7 предимства на това да не сте ангажирани и да сте щастливи

Да не сте женени или омъжени е вариант, точно както и това да имате партньор.
7 предимства на това да не сте ангажирани и да сте щастливи

Последна актуализация: 25 февруари, 2019

Какви са предимствата от това да не сте ангажирани?

Любопитно е, че независимо че времето минава, ние продължаваме да правим същите грешки, както преди.

В днешно време има много хора, които не могат да бъдат щастливи, ако нямат партньор. Това ги разстройва и им причинява сериозни проблеми.

Един от тях е известен като емоционална зависимост, която ни въвлича в токсични връзки. За други същността на проблема е самочувствието, което понякога е толкова ниско, че се нуждаят от някой, който да ги обича.

Нормално е да се страхувате да сте сами в един свят, в който любовните връзки имат такова голямо значение, може би прекалено голямо.

Въпреки това има много хора, които знаят как да открият радостта в живота без партньор. И вие можете. Крайно време е да се отървете от страха да останете сами. 

Възможно е да не сте ангажирани и да сте щастливи

Може да не сте ангажирани и да сте щастливи

Ако сте от хората, които мислят, че най-голямото щастие е да имаш партньор, може би сте направили грешката да оставите щастието си в ръцете на друг. Държите този човек отговорен за собственото ви благополучие. 

Не осъзнавате, че трябва да сте щастливи и сами.

Днес ще покажем 7 предимства на това да си сам. Те могат да ви отворят очите за възможността да сте щастливи, без да е необходимо да имате връзка.

Никой не трябва да определя вашето щастие.  И още по-важното е, че много от нас трябва да се научат как да бъдат сами, защото никога не са били в такава ситуация.

1. Може да се научите да се опознавате

Може би си мислите, че вече се познавате и не ви трябва време за това. Ако мислите така, всъщност не знаете нищо за себе си.

С времето ние се променяме и затова трябва непрекъснато да откриваме човека, в който сме се превърнали. Така че, ако смятате, че се познавате, прекарайте малко време насаме със себе си. Ще забележите, че не се познавате толкова добре, колкото си мислите. Това може да е трудно, когато някоя връзка току-що е приключила. Прекарали сте години от живота си с друг човек, преживявайки неща заедно, поемайки отговорности… а сега сте сами.  

Да започнат нова връзка веднага е нещо, което правят много хора заради празнотата. Те не знаят кои са в момента, защото са загубили другата си половина. Просто трябва да сте търпеливи, това усещане ще изчезне, защото то е само една стъпка от промяната.

Възползвайте се от това. Върнете се, опознайте се и открийте кои стеТова е за ваше добро.

2. Наслаждавайте се на времето си

Помните ли времето, когато можехте да излезете от вкъщи, без да давате обяснения? Да отидете където и да е, да се откъснете от света и да не сте длъжни да информирате партньора си, за да не се тревожи.

Когато не сте ангажирани, трябва да се възползвате от това, защото никога не преживявате еднакви неща, когато сте сами и когато сте с партньор. Сега може да се забавлявате както искате и да прекарвате време само за себе си!

3. Може да отдадете живота си изцяло на себе си

Може да се отдадете на себе си, ако не сте ангажирани

Както казахме, сега имате цялото време на света, което може да отдадете на себе си. Ами ако решите да поемете на пътешествие, което винаги сте искали да направите? Вие решавате!

Това е най-подходящото време да израстете професионално или да се поглезите малко. Не трябва да се тревожите за никой, освен за себе си и това е нещо положително. Не си губете времето и не отхвърляйте този момент с лека ръка.

4. Сега сте много по-силни

Забелязали ли сте, че когато сте свикнали да имате връзка и изведнъж вече не сте ангажирани, се чувствате безпомощни? Не знаете какво да правите или как да продължите напред. Знаете ли защо се случва така?

Зоната ви на комфорт е разбита и вие сте я напуснали. Приемането на тази ситуация и умението да излезете от нея ви позволява да сте много по-силен човек без зоната си на комфорт. 

Обърнете внимание на всички предимства на това да не сте ангажирани. Сега не трябва да се тревожите за никого. Може да звучи безчувствено, но това е облекчение! Понякога да сме без партньор е за наше добро, така че не пропилявайте това време.

5. По-отпуснати сте и спите по-добре

Може би ви липсват прегръдките и гушкането, когато сте сами в леглото, но погледнете от положителната страна. Може да си легнете и да станете когато си поискате, без да отговаряте пред никого или да се тревожите за някой друг.

Помните ли скандалите, заради които не можехте да спите? Ами ситуациите, които ви караха да се въртите и мятате всяка нощ? Ревност, караници, неразбирателство…всичко това е в миналото!  Ще спите по-добре, не мислите ли?

6. Ще се научите да цените истинското приятелство

Ако не сте ангажирани, ще се радвате на приятелите си

Когато започнем да се виждаме с някого, това ни кара да се дистанцираме от нашите приятели – грешка, която много от нас са правили.

Тези приятели безусловно ни подкрепят, дори когато ги загърбваме. След това трябва да възстановим приятелството си и никога повече не трябва да ги поставяме на второ място. Партньорите идват и си отиват, а приятелите са нещо постоянно. Освен това трябва да се научите, че никой партньор не бива да обсебва времето ви 24 часа на ден. Това не е честно за никого, нито за вас.  

7. Можете да се срещате с нови хора

Ползи от това да не сте ангажирани

Като двойка, възможностите за среща с нови хора са по-малко. Не можете винаги да сте с хората, с които искате да бъдете и не можете да правите каквото си поискате.

Вероятно като двойка имате своя кръг от приятели. Затова се възползвайте от това да не сте ангажирани и да пътувате, да ходите на нови места, да преживявате неща, които не са възможни, ако сте двойка и да се забавлявате със свободата, която имате сега.

Може да вярвате, че да си без партньор не е за всеки, но грешите. Страхът от минаващото време и че ще се окажем сами ни мъчи. Той ни кара отчаяно да търсим партньор и спътник в живота.

Кой казва, че не може да сме щастливи без партньор?  

Не е ли хубаво да остареем с добри приятели, но без партньор до себе си? Дори и днес да изглежда лошо да не сме ангажирани, защото е “нормално” всички да искаме да имаме партньор.

Вие решавате накъде ще ви отведе животът и ще избегнете неудобството или чувството на самота, защото всички около вас имат връзка, освен вас.

Всъщност, независимо че те са заедно, вие сте със себе си и се наслаждавате на времето, в което не се налага да се занимавате с никой друг.

Научете се да се обичате, да правите каквото ви се прави, да се опознавате, да опитвате нови неща, да се наслаждавате на живота и да експериментирате. Животът се променя всеки момент, затова се наслаждавайте на настоящето.

Понякога не осъзнаваме, че е хубаво да бъдем сами по-дълго време, отдавайки всичко на себе си.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.