Не се страхувайте да останете сами: 9 съвета за по-лесно приемане на самотата

Дори и да се страхувате да останете сами, самотата може да ви помогне да се развиете като личност и да се опознаете по-добре
Не се страхувайте да останете сами: 9 съвета за по-лесно приемане на самотата

Последна актуализация: 09 януари, 2019

“ Самотата е най-дълбоката същност на човешкото съществуване. Човек е единственото същество осъзнаващо, че е само. ” – Октавио Пас 

Страхувате ли се от самотата?

Не можем да бъдем единодушни в мнението си за самотата. Всичко зависи от това как ще решим да прекараме времето си докато сме сами.

В действителност прекарването на достатъчно време сами със себе си може да ни бъде много по-полезно, отколкото си мислите, особено ако решите да се възползвате от тези моменти в полза на щастието си.

Повечето хора в определен етап от живота си се страхуват от самотата.

Без съмнение хората са социални същества. Затова връзките и отношенията между човешките индивиди са жизненоважни за емоционалното ни здраве. Защо тогава самотата е толкова плашеща за мнозина и същевременно посрещана с радост от други?

Страхът от самотата е типичен стереотип за много общества и оказва отрицателно и стресиращо въздействие. Наблюдава се тенденция за свързване на самотата с лошото настроение  и депресията

В тази статия ще споделим с вас няколко съвета, които ще ви помогнат да промените нагласата си за тези моменти на самота – които често ви карат да бъдете нервни – и да ги превърнете в невероятни мигове.

1.Признайте страховете си

Понякога ни коства много усилия да осъзнаем, че самотата ни влияе отрицателно, защото използваме различни начини, за да избягаме от чувствата си.

Всеки човек е различен, затова е трудно да бъдат изброени дейностите, с които “да убиете времето си”. Често те няма да ви помогнат да постигнете целите си или да ви накарат да се чувствате по-пълноценно.

2.Вслушвайте се в тялото си
самотата и личностното развитие

Без съмнение тялото ви улавя и регистрира всяка една емоция, която усещате през деня.

Когато се почувствате самотни затворете очи за няколко минути, вдишайте дълбоко и се вслушайте в тялото си, за да разберете откъде идва страхът към самотата.

3.Изчистете мислите и съзнанието си

През деня получавате много информация при общуване с приятелите, колегите и семейството си.

Несъзнателно цялата тази информация се обработва от мозъка ви. Затова е необходимо да бъдете известно време сами, за да можете да се вслушате в себе си и да загърбите нещата, които ви влияят зле.

4.Преоткрийте същността си
лична свобода и самотата

Когато сте сами е нормално скуката и отегчението да ви накарат да преминете през различни чувства – от носталгия до обърканост.

За да избегнете това е добре да се опитате да се занимавате с нещо забавно и различно от обичайните ви дейности – например с нов спорт.

Четете по въпроси и теми, за които не знаете много, учете нов език или слушайте различен стил музика.

5.Запишете приоритетите си

Записвайки си всичко, което трябва и искате да направите през месеца, на хартия или на компютър, си давате възможност да го прочетете отново, когато сте сами. По този начин по-лесно ще се справите с безкрайните си мисли и чувства, които не ви оставят на мира.

Така ще можете да прецените кое е по-важно за вас и кое може да бъде свършено от някой друг.

Запомнете: най-важният човек в живота ви сте вие самите.

6.Потърсете професионална помощ
самотата и професионалната помощ

Грижата за психическото ви здраве е изключително важна, ако искате да живеете в хармония със себе си и заобикалящия ви свят и да бъдете спокойни във всяка една ситуация.

За целта е важно да познавате произхода и причините за страховете си. Можете да постигнете това с помощта на други хора, на терапевт или на други варианти, които ще ви помогнат да живеете по-спокойно и да приемете самотата.

7.Самотата като път за личностно израстване

Общуването и социализирането са нещо нормално за човешките същества. Няма нищо лошо в създаването на нови приятелства и споделянето на живота ви с други хора. Но страхът от самотата обикновено започва със зависимост и пристрастяване към хората около нас.

Усвояването на навика да прекарвате време сами със себе си ви позволява да живеете в емоционален баланс със себе си, необходим ви, за да бъдете щастливи. 

Така ще можете да разберете корена на тази зависимост, пречеща ви да живеете и да се чувствате здрави и щастливи. Малко по малко ще престанете да зависите от одобрението на останалите.

Така ще започнете да се чувствате по-сигурни и независими.

8.Откъснете се от всичко и се обърнете към вътрешното си „аз“
самотата и щастието

Откъсването от околния свят може да ви бъде изключително полезно, ако искате да опознаете вътрешното си „аз“. Така ще можете да се вслушате внимателно в мислите, чувствата и емоциите си.

Полезно е да се запитате в тези моменти дали се чувствате щастливи със себе си. Дали бихте искали да промените нещо в живота си или да си поставите нови цели пред себе си.

9.Самотата укрепва личната ви свобода

Самотата е възможност да се поглезите и да се погрижите за себе си. Наслаждавайте се по-често на миговете прекарани сами със себе си и си позволете да откриете нови възможности. Опитайте се да поработите върху самоувереността си и личностното си израстване.

Дори да ви изглежда невероятно, свободата е едно от най-големите постижения, което ви дава самотата.

Тя ви позволява да си задавате въпроси, да учите, да забравяте и да правите неща, които наистина ви карат да се чувствате добре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ibarra, H. (2004). Working identity: Unconventional strategies for reinventing your career. Harvard Business Press.
  • Marc, E. (2011). Guide pratique des psychothérapies. Retz.
  • Paz, O., & Santí, E. M. (1993). El laberinto de la soledad (Vol. 346). Madrid: Cátedra.
  • Salerno, S. (2005). SHAM: How the self-help movement made America helpless. Crown.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.