4 храни, които стимулират производството на колаген

Добавките с колаген привличат ли вниманието ви? Тук ще разкрием някои факти за храните, стимулиращи производството на колаген.
4 храни, които стимулират производството на колаген

Последна актуализация: 25 октомври, 2021

Макар да е вярно, че има множество добавки с витамини, минерали и протеини, колагенът обикновено е един от най-впечатляващите продукти на пазара. Независимо от това невинаги е необходимо да прибягвате до добавки, за да стимулирате производството на вещества като колаген в организма си.

Колагенът е един от най-важните елементи в човешкото тяло. Когато се храните правилно, производството на колаген е постоянно и в необходимите количества.

Когато диетата ви не е пълноценна или се ограничавате с консумация на едни и същи храни, колагенът не се синтезира правилно. Това ще ви накара да изглеждате по-малко жизнени. Например, косата ви ще изглежда по-мазна и фините линии ще бъдат по-изявени.

В такива случаи обичайната препоръка е да изберете добавка, която стимулира производството на колаген.

Може да намерите колаген под формата на прах или капсули във всяка аптека или супермаркет.

Другият вариант е да консумирате храни, които стимулират производството на колаген. Това е не просто най-лесният, но и най-прекият начин за набавяне на този елемент.

Ползите от увеличаване на приема на колаген

  • Понижен риск от заболявания на костите. Чрез консумиране на храни, стимулиращи производството на колаген, шансовете за развитие на костни заболявания като артрит и остеопороза намаляват.
  • Бързо заздравяване на раните. Колагенът участва в регенерацията на клетките.

Липсата на колаген води до отворени рани за по-дълъг период от време и до по-забележими белези.

  • По-устойчиви стави. Ставите се състоят почти изцяло от колаген. През годините те могат да загубят маса и да предизвикат проблеми, като болки в коленете.

Консумирането на колаген спомага за възстановяване на масата на износените стави.

  • Жизненост и еластичност. Колагенът осигурява и еластичност на кожата както на лицето, така и на тялото.

В случай на бръчки опитайте храни, които благоприятстват производството на колаген.

Можете също така да се възползвате от някои хранителни маски за кожата си с тези храни.

Храни, които стимулират производството на колаген

1. Червени чушки

Червените чушки стимулират производството на колаген

Витамин С е от съществено значение за производството на колаген, а един от най-добрите негови източници е червената чушка. Когато менюто ви е с ниско съдържание на витамин С, организмът ви не може да синтезира този елемент правилно.

Само с ½ чаша червени чушки (125 грама) получавате 95 мг колаген.

Освен това е лесно да включите този зеленчук в диетата си. Може да използвате червена чушка в смутитата си, в салатите или да ги ядете сурови между храненията.

Червената чушка е много вкусна като предястие. Вместо да използвате пържени продукти, може да нарежете червена чушка и да я използвате за разядките си. Всъщност тя се съчетава идеално с гуакамоле.

2. Доматите стимулират производството на колаген

Доматите благоприятстват производството на колаген благодарение на факта, че са богати на ликопен. В действителност те са идеални за справяне с уврежданията на кожата, причинени от околната среда, ултравиолетовите лъчи и замърсяването.

Ако живеете в много замърсен град, доматите трябва да бъдат част от ежедневната ви диета.

Може да консумирате домати по какъвто начин искате. Най-добре е обаче да ги ядете сурови. По този начин ще поддържат нивата ви на ликопен. В случай че не обичате сурови домати, опитайте следната рецепта:

Домати със сирене

Това ястия е идеално, ако искате лека вечеря, тъй като е лесно и не съдържа много калории.

Съставки

  • 1 зрял домат
  • 1 щипка чеснова сол
  • 1 щипка сух босилек
  • 2 супени лъжици настъргано сирене пармезан (30 г)

Начин на приготвяне

  • Загрейте фурната на 300 градуса.
  • Нарежете доматите на филийки и ги наредете върху тавата.
  • Поръсете сиренето, чесновата сол и босилека върху доматите.
  • Сложете във фурната и намалете температурата на 150 градуса.
  • Печете докато се разтопи сиренето и сервирайте.

3. Сьомга

Сьомгата насърчава производството на колаген

Сьомгата е добре позната с богатото си съдържание на полезни за сърцето мазнини. Освен това тя подобрява производството на колаген. Омега-3 мастните киселини се борят с възпалението и предотвратяват разграждането на колагена, причинено от факторите на околната среда.

Ако често се излагате на слънчеви лъчи, препоръчваме да ядете сьомга поне веднъж седмично.

Поради вкуса на тази риба, не се налага да прилагате сложни техники за приготвянето й.

  • Пробвайте да комбинирате парче от тази риба с босилек и малко сол.
  • След това го пригответе в тиган с незалепващо покритие.
  • Може да замените босилека с чеснова сол, джинджифил или просто с лимонов сок.

4. Пуешко месо

Естественото производство на колаген зависи до голяма степен от различни есенциални аминокиселини. Най-добрият източник на тези вещества е консумацията на животински протеини като пуешкото месо.

Пуешкото месо съдържа пролин, глицин и лизин. Лизинът помага да се синтезира добро количество висококачествен колаген.

Препоръчваме ви да ядете пуйка поне два пъти седмично. Комбинирайте я с обилно количество зеленолистни зеленчуци, половин червена чушка и нарязан домат, за да увеличите производството на колаген и да се възползвате от него пълноценно.

Може да ви заинтересува ...
Лесен за приготвяне подмладяващ крем с алое вера
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Лесен за приготвяне подмладяващ крем с алое вера

Бихме искали да ви покажем как да направите свой лесен за приготвяне подмладяващ крем с алое вера. Алое вера е едно от най-използваните растения за...



  • Alvarez Fontanet, Ernesto. “Consecuencias del estrés oxidativo de la piel por radiaciones ultravioleta.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 14.1 (1995): 0-0.
  • Flores, J., and Salvador Bermell. “Colágeno: Características y propiedades de interés para la industria cárnica.” Revista de agroquímica y tecnología de alimentos 28.4 (1988): 463-472.
  • Valdés-Rodríguez, Rodrigo, et al. “La piel y el sistema endocrinológico.” Gaceta médica de México 148.2 (2012): 162-168.