Детоксикиращите и диуретични свойства на ананаса

Богат източник на антиоксиданти и основни хранителни вещества, както и на редица антиоксиданти
Детоксикиращите и диуретични свойства на ананаса

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Нашето тяло трупа голямо количество токсини и остатъчни продукти, в резултат различни процеси, наред с неправилното хранене, замърсяванията и употребата на химически продукти. Детоксикиращите и диуретични свойства на ананаса ускоряват изхвърлянето на всички онези вещества, които биха повлияли негативно върху здравето ни, ако останат в организма. Научете повече за ползите от ананаса по-долу.

Какви са ползите от яденето на ананас?

Ползите от ананаса

Освен с диуретичния си и детоксикиращ ефект,  ананасът е познат и с високото си съдържание на витамин C, B1, B6, фолиева киселина и минералите натрий, калий, калций, магнезий, манган и желязо.

Голяма част от неговия състав заемат водата, както и фибрите. Освен това той е с ниско калорийно съдържание, което го прави идеалния плод за всяка диета.

Повече от ползите на ананаса се дължат на ензима, наречен бромелаин. Този ензим подобрява храносмилането и има свойството да унищожава чревните паразити.

Защо бромелаинът е добър за вас?

Бромелаинът в ананаса е с противовъзпалителни, антитромбозни и фибринолитични свойства, като се бори успешно и с отоците. Всъщност противовъзпалителните действия на ананаса са полезни за лечение на възпалителните заболявания, като остър синузит, болки в гърлото, артрит или подагра.

Този ензим в състава на ананаса действа и като естествен разредител, в допълнение към полезните му свойства за белите кръвни телца.

В последните изследвания става ясно, че бромелаинът и антиоксидантите в ананаса имат и антираково действие.

Ефекта на антиоксидантите

Ананасът е богат източник на антиоксиданти, като витамин С, йод, магнезий, фосфор и калций. Освен, че укрепват вашите сили, те имат положително действие върху щитовидната жлеза и и невроните.

Високото съдържание на витамин C в ананаса го прави мощно средство в борбата със свободните радикали в организма. Именно те могат да предизвикат различни заболявания, като атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори някои видове рак. 

Как да се възползваме от предимствата на ананаса

Как да се възползваме от ананаса

Ананасът е плод, който лесно се прилага във всякакви хранителни режими. Можете да го слагате в салати, прясно изстискани сокове, смутита, на парченца или в десерти. Ако искате да се възползвате максимално от неговите диуретични и детоксикиращи свойства, да елиминирате токсините в организма и да се почувствате по-здрави, можете да направите специална диета с ананас.

Диета с ананас за детоксикация на организма

Преди да се запознаете в детайли с ананасовата диета, трябва да имате предвид, че това не е ежедневен хранителен режим. Трябва да го правите не повече от 5 дни и само два или три пъти в годината.

Благодарение на тази диета ще ускорите изхвърлянето на остатъчни продукти от организма, както и излишните течности. Освен това помага за бързата загуба на тегло, ако е комбинирано със здравословен начин на живот.

 • Закуска: 2 или 3 парчета ананас с чай или инхалация.
 • Междинна закуска: изпийте пресен сок от ананас, приготвен по следния начин: сложете нарязания плод в 2 литра вода, оставете го да престои и го прецедете. Дръжте течността в хладилник и консумирайте пресен.
 • Обяд: Пригответе си прочистващ бульон с 4 бр праз, 2 бр репи, малко целина, 1 морков и 3 артишок. След това хапнете печено пиле или риба, и два резена ананас.
 • Следобедна закуска: Сок от ананас и натурално кисело мляко.
 • Вечеря: 4 или 5 резена ананас.

Смути от ананас

Ако искате да се наслаждавате на вкусния аромат на ананаса по-често и в същото време да се радвате на неговите диуретични и детоксикиращи свойства, не се колебайте да си приготвите още сега това вкусно и освежаващо смути от ананас.

Съставки

 • 1 купа ананас
 • 1 купа моркови
 • 1 купа леденостудена вода
 • сок от 2 портокала
 • 2 с.л. семена от чия

Приготовление

Нарежете ананаса на кубчета, настържете морковите и ги добавете с останалите съставки в блендера. Разбивайте, докато всичко се смеси добре и пийте с удоволствие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hale, Laura P et al. ”Dietary supplementation with fresh pineapple juice decreases inflammation and colonic neoplasia in IL-10-deficient mice with colitis”. Inflammatory bowel diseases vol. 16,12 (2010): 2012-21.
 • Parle, Milind & Goel, Pooja. (2010). ”Eat pineapple a day to keep depression at bay”. International Journal of Research in Ayurveda and Pharmacy. 1.
 • Kumakura S, Yamashita M, Tsurufuji S. ”Effect of bromelain on kaolin-induced inflammation in rats”. Eur J Pharmacol. 1988 Jun 10;150(3):295-301.
 • Rathnavelu, V., Alitheen, N. B., Sohila, S., Kanagesan, S. and Ramesh, R. (2016). Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomedical reports5(3), 283–288. https://doi.org/10.3892/br.2016.720
 • Pillai, K., Akhter, J., Chua, T. C. and Morris D. L. (2013). Anticancer property of bromelain with therapeutic potential in malignant peritoneal mesothelioma. Cancer Investigation, 31(4), 241-250. https://doi.org/10.3109/07357907.2013.784777

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.