Емоционална вентилация: Как „излъчването на емоциите ви“ подобрява благосъстоянието ви?

Емоционалната вентилация е свързана с излъчването на вашите емоции, за да ги разберете по-добре и да подобрите цялостното си благосъстояние. Научете всичко по темата тук.
Емоционална вентилация: Как „излъчването на емоциите ви“ подобрява благосъстоянието ви?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 06 юни, 2023

Техниката на емоционалната вентилация има за цел да насърчи здравословното изразяване и управление на емоциите. Често фрази като „не е толкова зле“, „не можеш да се чувстваш така“ или „преувеличаваш“ постепенно навлизат в главите ни и обезсмислят начина, по който се чувстваме.

На свой ред те се стремят да маркират „правилния“ начин за това как да изразим емоциите си. Те обаче са фрази, които функционират като пречки, които ни карат да мислим повече от гледна точка на очакванията на другите и да ни отделят от това, което се случва и минава през нас. Как да се справите по-добре с тази техника? Нека да разгледаме темата.

Относно емоциите

Емоциите са в основата на доброто физическо и психическо здраве, защото ни дават информация за вътрешните ни състояния и ни помагат да се адаптираме към дадена ситуация. От своя страна те имат социален компонент, чрез който можем да общуваме и да се свързваме с други хора.

Те ни мотивират към действие, тъй като ръководят решенията ни. В този смисъл да ги отхвърлите или избегнете би означавало да пропуснете всичките им приноси.

Емоциите и здравето
Емоциите играят основна роля за физическото и психическото благосъстояние. Затова трябва да се научим да ги разпознаваме и управляваме.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: 13 лесни съвета за освобождаване на съзнанието и контролиране на емоциите

Какво да имаме предвид, когато прилагаме емоционалната вентилация?

Емоционалната вентилация има за цел контролирането на нашите емоции, да ги разпознае, изрази, „да им даде светлина“ и да ги извади наяве. Това не означава непременно да ги предаваме на другите на първо място, а се отнася до споделянето им със себе си и приемането им.

За да можете да изпълните тази техника, добра идея е да вземете предвид някои важни аспекти, които са представени по-долу.

Преустановете с предразсъдъците относно емоциите

Може би изглежда трудно да не свързваме радостта с положителна емоция и гнева с отрицателна емоция. Но ако ни кажат, че тази асоциация е учебен процес, ще повярваме ли? Това, което се случва, е, че емоциите са част от тази непрочетена или пренебрегвана глава в нашето развитие и учене.

Дълго време се отдаваше голямо значение на когнитивното, но емоционалното – емоционалната интелигентност – беше оставено настрана. След това, заедно с други вярвания – много от тях “генерализирани” – емоциите, които могат да ни извадят извън контрол, получиха лоша репутация и следователно попаднаха в “черния списък”.

Но внимавайте! Емоциите предоставят информация за това как се чувстваме; те не са добри или лоши сами по себе си. Те са толкова зависими от тяхното изразяване, тяхното управление и това, което предизвикват в нас.

Нека да видим един пример: добре канализираната емоция на гняв ни позволява да поставим граници в нечестна ситуация, като например да попречим на някого да се отнася зле с нас. Междувременно лошо канализирана емоция на гняв ни завладява и ни завладява, както би било в случая с обида на някого, който ни малтретира.

Друг момент относно спирането на това, което мислим за емоциите, е свързан с нещо, което току-що споменахме; има емоции, които се считат за по-подходящи в зависимост от това дали говорим за мъж или жена. Например, класическото “мъжете не плачат”, което им пречи да се изразят и да помолят за помощ.

Няма нужда да се бъркате. Емоциите са универсални и културните фактори са установили, че мъжете не плачат и че жените са по-чувствителни. Въпреки това, придържането към тази идея и потискането на нашите емоции предполага плащането на много висока цена по отношение на нашето благополучие.

Емоциите трябва да се разбират и да се работи върху тях, а не да се съдят или избягват.

Сега разбийте емоцията

Имаме “гореща” емоция; ние сме там, чувствайки се много ядосани, защото не получихме оценката, която очаквахме на изпит. Как успяхме да се почувстваме така?

Важно е да можете да разпознаете какви фактори може да присъстват в тази ситуация, за да разберете защо се задейства тази емоция. Със сигурност в една и съща ситуация двама души биха реагирали по различен начин, само защото интерпретират и преживяват този факт по различен начин.

Харесва ли ви тази статия? Може също да прочетете и: Език на тялото: Какво трябва да знаете, за да разберете тези сигнали

Упражнения и техники за практикуване на емоционалната вентилация

Има много начини да практикувате емоционална вентилация. Ето няколко примера.

Започнете, като дадете име

Гняв, ярост, ревност, завист, радост, страх… емоцията такава, каквато е, без да се опитвате да я прикриете или “украсите”. Ние я чувстваме и изживяваме по този начин; това няма да ни направи по-добър или по-лош човек.

“Проветрете” устно или писмено

Това ще зависи от стила и предпочитания режим на лицето. Например, има такива, които предпочитат да ги напишат или нарисуват, докато други са по-добри в изразяването им с думи.

По отношение на писането, можем да “депозираме” емоциите в публикация, като начин да ги изкараме навън, да се отдалечим от тях и начина, по който ни заобикалят; „ Чувствам се зле, защото приятелю, днес искам да плача, защото имах лош ден, защото бях щастлив, когато….

Емоционалната вентилация – оценете ситуацията

Друго ключово упражнение може да бъде да се направи оценка на определена ситуация, за да се интегрират мисли, чувства и поведение.

Можем да направим това в края на деня или в края на дадена дейност. Как се чувствах, правейки това? Какво мога да подобря? Задействайте въпроси, които ни позволяват да се свържем с емоциите и да постигнем емоционален отдушник.

Емоционалната вентилация и здравето
Емоционалната вентилация предлага да направите пауза, за да разпознаете и екстернализирате емоциите.

Правете го за себе си

Както бе споменато по-горе, емоционалната вентилация е начин да мислим и да се чувстваме като себе си. Много пъти сме способни да съчувстваме на емоциите на другите, но не прилагаме същото правило към себе си.

Осъждаме себе си като слаби, глупави или прекалено чувствителни към чувствата си при определени обстоятелства. Да можеш да се свързваш с емоциите е въпрос на самопознание, ограничения, приемане и самоуважение. Става дума за това да си дадем мястото, което заслужаваме, за да израснем от там.

Този „емоционален казан“, който се опитваме да  затворим – рано или късно – стига до точката на кипене и се появяват психосоматични заболявания, стрес, тревожност и нарушения на съня. Следователно „сприятеляването“ с нашите емоции е повече от избор, това е въпрос на здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • McRae K, Gross JJ. Emotion regulation. Emotion. 2020 Feb;20(1):1-9. doi: 10.1037/emo0000703. PMID: 31961170.
  • Bisquerra Alzina, R. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de Investigación Educativa, 21(1), 7–43. Recuperado a partir de https://revistas.um.es/rie/article/view/99071
  • Fernandez, I., Zubieta, E., & Páez, D. (2000). Expresión e inhibición emocional en diferentes culturas. Cultura y alexitimia:¿ Cómo expresamos aquello que sentimos, 73-98.
  • Fernandez, A. M., Dufey, M., & Mourgues, C. (2007). Expresión y reconocimiento de emociones: un punto de encuentro entre evolución, psicofisiología y neurociencias. Revista chilena de Neuropsicología, 2(1), 8-20.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.