Как негативните мисли и емоции вредят на тялото

· 14.12.2015
Болка в горната част на гърба се свързва с разбито сърце, в кръста - с финансов стрес

Задавали ли сте си въпроса, как начинът на мислене може да се отрази върху здравето и тялото? Рядко си даваме сметка за последиците, които собствените ни мисли могат да имат върху цялостното ни състояние. Понякога ни увличат стресът, напрежението, безпокойството, депресията, прибързаността и всевъможни други негативни чувства, без дори да се замисляме, че това може да повлияе физически и емоционално и да понижи качеството на живот.

Връзката между духа и тялото е много по-силна, отколкото сме свикнали да възприемаме, тъй като мислите и емоциите стимулират производството на някои химически вещества, които влияят върху физическото и емоционално здраве. Серотонин и допамин са две вещества, които мозъкът освобождава, когато изпитваме щастие или еуфория. Подобен процес се случва с негативните емоции, но вместо да накарат тялото да се чувства добре, те причиняват болка и някои заболявания.

Мозъкът има способността да съхранява важна информация за поведението и връзката му с тялото. Много експерти са единодушни, че всеки един от нас има възможността да вижда доброто и лошото във всяка ситуация – и именно от нас зависи, дали ще придадем положително, или отрицателно значение на дадени ежедневни моменти.

Ефектът върху тялото

masaj-terapia-za-stres

Нашите емоционални състояния могат да доведат до физически заболявания, които сигнализират, че се намираме в труден момент на надмощие на негативните мисли и емоции. Например, хронична болка в шията може да е признак за неспособността да се видят различни гледни точки.

Необяснима болка в таза може да е знак, че изпитваме прекомерен страх и не умеем да взимаме важни решения.

Болка в горната част на гърба се свързва с разбито сърце; болка в средната част на гърба се свързва с невъзможността да оставим миналото зад гърба си; а болките в кръста се свързват с финансов стрес.

Хората, които имат болки в коленете, може да изпитват страх, гордост и липса на контрол върху егото.

Когато се ядосваме, настъпва биохимична реакция в организма, която повишава нивата на адреналин и ни кара да преживяваме случката отново и отново.

Чувството на тъга може значително да повлияе на енергийните ни нива и мотивацията. Тъгата причинява изтощение, прекомерна умора и липса на енергия.

Как да се преборим с негативните мисли и емоции?

polojitelno-mislene

Колкото и моменти, наситени с щастие, да преживеем, трудните времена са тези, които тестват силата и способността да контролираме емоциите си. За да се справим с негативните мисли и емоции, които могат да се появят на всеки етап от живота, важно е да мислим позитивно, без значение колко трудно или непреодолимо може да изглежда това.

Всеки ден, когато се събуждаме, трябва да подготвим тялото и ума си за новия ден и предизвикателствата, които ни очакват, така че да сме способни да се чувстваме добре и да сме щастливи. Умът е невероятно мощна машина, която може да изпълнява много сложни задачи с лекота. Затова е важно да го стимулираме с позитивизъм и да се опитаме да видим по-светлата страна на нещата, дори и да преминаваме през труден период от живота си.

Когато негативните мисли и емоции се опитват да завладеят живота и здравето, много е важно да отделяме по няколко минути, за да анализираме и разсъждаваме, дали тези събития са наистина толкова важни и дали си струва да отделяме толкова време и енергия. Много е възможно след това упражнение, вместо да се оплакваме и да оставяме емоциите да контролират, да пожелаем да внесем промяна в живота си и да започнем да търсим решения, напук на негативизма и отчаянието.

Научно доказано е, че позитивизмът и добрите емоции като радост и щастие освобождават хормони, които допринасят за укрепване на имунната система. По подобен начин – негативните емоции имат обратен ефект и отслабват имунната система, което прави тялото по-податливо на заболявания.

Да си позитивен човек е въпрос на избор, добри мисли и чувства. Всяка доза позитивизъм означава една сигурна крачка към физическо и емоционално здраве.