Как негативните мисли и емоции вредят на тялото

30 Ноември, 2018
Болка в горната част на гърба се свързва с разбито сърце, в кръста - с финансов стрес

Задавали ли сте си въпроса, как начинът на мислене може да се отрази върху здравето и тялото? Рядко си даваме сметка за последиците, които собствените ни мисли могат да имат върху цялостното ни състояние.Понякога ни увличат стресът, напрежението, безпокойството, депресията, прибързаността и всевъможни други страни на негативните мисли и емоции. Правим това, въпреки, че се замисляме, че това може да повлияе физически и емоционално и да понижи качеството на живот.

Връзката между духа и тялото е много по-силна, отколкото сме свикнали да възприемаме.

Това е така, защото мислите и емоциите стимулират производството на някои химически вещества, които влияят върху физическото и емоционално здраве.

Серотонин и допамин са две вещества, които мозъкът освобождава, когато изпитваме щастие или еуфория. Подобен обратен процес се случва с негативните емоции, те причиняват болка и някои заболявания.

Мозъкът има способността да съхранява важна информация за поведението и връзката му с тялото. Много експерти са единодушни, че всеки един от нас има възможността да вижда доброто и лошото във всяка ситуация.

А именно от нас зависи, дали ще придадем положително, или отрицателно значение на дадени ежедневни моменти.

Вижте и: 7 съвета за справяне с тревожността и кои стресиращи фактори трябва да избягвате

Ефектът върху тялото

масаж срещу негативните емоции

Нашите емоционални състояния могат да доведат до физически заболявания. Те сигнализират, че се намираме в труден момент на надмощие на негативните мисли и емоции.

Например, хронична болка в шията може да е признак за неспособността да се видят различни гледни точки.

Необяснима болка в таза може да е знак, че изпитваме прекомерен страх и не умеем да взимаме важни решения.

Болка в горната част на гърба се свързва с разбито сърце. Болка в средната част на гърба се свързва с невъзможността да оставим миналото зад гърба си. Болките в кръста се свързват с финансов стрес.

Хората, които имат болки в коленете, може да изпитват страх, гордост и липса на контрол върху егото.

Когато се ядосваме, настъпва биохимична реакция в организма. Тя повишава нивата на адреналин и ни кара да преживяваме случката отново и отново.

Чувството на тъга може значително да повлияе на енергийните ни нива и мотивацията. Тъгата причинява изтощение, прекомерна умора и липса на енергия.

Вижте и: 13 лесни съвета за освобождаване на съзнанието и контролиране на емоциите

Как да се преборим с негативните мисли и емоции?

как да се преборим с негативните мисли и емоции

Колкото и моменти, наситени с щастие, да преживеем, трудните времена са тези, които тестват силата и способността да контролираме емоциите си.

За да се справим с негативните мисли и емоции, които могат да се появят на всеки етап от живота, важно е да мислим позитивно, без значение колко трудно или непреодолимо може да изглежда това.

Всеки ден, когато се събуждаме, трябва да подготвим тялото и ума си за новия ден и предизвикателствата, които ни очакват. Така ще сме способни да се чувстваме добре и да сме щастливи.

Умът е невероятно мощна машина, която може да изпълнява много сложни задачи с лекота.

Затова е важно да го стимулираме с позитивизъм и да се опитаме да видим по-светлата страна на нещата. Добре е да го правим, дори и да преминаваме през труден период от живота си.

Когато негативните мисли и емоции се опитват да завладеят живота и здравето, много е важно да отделяме по няколко минути, за да анализираме и разсъждаваме, дали тези събития са наистина толкова важни и дали си струва да отделяме толкова време и енергия.

Много е възможно след това упражнение, вместо да се оплакваме и да оставяме емоциите да контролират, да пожелаем да внесем промяна в живота си и да започнем да търсим решения, напук на негативизма и отчаянието.

Научно доказано е, че позитивизмът и добрите емоции като радост и щастие освобождават хормони, които допринасят за укрепване на имунната система. По подобен начин – негативните емоции имат обратен ефект и отслабват имунната система, което прави тялото по-податливо на заболявания.

Да си позитивен човек е въпрос на избор, добри мисли и чувства. Всяка доза позитивизъм означава една сигурна крачка към физическо и емоционално здраве.

  • Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidadByblos(Vol. 2446/1, p. 440). https://doi.org/10.1016/j.ijporl.2012.08.020
  • Velasco Bernal, J. J. (2014). LA INTELIGENCIA EMOCIONAL. Industrial Data4(1), 80. https://doi.org/10.15381/idata.v4i1.6677
  • Fredrickson, BL (2000). Cultivando emociones positivas para optimizar la salud y el bienestar. Prevención y Tratamiento3(1). https://doi.org/10.1037/1522-3736.3.1.31a