5 неща, поради които трябва да изпитвате чувството за вина

Научете се да казвате НЕ и стойте далеч от хората, които не ви влияят добре. Не е нужно да се преструвате на учтиви
5 неща, поради които трябва да изпитвате чувството за вина

Последна актуализация: 11 януари, 2019

Кога беше последния път, когато сте изпитали чувството за вина за нещо? Да кажеш грешната дума, да забравиш някого или да се отнасяш с друг неподходящо са несъмнено неща, които всички някога сме правили.

Като казваме това трябва да имаме предвид, че чувството за вина е свързано с нашата морална съвест. Това е показател за нашата личност и отражение на нашите ценности, както и нашето образование.

Чувството за вина и разкаяние за нещо от време на време ни помага да се подобрим. То е подходящо и необходимо.

Психологическото и емоционалното благосъстояние обаче зависят от равновесието. Излишъкът от нещо не е добро.

Натрупването на вина, която ни ограничава и налага вето на нашата лична свобода не е полезно или адекватно. Всъщност сигурни сме, че днес носите в сърцето си много тежести, свързани с вината.

В днешната статия ще вземем предвид тези аспекти. Трябва да помислите върху тях, за да осъзнаете, че много от ежедневните ви действия са свързани с чувството за вина.

Причини, поради които може да започнете да се чувствате виновни

едно чувство за вина може да бъде пагубно

1. Кажете “не” на чувството за вина

Практикуването на отстояване е от съществено значение за нашето самочувствие. Да кажем “не”, когато е необходимо, е акт на лична смелост, който трябва да приложим на практика.

 • Отказвайки да направим нещо повдигаме стените за самозащита. Освен това този акт предлага на другите хора необходимата информация, която им помага да разберат къде са границите на връзката.

Добре е да започнем да спираме да се чувстваме виновни, когато казваме “не”, когато това е необходимо.

2. Направете каквото искате, когато имате нужда

Знаем, че не е лесно. Разбираме, че никой от нас няма пълната и абсолютна свобода да прави това, което иска и когато иска.

 • Въпреки това, в рамките на това “ограничение” е договарянето със самите нас.
 • Заслужавам свободен следобед за себе си –  това малко удоволствие. Заслужавам да се грижа за себе си, да се поглезя и да поставя себе си на първо място…
 • Дори за миг не колебайте да прилагате това действие на практика, когато умът ви се нуждае. Отхвърлете кризата на съвестта, която изпитвате, и си позволете да имате това, от което се нуждаете, без да се чувствате виновни.

3. Изразете свободно мнението си

Имате глас и имате определени ценности и чувства. Защо трябва да се чувствате виновни, че изразявате мнението си, когато възникне повод?

 • Е, правим това, защото се страхуваме да говорим от страх да не навредим на другите хора и да се представим в образ, който те не очакват. Освен това, се страхуваме да изоставяме хората или дори да предизвикаме разочарование като казваме истината.
 • Не трябва да попадаме в тази разрушителна бездна, доминирана от вината. Истината винаги трябва да се каже, но без да причинява вреда, която се разпръсква от агресията.
 • Истината, която помага да се разберат и определят личните граници, е необходима.

Направете го! Изразете на глас какво мислите, какво чувствате и какво не е правилно. Да мълчим, да приемаме нещата и да крием мислите си е незряло действие, което ни унищожава малко по малко.

чувството за вина - изразете свободно мнението си

4. Стойте далече от хората, които не ви карат да се чувствате добре

Това несъмнено е един от най-проблемните източници на вина в нашето ежедневие: нискокачествени социални връзки.

 • Въпреки че терминът “токсичен човек” се използва много често, всъщност не е необходимо един приятел или член на семейството да бъде “токсичен“, за да бъде неприятен към нас.
 • Има хора, които просто не ни карат да се чувстваме добре и с които просто не се разбираме. Те не са “лоши хора”: те просто са личности, които са несъвместими с нас.

Вярвате или не, не сте принудени да общувате с всички. Не се чувствайте виновни, ако решите да се отдалечите от тези хора, вместо да бъдете фалшиво учтиви.

5. Не се чувствайте виновни, ако не отговаряте на собствените си очаквания

Няма по-лош враг, отколкото самият ум. Понякога поставяме такива високи очаквания за това, което трябва да постигнем, че можем само да пострадаме.

 • Всички сме минавали през такива времена, когато се чувстваме вина, че не даваме най-доброто от себе си на другите.
 • Чувстваме вина за това, че не сме постигнали онази мечтана работа или за това, че не отслабваме колкото искаме. Ставаме роби на едно нещастие, което самите ние си създаваме.
 • Трябва да намалим тези безумни окови и да се освободим от този затвор. Не си поставяйте очаквания, които са твърде високи. Борете за това, което искате, но преди всичко бъдете смирени и уважавайте себе си като човек.
чувството за вина може понякога да е необходимо

В заключение, чувството за вина може понякога да е необходимо. Това е така, защото ни помага да оформим нашата морална съвест и ни помага да се подобрим по много начини.

Но когато станем твърде обсебени от някои аспекти като онези, които сме описали по-горе, ставаме нещастни и може би дори депресирани.

Не позволявайте това да се случи. Поемете отговорността, но пораснете, вземайки добри решения, които ви позволяват да бъдете свободни и щастливи.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.