Как негативните мисли и емоции вредят на тялото

Болка в горната част на гърба се свързва с разбито сърце, в кръста - с финансов стрес
Как негативните мисли и емоции вредят на тялото

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Задавали ли сте си въпроса, как начинът на мислене може да се отрази върху здравето и тялото? Рядко си даваме сметка за последиците, които собствените ни мисли могат да имат върху цялостното ни състояние.Понякога ни увличат стресът, напрежението, безпокойството, депресията, прибързаността и всевъможни други страни на негативните мисли и емоции. Правим това, въпреки, че се замисляме, че това може да повлияе физически и емоционално и да понижи качеството на живот.

Връзката между духа и тялото е много по-силна, отколкото сме свикнали да възприемаме.

Това е така, защото мислите и емоциите стимулират производството на някои химически вещества, които влияят върху физическото и емоционално здраве.

Серотонин и допамин са две вещества, които мозъкът освобождава, когато изпитваме щастие или еуфория. Подобен обратен процес се случва с негативните емоции, те причиняват болка и някои заболявания.

Мозъкът има способността да съхранява важна информация за поведението и връзката му с тялото. Много експерти са единодушни, че всеки един от нас има възможността да вижда доброто и лошото във всяка ситуация.

А именно от нас зависи, дали ще придадем положително, или отрицателно значение на дадени ежедневни моменти.

Ефектът върху тялото

масаж срещу негативните емоции

Нашите емоционални състояния могат да доведат до физически заболявания. Те сигнализират, че се намираме в труден момент на надмощие на негативните мисли и емоции.

Например, хронична болка в шията може да е признак за неспособността да се видят различни гледни точки.

Необяснима болка в таза може да е знак, че изпитваме прекомерен страх и не умеем да взимаме важни решения.

Болка в горната част на гърба се свързва с разбито сърце. Болка в средната част на гърба се свързва с невъзможността да оставим миналото зад гърба си. Болките в кръста се свързват с финансов стрес.

Хората, които имат болки в коленете, може да изпитват страх, гордост и липса на контрол върху егото.

Когато се ядосваме, настъпва биохимична реакция в организма. Тя повишава нивата на адреналин и ни кара да преживяваме случката отново и отново.

Чувството на тъга може значително да повлияе на енергийните ни нива и мотивацията. Тъгата причинява изтощение, прекомерна умора и липса на енергия.

Как да се преборим с негативните мисли и емоции?

как да се преборим с негативните мисли и емоции

Колкото и моменти, наситени с щастие, да преживеем, трудните времена са тези, които тестват силата и способността да контролираме емоциите си.

За да се справим с негативните мисли и емоции, които могат да се появят на всеки етап от живота, важно е да мислим позитивно, без значение колко трудно или непреодолимо може да изглежда това.

Всеки ден, когато се събуждаме, трябва да подготвим тялото и ума си за новия ден и предизвикателствата, които ни очакват. Така ще сме способни да се чувстваме добре и да сме щастливи.

Умът е невероятно мощна машина, която може да изпълнява много сложни задачи с лекота.

Затова е важно да го стимулираме с позитивизъм и да се опитаме да видим по-светлата страна на нещата. Добре е да го правим, дори и да преминаваме през труден период от живота си.

Когато негативните мисли и емоции се опитват да завладеят живота и здравето, много е важно да отделяме по няколко минути, за да анализираме и разсъждаваме, дали тези събития са наистина толкова важни и дали си струва да отделяме толкова време и енергия.

Много е възможно след това упражнение, вместо да се оплакваме и да оставяме емоциите да контролират, да пожелаем да внесем промяна в живота си и да започнем да търсим решения, напук на негативизма и отчаянието.

Научно доказано е, че позитивизмът и добрите емоции като радост и щастие освобождават хормони, които допринасят за укрепване на имунната система. По подобен начин – негативните емоции имат обратен ефект и отслабват имунната система, което прави тялото по-податливо на заболявания.

Да си позитивен човек е въпрос на избор, добри мисли и чувства. Всяка доза позитивизъм означава една сигурна крачка към физическо и емоционално здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.