5 твърдения, които могат да ви помогнат да простите на себе си

Всяка житейска грешка е урок, не се фокусирайте твърде много върху нея, а продължете смело напред.
5 твърдения, които могат да ви помогнат да простите на себе си

Последна актуализация: 16 януари, 2019

Често чуваме за необходимостта да простите на някого. Казват, че прощаването на онези, които са ни наранили ни позволява да сме свободни. Но колко пъти сте чували хората да говорят за необходимостта да простят на себе си?

Въпреки факта, че прощаването на себе си е по-важно от прошката на другите, ние не го правим често.

Мислили ли сте някога за колко неща ви карат да се укорявате? Колко пъти сте се чувствали отговорни за вашите проблеми?

Вредите, които причиняваме на себе си обикновено са по-големи от тези, които другите ни причиняват. Поради това в тази статия искаме да ви помогнем да се освободите от това.

Да простите на себе си няма да бъде лесно

Това също не е нещо, което ще направите за един ден. Това е процес. Следните твърдения могат да ви помогнат.

  1. Освобождавам се от тежестта на съмнението, вината и срама

Важно е да простите на себеси и да се отърсите от съмнението и вината

Тези три емоции са основните причини за много от проблемите, с които се сблъскваме. Да простите на себе си тези неща е от съществено значение за да продължите напред. Това включва опрощение на действията или думите, които предизвикват съмнение, вина или срам в нас.

Въпреки това, освен да кажете тази фраза, трябва да се изправите пред тези емоции. Това е трудната част. Също така, това е страната на всеки от нас, от която много хора бягат.

Спрете се, за да можете да разгледате ситуациите, които причиняват тези емоции. Отделете минутка, за да познаете несъвършенствата си.

Преминете през този процес по честен начин. Това ще ви накара да научите повече за себе си. Това също ще ви направи по-издръжливи на подобни ситуации в бъдеще.

Възможно е дори да откриете, че това, което ви кара да чувствате съмнения, вина и срам не е толкова важно.

2. Оставете миналото, за да живеете пълноценно в бъдещето

Понякога всички планове и цели, които имаме се задушават от миналото. Всички тези неща и хората, които ви нараняват, могат да ви дърпат назад. Те могат да попречат на това, което искате, ако не ги оставите да си заминат.

Да простите на себе си означава да спрете да мислите за всичко, което не сте имали.

Обикновено вярваме, че можем само да простим на себе си за нещата, които са ни наранили. Това не е вярно.

Понякога оставаме в капана на недостатъците или обстоятелствата, които зависят от другите. Например има и други, които не могат да си простят за това, че не са подходящи за някого, когото са обичали.

Не може да бъдете точно това, от което другите се нуждаят. Фактът, че другият човек не може да открие това, което е търсил във вас, не ви прави по-маловажни.

3. В състояние съм да продължа, въпреки моите грешки

Нашата култура ни учи да избягваме грешките. В резултат на това, когато чувстваме, че сме направили нещо нередно, се фокусираме твърде много върху него. Можем да продължим да живеем месеци или години наред като анализираме какво сме объркали и защо.

Да простите на себе си тези грешки е важно за напредъка в живота. Не трябва да забравяме, че всеки ден грешим. Това е нормално. Грешките са истинските учители в живота.

Не забравяйте, че ако всичко е минало добре от самото начало, бързо ще изчерпате неща, които трябва да научите. Не бихте могли да говорите за опита и поуките от всяка грешка, която сте направили.

Вярно е, че има грешки, които ви струват много. Въпреки това, дори и тези ще ви научат на нещо.

Отсега нататък виждайте всяка грешка като урок. Простете си, когато мислите за това. Продължете да се движите към следващата стъпка в живота.

4. Благодарен съм за добрите неща, които животът ми предлага

Важно е да си простите си за нещата, които смятате, че са ваши грешки.

Ако ви помолим да направите списък с хора и неща, които правят живота ви по-добър, колко биха били? Вероятно ще разберете, че са повече отколкото сте си мислили.

Прощаването на себе си означава да се научите да виждате и приемате, че не сте сами.

Простете си за нещата, които смятате, че са ваши грешки. Когато го направите, това ще ви позволи да видите, че не е толкова трудно да видите доброто.

С тази фраза си обещавате да съсредоточите вниманието си върху положителните неща. Това може да звучи като нещо трудно. Възможно е обаче да прекарате твърде много време, когато виждате нещата от грешна гледна точка.

5. Приемете това, което е било възможно с това, което имате

В някои случаи трябва да вземаме решения бързо. По-късно можем да преценим добре цялата ситуация или да получим друга информация. В резултат на това откривате, че сте грешили.

Като последствие на това, което сте направили, може да се почувствате виновни. Въпреки това по-добре е да промените чувството за вина с отговорност. Това е особено вярно, ако сте действали с малко информация.

Когато поемате отговорност, можете да простите на себе си. Може също така да работите, за да подобрите ситуацията. Ако се фокусирате само върху запомнянето на вашите грешки или чувството за вина няма да промените нищо.

Не забравяйте, че е по-добре да сте проактивни, отколкото да прекарате цялото си време в оплакване.

Единственият човек, който може да ви прости е в огледалото

Нормално е да познавате хора, които не постигат напредък в живота, защото чакат да им бъде простено. Така ли е и с вас? Колко силно искате да ви бъде простено? Наистина ли е възможно?

Истината е, че има ситуации, в които единственият човек, който може да ви освободи сте самият вие.

Може да се окажете в ситуация, в която другият човек е далеч. Дори може те да не искат да ви простят или да са си заминали завинаги.

Не забравяйте, че не можете да живеете пълноценен живот, ако не продължите да се движите напред.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.