Ефектите от смяната на времето по време на изолацията

Смяната на времето по време на изолацията може да окаже сериозно въздействие върху тези, които работят като здравните служители и персонала на магазините. Хората, които останаха затворени в домовете си също богат да усетят стрес по време на дългите следобедни часове.
Ефектите от смяната на времето по време на изолацията

Последна актуализация: 23 май, 2020

Много хора говориха за смяната на времето по време на изолацията и евентуалните ефекти от това. Но не толкова смяната на времето, а засилените мерки на изолация са това, което ни афектира. Въпреки това не можем да отречем, че свикването с промяната на времето играе ролята на допълнение към стресиращите фактори, на чието действие сме изложени в момента.

Няма проведено проучване, което да ни каже какво ще или трябва да изпитваме, или какво са изпитали други хора в подобна ситуация. Според специалистите смяната на времето не би трябвало да бъде свързана със силен негативен ефект и проблеми. В действителност повечето от нас забелязват единствено разликата в това, че спят един час по-малко.

Няма доказателство, че това е така. Всяко година редица специалисти и неспециалисти анализират ползите и недостатъците от тази принудителна смяна от зимно към лятно време и съответно от лятно към зимно време.

Европейският съюз например обмисля слагането на край на тази сезонна смяна. Медицинските и научни кадри постоянно ни алармират за ефектите на тази промяна върху циркадния ни ритъм.

Някои говорят за рисковете за здравето ни. На много хора са им необходими седмици докато свикнат, а най-засегнатите обикновено са децата. Знаем, че търговският и бизнес секторът приветства тази стратегия, тъй като се удължава продължителността на светлата част на деня.

Едно е ясно: никога не сме били подложени на смяна на времето по време на изолация. Нека да видим какви евентуални ефекти би могло да има това.

Изгрев

Два начина, по които промяната на времето може да ни се отрази по време на изолацията

Често срещан феномен по време на принудителната изолация, в която се намираме, е че с отварянето на очите си сутрин, не знаем кой ден сме. Объркването трае няколко секунди, но то е директна последица от промяната в навиците ни. Няма значение дали сме понеделник или неделя, за много от нас, начинът ни на живот е един и същ през цялата седмица.

Това означава, че по-голямата част от населението. Да, можем да забележим промяна, но е твърде вероятно за мнозина, тя да не бъде толкова травмираща, тъй като в момента не сме ангажирани с ходене на работа или училище.

От друга страна тези, които продължават да ходят на работа в тази ситуация ще усетят промяната. Нека се спрем на това по-подробно.

Смяната на времето по време на изолация за хората принудени да си останат вкъщи

Смяната на времето има едно прекрасно предимство – удължаването на светлата част на деня. Този фактор може да изиграе положителна роля в сегашната ситуация.

Ползи

Повечето светлина в дома подобрява редица различни психологични процеси. Стимулира образуването на мелатонин. В резултат на това се подобрява протичането на процеси като сънят през нощта, паметта и образуването на серотонин – хормона на щастието.

Простичкият факт, че ще използваме по-малко изкуствена светлина в дома си е полезен. Не само финансово, тъй като навлизането на слънчевата светлина през прозорците и балконите ни помага да се отпуснем и ни мотивира, карайки ни да се чувстваме по-уютно.

Проблеми

Но смяната на времето по време на изолацията си има и недостатъци: вечерите са по-дълги.

Вероятно ще се чувствате разочаровани и ще изпитвате инстинктивно желание да излезете навън. Това без съмнение ще се превърне в основния ви проблем. С оглед на текущата ситуация е важно да поработите върху навиците си през деня докато сте в изолация, като имате предвид следното.

Възползвайте се от сутрешните часове, за да изпълните задълженията си като работата от дома, домакинската работа, грижата за децата и почистването на къщата.

Оставете си по-мотивиращите дейности за следобедите, за да бъдете физически и психически ангажирани. Трябва да знаете, че именно тогава ще трябва да се справите със скуката, разочарованието и тревожността по много по-добър начин.

Смяната на времето и пандемията

Хората, които продължават да ходят на работа

Смяната на времето по време на изолацията може да се окаже трудно препятствие за тези, които продължават да работят. Тя е стресов фактор, който може да повиши тревожността, проблемите със съня и негативното емоционално състояние.

Проучване на университета в Калифорния на д-р Бет Ан Малоу обяснява, смените на времето създават проблеми на мозъка. Всяка клетка в тялото ни си има свой вътрешен циркаден часовник. Този часовник регулира вътрешните процеси, включително температурата на тялото, метаболизма, нивата на хормоните, кръвното налягане и не на последно място – тревожността. Ето защо голяма част от здравните работници могат да се чувстват по-стресирани.

Вярно е, че не всички реагират по един и същи начин. Но, ако пандемията на COVID-19 вече е повишила значително нивото им на тревожност и те се чувстват още по-притиснати и отговорни, то тогава тази смяна на времето може да се окаже друг проблемен фактор.

Затова е важно в дните след смяната на времето работещите да се погрижат и да ползват почивките си по график. Те трябва да си осигуряват осем часа сън и да спазват изградения си режим. Освен това, когато не са на работа, те трябва да се опитат да се отпуснат и да намалят стреса. Тези хора са жизнено необходими в момента, затова трябва да се съобразяваме с потребностите им.

Както видяхте, смяната на времето по време на изолация може да ни се отрази по различни начини.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.