5 неща, поради които трябва да изпитвате чувството за вина

· 07.12.2017
Научете се да казвате НЕ и стойте далеч от хората, които не ви влияят добре. Не е нужно да се преструвате на учтиви

Кога беше последния път, когато сте изпитали чувството за вина за нещо? Да кажеш грешната дума, да забравиш някого или да се отнасяш с друг неподходящо са несъмнено неща, които всички някога сме правили.

Като казваме това трябва да имаме предвид, че чувството за вина е свързано с нашата морална съвест. Това е показател за нашата личност и отражение на нашите ценности, както и нашето образование.

Чувството за вина и разкаяние за нещо от време на време ни помага да се подобрим. То е подходящо и необходимо.

Психологическото и емоционалното благосъстояние обаче зависят от равновесието. Излишъкът от нещо не е добро.

Натрупването на вина, която ни ограничава и налага вето на нашата лична свобода не е полезно или адекватно. Всъщност сигурни сме, че днес носите в сърцето си много тежести, свързани с вината.

В днешната статия ще вземем предвид тези аспекти. Трябва да помислите върху тях, за да осъзнаете, че много от ежедневните ви действия са свързани с чувството за вина.

Причини, поради които може да започнете да се чувствате виновни

чувството за вина може да бъде пагубно

1. Кажете „не“ на чувството за вина

Практикуването на отстояване е от съществено значение за нашето самочувствие. Да кажем „не“, когато е необходимо, е акт на лична смелост, който трябва да приложим на практика.

 • Отказвайки да направим нещо повдигаме стените за самозащита. Освен това този акт предлага на другите хора необходимата информация, която им помага да разберат къде са границите на връзката.

Добре е да започнем да спираме да се чувстваме виновни, когато казваме „не“, когато това е необходимо.

2. Направете каквото искате, когато имате нужда

Знаем, че не е лесно. Разбираме, че никой от нас няма пълната и абсолютна свобода да прави това, което иска и когато иска.

 • Въпреки това, в рамките на това „ограничение“ е договарянето със самите нас.
 • Заслужавам свободен следобед за себе си –  това малко удоволствие. Заслужавам да се грижа за себе си, да се поглезя и да поставя себе си на първо място…
 • Дори за миг не колебайте да прилагате това действие на практика, когато умът ви се нуждае. Отхвърлете кризата на съвестта, която изпитвате, и си позволете да имате това, от което се нуждаете, без да се чувствате виновни.

3. Изразете свободно мнението си

Имате глас и имате определени ценности и чувства. Защо трябва да се чувствате виновни, че изразявате мнението си, когато възникне повод?

 • Е, правим това, защото се страхуваме да говорим от страх да не навредим на другите хора и да се представим в образ, който те не очакват. Освен това, се страхуваме да изоставяме хората или дори да предизвикаме разочарование като казваме истината.
 • Не трябва да попадаме в тази разрушителна бездна, доминирана от вината. Истината винаги трябва да се каже, но без да причинява вреда, която се разпръсква от агресията.
 • Истината, която помага да се разберат и определят личните граници, е необходима.

Направете го! Изразете на глас какво мислите, какво чувствате и какво не е правилно. Да мълчим, да приемаме нещата и да крием мислите си е незряло действие, което ни унищожава малко по малко.

изразете свободно мнението си

4. Стойте далече от хората, които не ви карат да се чувствате добре

Това несъмнено е един от най-проблемните източници на вина в нашето ежедневие: нискокачествени социални връзки.

 • Въпреки че терминът „токсичен човек“ се използва много често, всъщност не е необходимо един приятел или член на семейството да бъде „токсичен„, за да бъде неприятен към нас.
 • Има хора, които просто не ни карат да се чувстваме добре и с които просто не се разбираме. Те не са „лоши хора“: те просто са личности, които са несъвместими с нас.

Вярвате или не, не сте принудени да общувате с всички. Не се чувствайте виновни, ако решите да се отдалечите от тези хора, вместо да бъдете фалшиво учтиви.

5. Не се чувствайте виновни, ако не отговаряте на собствените си очаквания

Няма по-лош враг, отколкото самият ум. Понякога поставяме такива високи очаквания за това, което трябва да постигнем, че можем само да пострадаме.

 • Всички сме минавали през такива времена, когато се чувстваме вина, че не даваме най-доброто от себе си на другите.
 • Чувстваме вина за това, че не сме постигнали онази мечтана работа или за това, че не отслабваме колкото искаме. Ставаме роби на едно нещастие, което самите ние си създаваме.
 • Трябва да намалим тези безумни окови и да се освободим от този затвор. Не си поставяйте очаквания, които са твърде високи. Борете за това, което искате, но преди всичко бъдете смирени и уважавайте себе си като човек.
чувството за вина може понякога да е необходимо

В заключение, чувството за вина може понякога да е необходимо. Това е така, защото ни помага да оформим нашата морална съвест и ни помага да се подобрим по много начини.

Но когато станем твърде обсебени от някои аспекти като онези, които сме описали по-горе, ставаме нещастни и може би дори депресирани.

Не позволявайте това да се случи. Поемете отговорността, но пораснете, вземайки добри решения, които ви позволяват да бъдете свободни и щастливи.