Домашни средства за естествено изсветляване на изгорялата от слънце кожа

Вместо да се фокусирате върху изсветляването на изгорената от слънцето кожа, препоръчително е да я овлажните и да й осигурите подходяща грижа, според дерматолозите. Научете повече в тази статия.
Домашни средства за естествено изсветляване на изгорялата от слънце кожа

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Когато не внимаваме и тенът ни стане неравноморен, често не се чувстваме много комфортно. Външният ни вид също не е на ниво. Тогава си мислим, че решението е да изсветлим изгорялата от слънце кожа.

Въпреки това, дори и последствията от излагането да не са естетически приятни, най-важното е да не изсветлите изгорялата от слънцето кожа, а да се опитате да я овлажните и да се грижите за нея по възможно най-добрия начин.

Само така можем да успеем да облекчим зачервяванията и да изравним тена. В случай, че имате съмнения как да се грижите за кожата при тези или други подобни обстоятелства, винаги можете да се консултирате с дерматолог, както казва д-р Росио Жил Редондо.

Нека разгледаме по-подробно някои от препоръките.

Домашни средства за изсветляване на изгорялата от слънце кожа

Има някои домашни средства, които се препоръчват за изсветляване на изгорялата от слънце кожа и дори за облекчаване на свързаните симптоми (като парене и сухота).

Алое вера за изсветляване на изгорялата от слънце кожа

Алое вера е растение, широко използвано за грижа за кожата от естетическа и здравословна гледна точка. Може също да осигури облекчение при слънчево изгаряне, като същевременно помага за овлажняването на кожата.

За да го използвате в този случай, отрежете едно листо, отворете го наполовина, извлечете пулпата, почистете я с много вода и след това я нанесете като гел върху засегнатата област.

Въпреки това, за да може алое вера да осигури добри резултати, трябва да сме последователни в приложението му. И въпреки че има хора, които по принцип приемат употребата му в случай на термично изгаряне 1 и 2 степен, други препоръчват да се избягва.

Всъщност има хора, които са алергични към алое вера, така че е важно да знаете вашия тип кожа, преди да прибягвате до този или друг естествен продукт за облекчаване на дискомфорта или изгарянето.

Лимонов сок

Това е изключително прост домашен лек за приготвяне. Просто изстискайте един лимон и го разредете в чаша (250 cc) с вода. След това нанесете лимоновия сок с памучен тампон, като минете внимателно върху засегнатата област.

Вместо това можете да използвате и лимоновата кора, като я поставите като лапа. Въпреки това, излагането на слънце трябва да се избягва, когато се прилага това средство, тъй като може да има обратен ефект.

Кисело мляко за изсветляване на изгорялата от слънце кожа

Освен че са отлични пребиотици, както киселото мляко, така и прясното мляко могат да помогнат за намаляване на сърбежа и възпалението. Прясното мляко може да се използва като студени компреси. Въпреки това трябва да се вземат подобни предпазни мерки, както при предишното средство, тъй като може да се окаже дразнещо.

Овесени ядки

Овесени ядки за изсветляване на изгорялата от слънце кожа
Овесените ядки са храна, която допринася за доброто храносмилане. Освен това помагат и в грижата за кожата.

Ефикасността на овесените ядки за лечението на дерматит е научно доказана. Поради това се считат за ефективно средство при успокояване и изсветляване на изгорялата от слънце кожа. Освен това са антиоксидант и противовъзпалително средство.

За да ги използвате, направете паста, като разредите овесените ядки в студена вода. Може да се използва като маска върху засегнатата кожа. Можете да я оставите за 20 минути и след това да я отмиете.

Лайка за изсветляване на изгорялата от слънце кожа

Смята се, че лайката има антисептични и противовъзпалителни свойства, така че може да помогне за лечение на изгорялата от слънце кожа. За да я използвате, можете просто да направите запарка от лайка, все едно приготвяте чай. В този случай обаче трябва да оставите течността да изстине, преди да я нанесете внимателно с памучен тампон.

Папаята може да помогне за изсветляване на изгорялата от слънце кожа

Папаинът, естественото съединение в папаята, има големи предимства, когато става дума за подпомагане на регенерирането на кожата, дори в случаи на изгаряния, както е отбелязано в различни проучвания.

За да изсветлите изгорената от слънцето кожа, намачкайте узрялата папая и я нанесете върху засегнатата област, като я оставете за десет минути да действа. След това се измийте с вода.

Белтъци

Яйчният белтък има високо съдържание на протеини, така че те помагат за подхранване на кожата. Приготвянето и нанасянето на белтъците също е много просто: просто разбийте два или три белтъка на пяна. Оставете ги да действа върху кожата за 15 минути и след това ги отмийте с топла вода.

Грижа и изсветляване на изгорялата от слънце кожа

Освен за изсветляването на изгорялата от слънце кожа е необходимо да се грижите за нея и да я овлажнявате, като по този начин допринасяте за нейната регенерация. Това може да стане по няколко начина.

Винаги носете слънцезащитен крем

Ежедневното нанасяне на слънцезащитен крем, когато е необходимо, може значително да предотврати слънчево изгаряне и също така да ви предпази от неравномерен тен на кожата. Това е особено важно през летния сезон, когато всички искаме да покажем привлекателен тен.

Хидратирайте се отвътре и отвън, за да изсветлите изгорената от слънцето кожа

В допълнение към нанасянето на достатъчно слънцезащитен крем, трябва да поддържаме добрата хидратация на организма както отвътре, така и отвън. Това означава, че трябва да сме сигурни, че използваме добър слънцезащитен крем и овлажнител след слънцезащитен крем – не само когато усещаме най-силно парене, но и ежедневно.

Освен това трябва да поддържаме добра вътрешна хидратация. Това означава, че трябва да се уверим, че пием достатъчно вода на ден и консумираме плодове, които ни помагат да постигнем тази цел. Някои от най-популярните плодове обикновено са диня и пъпеш, но има и много други, от които да избирате.

Изсветляване на изгорялата от слънце кожа
Не става дума толкова за изсветляване, колкото за грижа за кожата, която е била увредена от слънчевата радиация.

Предотвратяването на слънчево изгаряне е ключът

Въпреки всички тези решения, искаме отново да подчертаем важността да не се излагате твърде много на слънце. Понякога не е достатъчно само да нанесете слънцезащитен крем. Трябва да си отговорим на въпроси като: Нанасяме ли го през целия ден и използваме ли адекватен защитен фактор за кожата си?

Не трябва да забравяме и други елементи, които ни предпазват от слънцето. Например слънчеви очила, шапка, красив шал, който да прикрие раменете ви… Накратко, това са все аксесоари, които ще предотвратят изгарянето на кожата.

Изгорялата от слънцето кожа не само причинява нежелани петна, но и ни прави уязвими към рак на кожата. Ето защо превенцията е толкова важна. След като имаме толкова много възможности, защо да не ги използваме?

Никога не излизайте навън без слънцезащитен крем, използвайте чадър на плажа или басейна и не забравяйте слънчевите очила. Превенцията е най-доброто средство.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Castañeda Gameros, Paola, & Eljure Téllez, Juliana. (2016). El cáncer de piel, un problema actual. Revista de la Facultad de Medicina (México)59(2), 6-14. Recuperado en 28 de junio de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422016000200006&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez Domínguez, Ileana, Santana Gutiérrez, Odalis, Recio López, Orlando, & Fuentes Naranjo, Marilín. (2006). Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Revista Cubana de Enfermería22(3) Recuperado en 28 de junio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004&lng=es&tlng=es.
  • Suárez, S., & Jazmín, D. (2015). Plan para elaboración y comercialización de una crema corporal aclaradora, que contenga dióxido de titanio y extracto de limón, para mujeres que presenten hiperpigmentación, en la ciudad de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.