Съветите на Росио Джил Редондо за грижа и подмладяване на кожата

В това интервю дерматологът Росио Джил Редондо говори за най-новите техники за подмладяване на кожата и режими с грижа за нея. Прочетете го!
Съветите на Росио Джил Редондо за грижа и подмладяване на кожата
Rocío Gil Redondo

Написано и проверено от лекар Rocío Gil Redondo.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Красивата е кожа е здравата кожа. Кожата изисква грижа от специалист и полезни съвети, за да бъде здрава. В това интервю дерматологът Росио Джил Редондо ни разказва интересни неща по темата.

“Слънцето е една от основните причини за стареенето, тъй като води до загуба на еластичност, поява на бръчки, нежелана пигментация като мелазма или лунички, както и до разширяване на кръвоносните съдове, най-вече по врата и деколтето”.

-Д-р Джил Редондо –

Най-големият орган на тялото

Кожата е най-големият орган на тялото. Дължината й е почти 2 метра. Тя изпълнява основни функции: защитава тялото от слънчевата светлина, температурата и бактериите и поддържа хидратацията. Кожата позволява на хората да усещат и да имат сетивност; тя е „канал“ за необикновени усещания, изискващ грижа.

Всеки мечтае за безупречна кожа, тъй като външният й вид е синоним на красота. Затова мнозина търсят най-новите терапии за поддържане на младостта, еластичността и сиянието на кожата. Трябва да знаете, че грижата за кожата далеч надхвърля физическата такава.

Атопичният дерматит, розацеята, акнето, бенките… Много кожни проблеми изискват подходяща грижа. Грижата за кожата основно включва защита и превенция. Не трябва да забравяте, че излагането на слънце е един от най-големите врагове на кожата. Ракът на кожата и преждевременното стареене са свързани предимно с излагането на слънчевите лъчи.

Интервю с Росио Джил Редондо: грижата за кожата

Д-р Росио Джил Редондо има степен по медицина от Университета на Алкала и специалност по дерматология от Университетската болница на Гуадалахара. Работи в няколко медицински центъра, води курсове и организира конференции.

Това, което тя споделя от опита си като дерматолог е, че вълшебни средства не съществуват. Най-важното нещо в повечето случаи, на акне и други кожни проблеми, е да имате познания как да се грижите подходящо за кожата си. Важни аспекти като слънцезащитата, почистването и носенето на подходящ грим никога не трябва да бъдат пренебрегвани.

Освен това периодичното проверяване и следене на бенките, които имате от дълго време, както и на тези, които сте забелязали в края на лятото, е повече от грижа за красотата: това е грижа за здравето и спокойствието ви.

Въпрос. Често чуваме, че грижата за кожата зависи от типа на кожата на даден човек. Кои са основните типове кожа и с какво трябва да се съобразяваме?

Най-общо казано има четири типа кожа: нормална, мазна, суха и комбинирана. За да ги разграничим вземаме предвид характеристики като мекотата, лъщенето, беленето на кожата… Независимо от тази класификация, всяка една кожа може да се държи различно в зависимост от външните фактори, например времето.

Въпрос. Знаем, че има места с по-чувствителна кожа, изискващи специална грижа. Кои са те и как да им обръщаме необходимото внимание?

Най-чувствителните места са тези с най-тънка кожа, като зоните около очите и устните. За да се погрижите за тях, трябва ежедневно да ги овлажнявате със специални кремове за тези зони. Не трябва да забравяте и да ги предпазвате от слънцето.

Използването на слънцезащита е важна стъпка в грижата за кожата.

Въпрос. При съвременния начин на живот повишеният риск от излагане на слънце е особено тревожен. Колко сериозен и влияещ е този фактор по отношение на грижата за кожата?

Слънцето е една от основните причини за стареенето, тъй като води до загуба на еластичност, поява на бръчки, нежелана пигментация като мелазма или лунички, както и до разширяване на кръвоносните съдове, най-вече по врата и деколтето.

По-важното е, че той повишава риска от развитие на рак на кожата, който може да изисква хирургична намеса с последващите за външния вид последици. Не можем да пренебрегнем и риска от смъртност свързана с определени видове рак на кожата като меланома.

Въпрос. Защо ексфолирането и овлажняването на кожата на лицето са толкова важни?

Почистването на лицето е важно, тъй като така премахвате замърсяванията от околната среда натрупани върху кожата през деня, както и следите от грим. Овлажняването е важно за поддържане на кожната текстура в зависимост от типа на кожата.

Ексфолирането улеснява премахването на клетките от най-горния, повърхностен слой на кожата, който тялото ни премахва по естествен начин на всеки няколко дена. Затова препоръчвам ексфолиране в случаите, когато това е необходимо – при кожа предразположена към запушване на порите или такава с неравномерна текстура. Не препоръчвам тази процедура при чувствителна кожа предразположена към раздразнение.

Въпрос. Трябва ли да избягваме определени продукти или видове грим?

Хората с предразположена към акне кожа трябва да избягват комедогенните грим и кремове, за да предотвратят евентуалната поява на пъпки.

Въпрос. Все повече хора се тревожат и искат да предотвратят стареенето на кожата. Можете ли да ни разкажете повече за най-иновативните терапии, които се предлагат от клиниките за подмладяване?

Една от най-иновативните терапии е биофотонната терапия, при която се използва флуоресцентната светлина за стимулиране образуването на колаген и за подобряване на фините бръчки и белези от акне, за намаляване на големината на порите и подобряване на текстурата и качеството на кожата като цяло.

Друг вид терапия използва радио честота за затопляне на дълбоките кожни слоеве. Така се стимулира образуването на колагенови и еластинови влакна, подобрява се плътността и стегнатостта на кожата.

Д-р Джил Редондо разказва за модерните терапии в грижата за кожата.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 ползи от ежедневния прием на колаген

Въпрос. Можете ли да ни кажете няколко думи и за атопичния дерматит? Знаем, че това кожно заболяване е често срещано, особено при новородени. Какви са причините за него?

Атопичният дерматит е една от най-честите причини за посещение на дерматолог от майките с малки деца. Около 10-20% от децата на възраст под 10 години могат да бъдат засегнати от заболяването в различна степен. Този вид дерматит може да се отрази дори на качеството на живот и на сън в умерените и сериозни случаи на болестта. Тя се дължи на генетично увреждане на защитата на кожата, което може да бъде предизвикано от външните фактори. Те водят до появата на възпалителен процес, причиняващ зачервяване, сърбеж и белене на кожата.

Въпрос. И накрая – кажете ни кои са най-честите причини за посещение на дерматолог?

Най-честите консултации с дерматолог са при поява на акне, розацея, себореен дерматит, бенки, псориазис, атопичен дерматит и вирусни инфекции като вирусни брадавици и молускум контагиозум. Последният проблем засяга най-вече децата.

Често се сблъсквам и с пациенти в предракови състояния като актинична кератоза и рак на кожата, най-вече базално-клетъчен карцином и епидермоиден карцином. Тези проблеми се наблюдава при по-възрастните хора.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.