Тази дума, която всички толкова добре познават, съществува заради забързания ритъм на ежедневието.

Вървим бързо. Ходим от място на място с намръщени изражения. После се караме с хора, които дори не познаваме. Чуваме шум през цялото време…

После влизаме на урока по йога. Там светът изглежда напълно променен.

Като практикувате тази вековна техника, намалявате нивата на кортизол. Това е хормон, който се увеличава при наличие на стрес.

Необходимо е да регулирате енергията си в стресиращи ситуации. Когато нивата ви на стрес са високи, вредите на здравето си.

3. Подобрява самочувствието ви

Не са много хората, които могат да кажат “вярвам в себе си” или “доверявам се на способностите си”.

Благодарение на йогата, можете да подобрите самочувствието си и да опознаете себе си без да се критикувате. Можете също да се отървете от отрицателните мисли, които ви ограничават, и да изпълните съзнанието си с положителни идеи, които ви позволяват да се разраснете.

Без съмнение йогата е фантастично средство, с което да видите нещата по-ясно. Тя повишава и жизнената ви енергия. Практикуването на йога увеличава дори и увереността в способностите ви и ви помага да взимате по-категорични решения.

4. Подобрява качеството на съня

Мелатонинът е хормон, отговарящ за нормалните цикли на съня. Съществува и невротрансмитер, наречен серотонин, който има за задача да регулира настроението и апетита ви.

И двата хормона се балансират, когато практикувате йога. В резултат на това ще спите по-добре всяка вечер.

Ако страдате от безсъние, чести кошмари или ви е трудно да заспите, няма по-добро решение за вас от йога сеанс.

През нощта ще спите като ангел, а на сутринта ще се чувствате като нови.

5. Увеличава интелектуалните ви способности

Важна полза от йогата е засилване способността ви да разсъждавате.

Практикуването на това източно учение подобрява способността ви да разсъждавате, да взимате решения и да мислите трезво.

В допълнение на това тя подобрява и концентрацията. Това се случва благодарение на спокойствието при позите и дишането.

Тази способност може да бъде приложена във всяка ежедневна ситуация. Това включва работното място, учебните занимания и т.н. Това ви помага да избегнете разсейването и да подобрите паметта.

6. Повдига настроението ви

Ежедневните неволи, сметките, трафикът, извънредните часове на работа… Всички те променят светогледа ви. Модерният, забързан начин на живот ви превръща в нещастни, кисели хора.

Когато практикувате йога обаче, повишавате нивата на серотонин. Това ви помага да предотвратите депресиите, тревожността и гнева. Сходен е ефектът от всяко друго физическо упражнение.

7. Подобрява взаимоотношенията ви с останалите

Да бъдете в мир с тялото и ума си е страхотно нещо. Ако е така, може да се разбирате по-добре с останалите, да откривате желанията си и просто да бъдете по-щастливи.

От друга страна, ако не си прощавате, ако търсите всичките си грешки и се сравнявате с всички останали, ще получите единствено тъга и разочарование.

Йогата може да помогне на хората:

  • Да откажат цигарите
  • Да спрат употребата на алкохол
  • Да не се хранят толкова обилно
  • Да постигнат целите си
  • Да търсят доброто в живота
  • Да бъдат уверени в себе си

8. Помага в превенцията на невродегенеративни заболявания

Йогата, наред с медитацията, увеличава размера на структурите, наречени теломери. Когато са малки, те водят до ранно стареене, определени болести и преждевременна смърт.

Само чрез 15 минути на ден ще увеличите размера на тези структури. В резултат на това може да предотвратите дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Menezes, C. B., Dalpiaz, N. R., Kiesow, L. G., Sperb, W., Hertzberg, J., & Oliveira, A. A. (2015). Yoga and emotion regulation: A review of primary psychological outcomes and their physiological correlates. Psychology and Neuroscience. https://doi.org/10.1037/h0100353
  • Bonura, K. B., & Tenenbaum, G. (2015). Effects of Yoga on Psychological Health in Older Adults. Journal of Physical Activity and Health. https://doi.org/10.1123/jpah.2012-0365
  • Hartfiel, N., Havenhand, J., Khalsa, S. B., Clarke, G., & Krayer, A. (2011). The effectiveness of yoga for the improvement of well-being and resilience to stress in the workplace. Scandinavian Journal of Work, Environment and Health. https://doi.org/10.5271/sjweh.2916

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.