Навици, които могат да ви разболеят без да го осъзнавате

Не мийте зъбите си веднага след ядене и внимавайте като проветрявате дома сутрин.
Навици, които могат да ви разболеят без да го осъзнавате

Последна актуализация: 23 февруари, 2019

Знаете, че излизането без яке през зимата може да ви накара да хванете настинка и че прекаленото ядене води до лошо храносмилане. Въпреки това има много навици, които могат да ви разболеят, които правите ежедневно, без да го знаете.

В тази статия ще ви разкрием някои от тях. По този начин можете да се опитате да ги избегнете, или поне да разберете причините за някои заболявания.

Навиците, които могат да ви разболеят

Разбира се никой не иска да е болен или да страда от необичайни симптоми и болежки. Проблеми обаче могат да възникнат, ако не познавате последиците от някои навици.

Сред нещата, които вредят на вашето здраве ще откриете:

Сушенето на дрехи на закрито

Навици, които могат да ви разболеят - сушенето на дрехи на закрито

Когато сушите дрехите си и какво правите когато вали? Обикновено ги поставяте близо до печката или в банята. Може би ги слагате в кухнята до печката. Може дори да ги сложите в дневната с полуотворен прозорец, за да могат да се изсушат добре.

Въпреки това оставянето на мокри дрехи в къщата създава нездравословна среда. Това е така, защото спорите на плесените и прашните акари могат да се възпроизвеждат много по-бързо в тези видове среди.

Пропускане на закуската

Някои го правят, защото нямат време. Може дори да е навик. Така или иначе факт е, че много хора не закусват, преди да излезат от дома. Това е грешно.

Преди всичко тялото се нуждае от енергия, за да посрещне деня. Второ, ако не ядете закуска, стомахът ви ще се нуждае от повече хранителни вещества в следващите часове.

В резултат на това ще ядете голям обяд или лека закуска през цялото време. Това води до проблеми, които могат да ви разболеят –  увеличаване на теглото и свързаните с него заболявания. Сред тях са висок холестерол, хипертония и др.

Лъжете личния си лекар

Няма значение какъв е лекаря. Вероятно сте казали някаква “бяла лъжа” по време на преглед. Ако това се случи той не може да ви помогне да разрешите проблема или да излекувате болестта си.

Това може също да причини неправилна диагноза и да доведе до неправилно лечение. Всичко това може да влоши болестта ви или дори да постави живота ви в опасност.

Използване на неудобни обувки

навици, които могат да ви разболеят - носене на неудобни обувки

Жените предпочитат да бъдат виждани като красиви с 20 сантиметрови токчета, пред това да се грижат за краката си.

Обувките винаги трябва да са удобни. Това е на първо място преди модата. В противен случай може да има много неприятни проблеми: мазоли, спортен крак, белене, лоши миризми, сърбеж и дори изкривяване на пръстите на краката.

Миене на зъбите след хранене

Вярно е, че оралната хигиена е важна. Проблемът обаче възниква с това кога го правите.

Някои хора си мият зъбите веднага след обяд или вечеря. Това пречи на слюнката да неутрализира нивата на рН в устата. В резултат на това емайлът се уврежда от киселините в храните.

Изчакайте поне 30 минути преди да го направите (през това време можете да пиете вода.)

Хранене точно преди лягане

Изяждането на последната ви хапка, докато сте по пижамата или в леглото не е добра идея.

Причините?

  • На първо място, ще страдате от лошо храносмилане.
  • На второ място няма да можете да заспите.
  • На трето място вероятно ще увеличите теглото си (храносмилателните процеси са много по-бавни, когато спите.)

Също така не е добра идея да ядете твърде много по време на вечеря. Това е особено важно, ако искате да избегнете безсънието и вредни последствия за тялото.

Хранене без апетит

Друг лош навик, свързан с храненето се отнася до това как се чувствате. Това означава да ядете, когато сте отегчени, тъжни или нервни.

Без да го осъзнаваме, можем да ядем големи количества храни, да смесваме съставки и да предизвикаме лошо храносмилане. Нервно, депресивно или стресово хранене може да доведе до повишаване на теглото. Също  така, тези навици могат да ви разболеят, тъй като причиняват и всякакви видове болки в стомаха.

Работа през нощта

Навици, които могат да ви разболеят - работа през нощта

Това включва и учене. Има много хора, които казват, че работят по-добре след полунощ. Истината е, че през нощта тялото и мозъкът забавят метаболизма си.

Освен това сънят през деня не е същият, ако искате да си починете, след като сте стоели будни цяла нощ. Работата през нощта е същото като развалянето на биологичния часовник. Тези дейности могат да ви разболеят, тъй като причиняват стрес, раздразнителност и дори наддаване на теглото.

Съхраняване на картофи в хладилника

Този популярен в много домове зеленчук има тайна, която си струва да разкрием. Нишестето, което съдържа се превръща в захар, когато го охладите.

Проблемът е, че когато се готви, той става канцерогенен.

Например някои проучвания показват, че картофите, които са били държани в хладилника и по-късно се пържат водят до появата на вещество, свързано с рак.

Гризане на ноктите

Това е лош навик и не е просто лошо за външния вид на ръцете (например може да причини деформации в пръстите). Това също е лошо за здравето на зъбите.

Емайлът се износва от “гризането” на ноктите. И ако това не е достатъчно, това може да ви накара да хванете много и различни видове болести. Това е така, защото мръсните пръсти са в контакт с лигавиците на устата.

Отваряне на прозорците сутрин

Може би баба ти или майка ти е казвала, че е необходимо да проветрите къщата, когато станете от сън.

Това е добър съвет за по-старите времена, но не е подходящ за хората, които живеят в града в днешно време. Може да си мислите, че въздухът, който влиза е свеж. Този въздух обаче е пълен с токсини, които могат да ви разболеят.

Загряване на храната в пластмасови съдове

Много често взимате домашно приготвена храна на работа, за да спестите пари. Пластмасовите съдове, които използвате се превръщат в чинийка и нещо, в което загрявате храната си. За да направите това, я поставяте директно в микровълновата фурна, за да претоплите.

Няма да говорим за това колко са вредни микровълните за здравето – те могат да ви разболеят. Нещата обаче се влошават, когато използвате кутия за обяд. Тази пластмаса съдържа бисфенол А. Това е химическо съединение, което става токсично при високи температури. То преминава във вашата храна незабелязано.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.