5 разрешения, които да си дадете, за да израснете емоционално

Не бъдете мълчаливи – практикувайте искреност всеки ден от живота си
5 разрешения, които да си дадете, за да израснете емоционално

Последна актуализация: 25 февруари, 2019

Нека да поговорим за емоционалните разрешения. Възможно е никога да не сте чували за тях. Всъщност, за тях не се учи в училище и дори родителите ви може да не са ви споделили за тях.

Емоционалните разрешения са важна съставка на щастливия и балансиран живот. Те са изградени от свободи и емоции, които могат да лекуват по време на тежки времена.

През повечето време хората се фокусират върху своето външно съществуване. Вълнуваме се от комуникацията си с други хора. Добре е, когато можем да предложим на света най-доброто от себе си.

Но защо да не започнем да се фокусираме върху своя вътрешен свят? Вярвате или не, по този начин наистина ще се събудите: гледайки навътре, ще можете да сте по-свободни във външните си прояви.

Днес предлагаме да помислите върху 5 разрешения, които да си дадете, за да стимулирате своето личностно развитие. Започнете да го правите още днес. Всъщност, необходими са ви само 2 неща, за да го постигнете.

Смелост и желание да бъдете щастливи.

5 разрешения, за да израснете емоционално  

В работата ни дават разрешение да отсъстване, за да отидем на лекар или да решим някой бюрократичен проблем. Понякога си разрешаваме простички неща: да излезем с приятели, да купим книга, да си изберем нова рокля в магазина, да излезем сами на разходка в късните часове на деня…

Сега… какво означава да си дадеш разрешение за щастие? Кога бе последният път, в който си казахте „Аз ще бъда щастлив“ ? Знаем, че не е лесно. Трудно е да се освободите от задълженията, за да правите това, което искате.

Ключът към успеха е в баланса и преди всичко в даването на разрешение на самите себе си да бъдете щастливи, независимо какво правите. Обърнете внимание на тези 5 разрешения. Те са ключови.

5 разрешения
 1. Разрешавам си да бъда този, който съм и няма да се променям заради никого

Може да се изненадате, но хората се променят доста често заради външни влияния. Понякога една връзка може да бъде буреносна и сложна, ограничавайки значително характеристиките на индивида.

 • Спирате да бъдете този, който сте, за да станете нечия сянка. Забравяте да се грижите за себе си, а накрая се оказва, че живеете с повече страхове, отколкото надежди.
 • Не се променяйте заради никого. Защитавайте това, което сте. Своите ценности и своята вътрешна красота. Дайте си разрешение да сте щастливи от човека, който сте, без да се налага да правите жертви.
 1. Разрешавам си да чувствам и разбирам себе си

Това се случва много често: чувствате се объркани, ядосани на някого, наранени или разочаровани. Вместо да разплетете този възел от емоции, за да достигнете до решение на проблема, вие го държите вътре в себе си, в сърцето си, където той „загноява“.

 • Преструваме се, че нищо не се е случило, „всичко е наред“, когато всъщност не е.
 • Не правете това – разрешете си да чувствате, да разбирате, да разрешавате и да се лекувате. Емоционалната свобода ни задължава да градим своето щастие.
 • От друга страна, разберете един факт – когато знаете как може да ви се отрази това, което чувствате, това ви позволява да се познавате по-добре. Дайте си разрешение да дълбаете в своите тъмни кътчета, да внасяте там светлина и да ги лекувате.

Без съмнение нещо ще ви накара да се изправите лице в лице със своите страхове и неразрешените въпроси, които са изплували на повърхността в настоящето.

разрешения, с които да израснете емоционално
 1. Разрешавам си да преследвам това, което искам

Преди да започнете да търсите това, което ще ви направи щастливи, трябва да сте наясно с това, което искате. Любопитно е, но много хора живеят живота си, усещайки празнота отвътре, тъй като не знаят кои са приоритетите им и от какво се нуждаят, за да бъдат щастливи.

 • Дайте се разрешение да откриете своя вътрешен мир. Не позволявайте на никого да ви огорчава или да ви кара да правите неща, които не отговарят на вашите ценности.
 • Дайте си позволение всеки ваш ден да е смислен. Независимо че имате отговорности и задължения: отделете си час или два, за да правите това, което искате.
 • Поставяйте си цели, за които да се борите; имайте краткосрочни и дългосрочни мечти.
 • Фокусирайте своя живот, за да може всеки път, когато отворите очите си сутрин, мечтите ви да ви тласкат напред и да продължите да се борите.
 1. Винаги имайте право на мнение, гарантирайте си правото да се изразявате

Не бъдете мълчаливи – практикувайте искреност всеки ден от живота си. Само по този начин ще усещате емоционалната свобода – тя ви дава възможност да изразявате своите мисли и чувства ясно и осъзнато.

разрешения да имате мнение
 1. Разрешете си да затваряте глави от живота си

Приключването на цикли и затварянето на глави не може да се каже, че е лесно. Всъщност има много хора, които отказват да го правят. Те смятат, че е по-добре да останат мълчаливи, да протакват и да тъпчат на едно място, докато всичко около тях се върти. Това ги прави нещастни, тъй като само това имат.

Не го правете: дайте си разрешение да бъдете щастливи и способни да затворите всяка глава от живота ви, в която не откривате подкрепа, а само болка.

Затваряйте глави и казвате „да“ на промените, които идват за добро. Защото те ще ви донесат нови възможности да бъдете щастливи. Изберете да пораснете вътрешно, за да бъдете щастливи в своя живот навън.

Дайте си тези 5 разрешения, започвайки от днес.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.