Ревност след изневяра: как да я управляваме

Овладяването на ревността след изневяра не е лесна задача. Това може да причини трудности във връзката. В тази статия обясняваме най-добрите стратегии за справяне.
Ревност след изневяра: как да я управляваме
Montse Armero

Написано и проверено от психолог Montse Armero.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Когато изневярата е факт в рамките на една връзка, тя се чувства като земетресение, разклащащо основите, върху които е изградена връзката. Изключително лесно е да срещнете недоверие и ревност след изневяра.

Интензивността на подозренията ще зависи отчасти от ситуацията преди предателството. Например дали сте се доверявали на партньора си или дали ревността вече е била част от ежедневието ви. Но без значение какво е било, твърде вероятно е пред лицето на изневярата да станете по-подозрителни.

Няма значение на какъв етап от връзката е била двойката, измамата винаги генерира болка, зависеща от това дали е била емоционална или сексуална. И, казано направо, никой от нас не е подготвен човекът, на когото вярваме най-много, да ни излъже.

Модели на взаимоотношения

Доскоро преобладаващият модел на двойките беше моногамен хетеросексуален брак. Обществото обаче се развива и все повече хора установяват отношения отвъд тези очаквания.

Всъщност в днешно време е много по-често срещано да намерите суингъри или хора, които практикуват полиамория в една от различните й форми.

Но ако всички ефективни взаимоотношения имат нещо общо, то е, че техните членове трябва изрично или имплицитно да се споразумеят за правилата и границите. И очевидно, един от най-фундаменталните моменти, които трябва да разгледат, е моделът на емоционална и сексуална връзка, който искат да установят.

Ревност след изневяра: какво разбираме под изневяра?

Изневяра на партньор.
Концепцията за изневяра може да варира от една двойка до друга. Докато за някои това означава, че партньорът им има взаимоотношения с трета страна, за други това може дори да е фактът, че контактува с хора онлайн със сексуални намерения.

Всяка двойка трябва да определи как разбира изневярата. Така че за много хора тя се състои в това един от партньорите във връзката да има сексуални отношения с някой друг.

За други обаче това ще включва и флирт, контакт с хора онлайн със сексуално намерение или емоционална връзка с някой, различен от техния партньор.

Всички взаимоотношения преминават през различни етапи и разбирането за вярност не трябва да е статично; може да се развие, ако има споразумение. Проблеми възникват, когато една от двете страни наруши договорените правила и тогава настъпва предателство.

Как да се справим с ревността след изневяра

Когато става дума за ревност, тя много лесно може да възникне и да завладее живота на двойката след изневяра. И така, нека да разгледаме някои от емоционалните съвети, които можем да практикуваме, за да се преборим с ревността.

Да подобрим себепознанието си

Изневярата е време за самоанализ. Какъв е произходът на нашата несигурност и причините, поради които тя се превръщат в ревност? Ако не се познаваме правилно и не разбираме какво ни причинява болка, ще ни бъде трудно да преодолеем такава криза.

Ревност след изневяра – върнете доверието в партньора си

Ревността има много важен компонент на недоверие . За да се доверим отново на партньора си, от съществено значение е да можем да обсъдим всеки аспект от връзката, който ни засяга, и следователно да решим как най-добре да се справим с него.

Липса на доверие.
Доверието е едно от най-трудните неща след изневярата. Въпреки това, трябва да се опитате да го възстановите, за да избегнете проблеми с ревността по-нататък.

Научете се да използвате „аз съобщения“

Подходящата комуникация с нашия партньор е от съществено значение за управлението на ситуацията. Този тип съобщение се състои в това да опишем случващото се, да поставим чувствата си пред самия факт, без да изпадаме в какъвто и да е вид обвинение към другия. Използвайки тези „аз съобщения“ ние осигуряваме по-плавна и по-малко конфликтна комуникация.

Ревност след изневяра – опитайте се да не бъдете укорителни

Когато сме предадени е лесно да упрекнем другия за болката, която ни е причинил. Това обаче ще увеличи болката, ще създаде ненужни спорове и ще увеличи дискомфорта.

Недоверието в другия човек и желанието да го контролираме по всяко време само ще го отдалечи от нас. Колкото и да ни е наранила изневярата, разбирането, че не ни принадлежат и зачитането на независимостта му са два добри принципа, за да започнем да възстановяваме връзката си.

Любов, а не нужда

Когато се чувстваме ревниви, можем да забравим разликите между любовта и нуждата. Хората трябва да се научат да обичат партньорите си, без да изпадат в емоционална зависимост. Това ще постигне само обратния ефект. Всъщност това ще отчужди партньора ни.

Ревност след изневяра
Любовта не е същото като зависимостта. Като двойка е много важно да сте наясно с това, тъй като в дългосрочен план това може да ви навреди.

Преминете през болката

За нас е напълно нормално да се чувстваме тъжни, разстроени или ядосани, когато сме били измамени. Въпреки това трябва да се научим да изживяваме емоциите и след това да ги пуснем. В противен случай рискуваме да превземат ежедневието ни.

Ревност след изневяра – простете

В крайна сметка имаме две възможности. Можем или да простим на партньора си, или да прекратим връзката. Да останем във връзката и да не простим не е здравословно в дългосрочен план, тъй като ще причини много повече болка и дискомфорт и за двамата партньори.

Приемане

Можем да бъдем в мир с партньора си само ако приемем един факт. Всички сме хора и всички можем да правим грешки, без да знаем последствията от нашите действия.

Бъдете благодарни

Важно е да сме благодарни за всичко, което сме преживели. Откриването на това, което сме научили в тази трудна ситуация , ще ни помогне да останем в хармония със себе си и партньора си. По този начин връзката ни ще бъде подсилена и ще бъдем по-подготвени да се изправим пред бъдещи трудности.

Ако успеем да се справим с ревността след изневяра и да си върнем доверието в партньора си, ще научим страхотен житейски урок и несъмнено ще бъдем по-силни и по-мъдри.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Espinoza, A. V., Correa, F.E. y García, L.F. (2014). Percepción social de la infidelidad y estilos de amor en la pareja. Enseñanza e Investigación En Psicología, 19(1), 135-147.
  • Humberto, J. y Osorio, V. (2011). La dinámica vincular celos-infidelidad. Pensamiento Psicológico, Volumen 9(17), 97-102.
  • Parada, M. (2012). Recursos utilizados en la relación de pareja que ayudan a superar la crisis producida por la infidelidad. BS thesis. Universidad de la Sabana.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.