5 начина за прекратяване на пушенето и подобряване на външния вид

14.11.2017
Вредният навик кара кожата и зъбите да пожълтяват и води до куп други здравословни проблеми. Наистина ли искате това да е така и с вас?

Прекратяването на пушенето е трудно за всеки, обсебен от този вреден навик.

Независимо от това, важно е да запомните, че ако го направите, ще спечелите много ползи за здравето и това ще намали шансовете ви да страдате от:

Освен това ще дишате по-лесно и ще кашляте по-малко, кръвното налягане ще спадне, кожата ще има по-здрав вид, ще изглеждате по-млада и зъбите и ноктите ще са по-малко жълти.

Прекратяването на пушенето определено ще подобри здравето и физическия вид, като същевременно ще подобри качеството на живот и това на онези, които ви обкръжават и обичат.

Ето пет добри причини да спрете пушенето възможно най-скоро.

1. Преждевременно стареене

Пушенето причинява преждевременно стареене и поява на бръчки

Без значение на колко години сте днес, в някакъв момент в бъдещето ще започнете да се притеснявате за стареенето.

Тютюнопушенето стеснява кръвоносните съдове, особено в най-външните слоеве на кожата. Това уврежда кръвния поток много по-бързо, отколкото би трябвало.

Без необходимото кръвоснабдяване кожата няма да получава достатъчно кислород или други важни хранителни вещества.

Заедно с хилядите химикали, които се съдържат в цигарите, това води до загубата на колаген в кожата и в резултат на това еластичността.

Ако не спрете да пушите, това означава, че ще завършите с повече от грозните бръчки, отколкото трябва.

2. Пушенето и външния вид на зъбите

Независимо дали сте съгласни или не, красивата усмивка е важна за вашето здраве и физическия вид. Усмивката играе важна роля във всекидневните ви взаимоотношения.

Добрата стоматологична грижа е нещо, което никога не трябва да приемате с лекота, но пушенето може да я съсипе.

Катранът и никотина в тютюна карат зъбите да пожълтяват. Пушенето ускорява процеса на пожълтяване, което пречи да покажете най-ярката си бяла усмивка.

Защо не помислите за намаляване на консумацията на продукти, съдържащи никотин и не ги замените с електронни цигари? С течение на времето това ще намали жълтия цвят на зъбите, като ви помогне да спрете да пушите.

Вижте още: Натурални продукти за избелване на зъбите

3. По-тънка коса

Пушенето намалява плътността на косата

Ако първите две причини не са достатъчни, употребата на цигари също намалява плътността на косата.

За хора, които са били пушачи за продължителен период от време, проучванията показват, че химикалите и токсините в цигарите в крайна сметка увреждат ДНК в космените фоликули.

Това означава, че косата не само ще бъде по-тънка, но ще стане по-крехка и ще се появят нежелани косми, преди да го осъзнаете. Грижата за косата не е проблем само за жените.

Ако сте мъж, представете се в бъдеще как изглеждате много по-възрастни, с лоши зъби и тънка коса.

Прекратяването на пушенето вече не изглежда чак толкова лоша идея, нали?

4. Видът на кожата ви

вид на кожата

Докато вече споменахме, че ако не успеете да се откажете от тютюнопушенето, няма да можете да избегнете преждевременно стареене, не обсъдихме другите страшни ефекти, които тютюнопушенето има върху кожата ви.

Ако сте заклет пушач, независимо на каква възраст сте, вероятно ще забележите, че качеството на цвета на кожата започва да се влошава.

Когато пушите, получавате тъмни петна и пигментация по кожата. Това може да доведе до още по-тъмни и по-изразени тъмни кръгове под очите ви.

Когато спрете да пушите, кожата се кръвоснабдява по-добре. Това означава, че ще имате по-малко токсини в порите и тези петна постепенно ще изчезнат, докато кожата ви се регенерира.

Това също така ще намали торбичките под очите ви.

Прочетете и това: Защо имате торбички под очите и как да ги лекувате с натурални средства

5. Способността за зарастване на рани е нарушена

Зарастването на рани при пушачите е по-бавно

Когато пушите червените кръвни клетки (хемоглобин) не получават толкова кислород, колкото би трябвало.

Тъй като кръвоносните съдове се свиват, доставянето на кислород до тъканите, които се нуждаят от него най-много става по-трудно.

Всичко това означава, че за пушачите е по-трудно раните да зарастват сами.

Ако ви предстои операция поради медицинско състояние или поради естетически причини, би било добра идея да преразгледате това решение.

Вашият хирург със сигурност ще ви каже, че трябва да спрете да пушите, преди операцията да се осъществи.

Прекратяването на пушенето не е лесна задача. Но благодарение на напредъка в областта на технологиите и медицината има много помощни средства, които могат да ви подкрепят, когато започнете процеса, и оставяте това опасно средство зад себе си.

С помощта и съветите на личния лекар и с помощта на неща като никотинови лепенки и електронни цигари сме сигурни, че ще можете да се откажете от пушенето и да направите на вашето здраве и външен вид голяма услуга.