Емоционален вакуум: празнота, която не вярвам, че мога да запълня

Ами ако нямате нужда някой друг да запълни празнотата, която изпитвате вътре в себе си? Спрете да търсите навън някой, който да запълни емоционаления вакуум, в който се намирате, а го изпълнете сами с любов към себе си.
Емоционален вакуум: празнота, която не вярвам, че мога да запълня

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Изпитваният от нас емоционален вакуум е тясно свързан с чувството на самота.

Опитваме се толкова усърдно да страним от самотата. Повечето хора я отхвърлят. Някои дори се подиграват на самотниците и критикуват тези, които обичат да прекарват време сами със себе си.

Като се има предвид, че сме социални същества, ние автоматично се опитваме да бъдем като останалите, дори и да имаме високо самочувствие.

Но какво ще стане, ако не сме като другите? Какво лошо има в това?

Непрестанното търсене на нещо, което да запълни нашия емоционален вакуум

търсене на нещо, което да запълни вашия емоционален вакуум

Изправени пред това, ние се опитваме да запълним тази вътрешна празнота, отекваща в едва ли не в съзнанието ни. Тази дупка ни кара да вярваме, че ни липсва нещо, че сме незавършени.

Вероятно всичко това се корени в детството.

Нефункциониращата връзка на родителите ви в допълнение към културните вярвания за търсенето на принц на бял кон, са ви накарали да се чувствате като половин човек, като същество, което се нуждае от някой друг, който да го запълни.

Какво постигаме с това свое убеждение? Нищо. Просто се подхранваме с емоционална зависимост, ужасно безпокойство и постоянно търсене на тази “друга половина”, която никога няма да запълни празнотата, която така или иначе усещаме.

Винаги търсим извън себе си това, което смятаме, че ни липсва отвътре. Това е доста парадоксално, защото да разчитаме на другите да запълнят празнотите ни, ни кара да се нуждаем от тях, за да се чувстваме добре и щастливи.

самота и емоционален вакуум

Въпреки това, няма значение колко усилено търсим, колко ентусиазъм влагаме в търсенето и колко много се самозалъгваме. Ще продължим да се озоваваме в една и съща ситуация, в която изпитваме болка и разочарование.

Как да не разчитаме на другите да запълнят емоционалната ни празнота

Не всичко, което другите считат за правилно, е такова в действителност.

Когато се чувствате объркани, защото сте различни, когато ви се подиграват, че не сте намерили някого и ви очаква самота, просто спрете с опитите си да се впишете.

Спрете да желаете животът ви да е такъв, какъвто хората ви казват, че трябва да бъде.

Понякога трябва да започнем да поставяме под съмнение определени убеждения, които считаме за правилни. В крайна сметка в реалния живот има много различни гледни точки.

изтощение и разочарование сред емоционален вакуум

Да се опитвате да живеете като всички останали може да доведе до изтощение и разочарование. Не е задължително да имате нито партньор, нито пък деца, за да се чувствате завършени и пълноценни.

Това убеждение цели да накара да се чувстват нещастни хората, които се дистанцират от пътя, който обществото смята, че всички трябва да следваме.

Обичайте себе си

Самата идея, че се нуждаем от другата си половина ни кара да спрем да поставяме себе си на първо място, за да дадем приоритет на другия човек, който ще ни накара да се почувстваме завършени.

Това обаче единствено ще подхрани празнината ни с хора, романтични думи и изблици на привързаност и любов, които не даваме дори на самите себе си.

Не сме наясно, че ако искаме този емоционален вакуум да изчезне, трябва да започнем да обичаме себе си. Трябва да се грижим за себе си и да мислим за себе си, преди да започнем връзка и да демонстрираме любов, която дори не даваме сами на себе си.

Само тогава няма да се налага да зависим от останалите.

Тогава, дори и връзката да не върви, тази празнина няма да се появи отново. По този начин ще узнаем, че не ни е нужен някой друг, който да я запълни.

Трябва просто да насочим вниманието си върху самите себе си.

емоционална свобода и щастие след емоционален вакуум

Радвайте се на всеки ден

Спрете да мислите, че се нуждаете от някого. Спрете да подхранвате този емоционален вакуум, тази празнина, създадена от грешни убеждения за това кои сте и какви трябва да бъдете, за да се чувствате пълни.

Време е да започнете да обичате себе си и да поставяте себе си на първо място, въпреки че на това все още се гледа с лошо око и се смята за егоистично.

Спрете да вярвате, че всичко, което чувате около себе си, е истина.

Научете се да поставяте под въпрос всичко. В крайна сметка много от вярванията вредят повече, отколкото помагат и някои от тях подхранват емоционалната ви празнота, без дори да го осъзнавате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • López Doblas, J., Díaz Conde, M. D. P., & Conde, M. del P. D. (2018). El sentimiento de soledad en la vejez. Revista Internacional de Sociología. https://doi.org/10.3989/ris.2018.76.1.16.164

  • OMS. (2017). OMS | Depresión. OMS. https://doi.org/epd.2008.0216 [pii]r10.1684/epd.2008.0216

  • Álvarez Ariza, M., Atienza Merino, G., Ávila González, M., González García, A., Guitián Rodríguez, D., De las Heras, E., … Triñanes, Y. (2014). Guía de práctica clínica sobre el manejo de la depresión en el adulto. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3180616b27


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.