Заразяване и разпространяване на коронавирус: Как да го избегнем?

Информацията относно заразяването и разпространяването на заразата коронавирус се разпространява светкавично. Въпреки че рискът е малък в много страни, все пак е добра идея да сме запознати с най-добрите мерки за намаляване на опасността от заразяване с него.
Заразяване и разпространяване на коронавирус: Как да го избегнем?

Последна актуализация: 11 април, 2020

Светът е научил за няколко случая на хора, заразени с болестта коронавирус през последните седмици. За съжаление, това доведе до трагичен край хората с отслабнала имунна система. Така че, трябва да научим как да избягваме заразяване и разпространяване на коронавирус.

Заразяване и разпространяване на коронавирус: Какво представлява COVID-19?

Коронавирусите са семейство с неизяснен произход и има различни видове. Освен това, те причиняват различни болести, от обикновена настинка до тежка пневмония. По подобен начин, това може да доведе до дихателна недостатъчност в своята най-тежка форма.

Първите случаи на новия вид коронавирус са засечени в китайския град Ухан през декември 2019. От тогава, неговото разпространение от заразени хора към здрави хора е светкавично.

Към момента има повече от 1 700 000 души заразени, а над 100 000 от тези случаи са завършили със смърт. Въпреки, че броят на хора с потвърдена диагноза коронавирус е много висок, смъртността е сравнително ниска.

Заразяване и разпространяване на коронавирус: Какви са симптомите?

Заразяване и разпространяване на коронавирус: кихаща, настинала жена

Симптомите на заразяване с коронавирус са подобни на тези на обикновената настинка. Обаче, това би могло да доведе до дихателна недостатъчност и други големи усложнения.

Заразяването с коронавирус обикновено причинява симптоми, които са сходни с тези на обикновения грип. Някои от тях са:

Инфекцията може да премине без симптоми или да се прояви чрез цялостните симптоми, споменати отгоре или да доведе до усложнения като например пневмония или дихателна недостатъчност- в най-тежките случаи.

Като цяло, най-сериозните случаи се проявяват при най-уязвимите прослойки на обществото, които включват възрастните хора и хората със слаба имунна система.

Заразяване и разпространяване на коронавирус: Как се разпространява?

Една от главните причини за притеснение е фактът, че вирусът може да се разпространява от човек на човек. Всъщност, може, в по-редките случаи, да се разпространи преди един заразен човек да прояви каквито и да било симптоми.

Също така, към момента няма конкретно лечение за тази болест, нито пък лечение или ваксина срещу него. Освен това, е много важно да се предприемат някои предпазни мерки които забавят неговото разпространяване колкото се може по-бързо.

Някои мерки за избягване на заразяването и разпространяването на коронавирус

Миене на ръце със сапун

Правилното миене на ръце е една от най-важните мерки, които можете да предприемете за предотвратяване на тази зараза.

Някои от мерките, които можете да вземете, за да избегнете разпространяване и прихващане на този и други видове вируси са:

 • Избягвайте пряк контакт със заразени хора
 • Поддържайте нормаллна хигиена, въпреки хигиенните грижи са правилни като цяло, вие трябва да обърнете специално внимание на правилното миене на ръце
 • Спазвайте дистанция от приблизително един метър с другите хора
 • Използвайте маски, спазвайки конкретните инструкции за всеки вид на места, където болестта преобладава най-много
 • Покривайте вашия нос и уста със салфектка когато кашляте и кихате

Миенето на ръце е една от най-добрите предпазни мерки за избягване на заразяването с коронавирус

Правилното миене на ръце е доказан, ефективен и евтин начин за намаляване на разпространението на бактерии и вируси. Процедурата за правилно миене на ръцете е следната:

 • Намокрете ръцете си
 • Нанесете сапун
 • Разтъркайте
 • След това, измийте добре дланта на дясната ръка и разтъркайте лявата длан, измийте пръстите всеки поотделно и обратно
 • Разтъркайте със сапун дланите на ръцете заедно и измийте пръстите отново
 • Измийте пръстите от външната страна на едната си ръка, срещу дланта на противоположната ръка
 • Мийте палците поотделно
 • Измийте добре върховете на пръстите
 • Изплакнете ръцете
 • Изсушете ръцете с кърпа за еднократна употреба или чиста кърпа
 • Изключете кранчето с кърпата

Накратко

Важно е да запазите самообладание и да имате доверие на ефективността и бързината на нашите здравни власти.

Дори така да е, трябва да следвате тези предпазни мерки, особено ако пътувате до страни с широко разпространение на заразата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.