Как да излекувате повърхностно изгаряне

Малките домашни инциденти или прекаленото излагане на слънце може да доведе до повърхностно изгаряне. По принцип, няма нужда да ходите до болницата и можете да го излекувате у дома.
Как да излекувате повърхностно изгаряне

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Почти всеки човек е страдал от повърхностно изгаряне. За голяма част от тях, това е резултат от битов инцидент, предимно в кухнята.

Също така, има и други видове изгаряния като например тези, които се случват поради прекалено излагане на слънце, без защитни средства. Те също биха могли да произлизат от контакт с топла ютия, разливане на чаша чай или кафе, или може би неволно докосване на изпускателна тръба. Тези леки изгаряния обикновено са лесни за лекуване в домашни условия и не изискват посещение до болницата.

Обаче, трябва да се научите да разграничавате повърхностни изгаряния (първа степен) от по-дълбоките такива (трета степен). Когато става въпрос за повърхностни изгаряния, има много локални средства за защита, които можете да използвате за облекчаване на вашата кожа и болката, която причиняват.

Повърхностно изгаряне: различни степени

Повърхностно изгаряне: снимка на изгоряна ръка

Едно изгаряне може да се класифицира на различни степени, в зависимост от слоя на кожата, който достига.

Лекарите класифицират изгарянията според тяхната степен на увреждане на слоевете кожа. Освен това, има изгаряния от първа, втора и трета степен. Лечението ще варира в зависимост от характеристиките на изгарянето, засягащо тези категории.

  • Повечето домашни изгаряния спадат към категория първа степен. Това означава, че нараняването е повърхностно и има само нараняване на външния слой на кожата.
  • Също така, някои изгаряния могат да се категоризират като втора степен. При тях, нараняването достига не само до първия слой на кожата или епидермиса, но също и втория слой или дермис.
  • Накрая, едно изгаряне от трета степен стига до слоя кожа под дермиса. Следователно, е много по-тежко. Това е така, защото може да увреди нервите и да доведе до постоянна скованост. Като цяло, тези изгаряния са резултат от сериозни пожари или излагане към електричество и химични вещества.

Повърхностните изгаряния причиняват предимно зачервяване и болка. Също така, кожата може да изглежда подута и може да има мехури в засегнатите части от тялото.

За щастие, има много форми на цялостно лечение, което можете да направите у дома когато стане малко изгаряне, като използвате локални средства за лечение, за да облекчите всякакво изгаряне, болка или подуване.

Първа помощ при повърхностно изгаряне

Нанасяне на мехлем за изгаряне върху пострадалото място от кожата.

Почистването на изгарянето, с помощта на регенериращи кремове, ще подпомогне заздравяването.

Първото нещо, което трябва да направите, ако получите повърхностно изгаряне, е да охладите кожата. Студената вода е най-лесният начин за това. Обаче, не трябва да използвате лед. Това е така, защото може да увреди още повече кожата. Най-добре е да държите наранената кожа под течаща вода за няколко минути.

Веднъж щом разберете, че изгарянето е повърхностно, почистете внимателно областта със сапун и вода. Не пукайте мехурите, ако имате такива. Това е така, защото един отворен мехур лесно може да се инфектира и да влоши раната. От друга страна, не покривайте раната с нещо, което би могло да остави влакна, тъй като те лесно залепват за кожата.

Може да сте слушали за различни домашни начини на лечение като например прилагане на горчица, масло, паста за зъби, олио или белтъци от яйце. Това не е добра идея. Вместо това, има някои специфично създадени мехлеми, които можете да използвате, има ги на разположение в най-близката аптека.

Ако не можете да понасяте болката, тогава можете да използвате някои болкоуспокояващи лекарства без рецепта, като например парацетамол или ибупрофен. По принцип, можете ефективно да контролирате болката и последвалите симптоми, като ги приложите на изгарянето внимателно.

Ето някои от най-добрите природни средства за лечение.

Повърхностно изгаряне: лечение с гел от алое вера

Гел от алое вера в стъклена купичка и листа от алое вера

Алое вера е чудесен природен регенератор за изгоряла кожа, или самостоятелно, или в комбинация с други растения като например невен.

Това растение има много удивителни свойства. Освен това, е чудесен за облекчаване на раздразнение, болка и подуване. Също така, има антибактериални свойства и е естествен, безопасен и ефективен начин за облекчаване на дискомфорт, причинен от повърхностни изгаряния.

Крем от невен

Известен още като крем от невен, това е друг високо ефективен начин за облекчаване на раздразнението и подуването, причинено от едно изгаряне. Забележете, че не трябва да съдържа каквито и да било изкуствени оцветители или аромати.

Мед

Сред проучванията за бързи и лесни начини на лечение за облекчаване на леките изгаряния, учените разбрали, че медът има антибактериални и антивъзпалителни свойства, които подпомагат заздравяването.

Актуализация на проучване от 2014, анализиращо резултатите от повече от дузина предишни проучвания, разкрива, че повърхностните изгаряния заздравяват по-бързо когато са покрити с марля и мед. Всъщност, заздравяването става по-бързо отколкото при тези рани, които се лекуват само с антибиотични мехлеми и други превръзки. Отделен доклад, публикуван по-рано, намерил подобни резултати.

Лечебни кремове за повърхностно изгаряне

Много видове лечебни кремове за кожа на пазара също така са добри природни средства. Тези мехлеми не причиняват по-силна болка. Вместо това, те дават незабавно облекчение на кожата и помагат за нейното възстановяване.

Като цяло, тези видове кремове са направени от етерични масла и други съставки, които имат антиоксидантни, противовъзпалителни и възстановителни кожата качества. Техният ефект е положителен върху дермиса.

Накрая, имайте предвид, че ако мислите, че сте изправени пред по-сериозно изгаряне, тогава трябва да отидете до болница. Лекарят трябва да прецени нараняването, така че да може да ви препоръча най-подходящото лечение за него.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.