7 полезни качества на семките на папаята

04.06.2018
Въпреки че вкусът им не се харесва от всички, семките на папаята притежават редица полезни за здравето качества.

Знаете ли, че семките на папаята са много полезни?

Папаята е плод идващ от Мексико, но отглеждан във все повече страни по цял свят. Става все по-популярен благодарение на ценните си за човешкия организъм качества, без да забравяме и превъзходния му вкус.

Освен това този плод се използва максимално. Дори семките му са ядливи и притежават редица полезни качества както и самия плод.

Полезните качества от консумацията на семките на папаята са толкова невероятни, че понякога ни е трудно да повярваме, че тези малки семенца могат да крият толкова невероятни ползи. Освен това вече се предлагат лиофилизирани екстракти от тези семки.

Много хора изхвърлят семките, когато консумират плода, без да знаят, че те са прекрасно натурално лечебно средство. Затова решихме да ви разкажем за част от невероятните качества на семките на папаята. За да не ги изхвърляте повече.

7 полезни качества на семките на папаята

1. Спомагат храносмиланетосемките на папаята спомагат храносмилането

Семките на папаята съдържат голямо количество храносмилателни ензими, които улесняват усвояването на храната. Освен това те притежават силно противовъзпалително и антибактериално действие, спомагащо контролирането на разпространението на вредните бактерии.

Тези семки контролират и стомашните киселини. Трябва да приемате само седем семки от папая, седем пъти дневно. Можете да ги сдъвчете или да ги изпиете натрошени във вода.

Прочетете и: Яжте по резен папая на ден. Полезно е!

2. Натурално противопаразитно средство

Освен че спомагат храносмилането семките на папаята съдържат противопаразитни ензими. Спомагат образуването на алкалоида карпаин, който ефикасно премахва чревните паразити.

Как да се възползвате от семките на папаята?

 • След като отделите семките от плода трябва да ги оставите да изсъхнат на слънце.
 • След това ги счукайте докато станат на фина пудра.
 • Най-добре е да ги консумирате два – три пъти дневно. Можете да ги пиете и с вода, сок или с мед.

При децата трябва да бъдете много внимателни. Някои диетолози препоръчват приема на 1 семка за всеки  навършени 5 години. Така че тийнейджърите не трябва да приемат повече от 3 семки наведнъж.

3. Защита на бъбрецитесемките на папаята защитават бъбреците

Тези малки черни семенца спомагат предпазването от сериозни проблеми като бъбречна недостатъчност. Могат да бъдат използвани и като добавка, ако вече имате някакво бъбречно заболяване.

Как да ги използвате?

 • Трябва да консумирате седем семки разпределени в седем приема за деня. Можете да ги приемате с вода или сок, ако вкусът им не ви харесва.

4. Пречистване и грижа за черния дроб

Черният дроб е органа, в който се обработват филтрираните токсини от целия организъм. Всички токсични за организма вещества преминават през черния дроб, който ни предпазва от редица заболявания.

Консумирайки семките на папаята отделно или заедно с плода помагате на черния дроб да изхвърли натрупаните токсини, които ако не бъдат премахнати могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Как да приемате семките на папаята?

 • В този случай просто счукайте семките и ги приемайте с малко сок или с една супена лъжица лимонов сок два пъти дневно в продължение на един месец.
 • Тази терапия има и изключително полезно за кожата действие, която страда, когато черният дроб е претоварен с токсини.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 признака на възпаление на черния дроб

5. Ускорява изгарянето на мазнинитесемките на папаята ускоряват горенето на мазнини

Друга полза от консумацията на семките на папаята е, че те ускоряват отслабването. Те притежават способността да предотвратяват натрупването на мазнини и излишни захари в организма.

По този начин улесняват отслабването.

6. Намаляват риска от рак

Семките на папаята съдържат вид сок, в чийто състав откриваме веществото ацетогенин. Според направени проучвания те спомагат по невероятен начин развитието на ракови клетки в организма.

Това е една от причините семките на папаята да се използват широко като натурално лечебно средство в много части на света.

Не пропускайте да прочетете и: Най-добрите противоракови зеленчуци

7. Контролират акнетоСемките на папаята контролират акнето.

В този случай освен че трябва да консумирате семките на папаята се препоръчва и да си правите натурални лапи.

 • За целта ще комбинираме няколко листа от папая със семките на плода и ще ги начукаме с малко вода в хаванче.
 • Получената паста трябва да бъде поставена върху засегнатите места в продължение на десет минути.
 • След това се измийте с много вода, за да отстраните сместа.

Благодарение на антибактериалното и противовъзпалително действие на плода бързо ще се справите с акнето.

 • Neethu, S. (2017). The surprising health benefits of papaya seeds: A review. ~ 424 ~ Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. https://doi.org/10.20959/wjpps20178-9947
 • Marfo, E. K., Oke, O. L., & Afolabi, O. A. (1986). Chemical composition of papaya (Carica papaya) seeds. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/0308-8146(86)90084-1
 • Zhou, K., Wang, H., Mei, W., Li, X., Luo, Y., & Dai, H. (2011). Antioxidant activity of papaya seed extracts. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules16086179