Четири стречинг упражнения, които ще ви помогнат да коригирате стойката си

Ако познавате добре тялото си, ще можете да откриете и коригирате проблемите, свързани със стойката ви, преди да са довели до болка или пък да облекчите болката, която вече изпитвате.
Четири стречинг упражнения, които ще ви помогнат да коригирате стойката си
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Болката в гърба и болката в мускулите са доста често срещани сред възрастните. Ежедневието ви и стресът могат да натоварят мускулите ви и да повлияят на стойката ви. Ето защо, би било добре да правите някои стречинг упражнения, които могат да коригират стойката ви.

Човешкото тяло е като перфектна машина с части, работещи взаимно. По тази причина трябва да се погрижите за него и да обърнете специално внимание на това, което се опитва да ви каже.

Страдате ли от главоболие, болка в гърба, бедрата, или раменете?

Тези неразположения може да ви показват, че нещо не е наред със стойката ви и трябва да положите усилия, за да я подобрите.

Макар че може би звучи невероятно, стойката ви може да засегне някои вътрешни органи на тялото, дишането ви и храносмилането. Това се дължи на напрежението в мускулите, отговорни за поддържане на баланса ви, който ви държи в изправено положение и произвежда движенията на тялото.

Освен това неправилната стойка може да доведе до заболявания като сколиоза, кифоза, скованост във врата, болка в кръста или тендинит на рамото, които в най-сериозните си случаи изискват помощ от специалист. За щастие този дискомфорт може да бъде облекчен или дори предотвратен, ако правите редовно стречинг упражнения.

Мускулите променят ориентацията на костите. Това включва и гръбначния ви стълб, който е вашата опора. По тази причина трябва да започнете с работа върху мускулите, като за целта има няколко много ефикасни упражнения за разтягане, които могат да коригират стойката ви.

Не се колебайте да започнете тези стречинг упражнения!

Стречинг упражнения, които могат да коригират стойката ви

Стречинг упражнения за стойката

1. Повдигане на врата, местейки брадичката назад

 • Застанете изправени, като стъпалата ви трябва да бъдат разположени паралелно на бедрата. Избутайте брадичката си назад с помощта на пръстите си.
 • Бройте до три, след което починете.

Трябва да правите това много внимателно, за да избегнете наранявания на врата или за да не влошите още повече болката във врата.

Ползи от това стречинг упражнение:

2. Разтягане на ръцете зад гърба

 • Започнете като поставите ръцете си зад гърба и преплетете пръстите си.
 • След това повдигнете бавно ръцете, докато почувствате разтягане в гръдния си кош.

Не забравяйте, че не бива да използвате прекомерна сила върху мускулите си в тази позиция. Ако изпитате болка, трябва постепенно да се отпуснете.

Ползи от това стречинг упражнение:

 • Коригира прегърбената стойка.
 • Освобождава напрежението в гръдните мускули.
 • Освобождава напрежението в раменете.

3. Разтягане на ръцете срещу стена

 • Застанете срещу стена и протегнете едната си ръка хоризонтално. Дланта на ръката ви трябва да бъде поставена върху стената.
 • След това приложете малко натиск, като обърнете тялото си в противоположна посока на ръката, която сте протегнали.
 • Задръжте тази позиция десет секунди, след което повторете упражнението и с другата ръка.

Ползи от това стречинг упражнение:

4. Стречинг упражнение за тазобедрените абдуктори

Стречинг на бедрата
 • Първо, седнете на земята и поставете краката си в поза пеперуда.
 • Опрете петите си една в друга и ги доближете до тялото си възможно най-много, без това да ви причинява много болка.
 • След това натиснете леко надолу коленете си с помощта на лактите.
 • Задръжте тази позиция за 20 секунди.

Ползи от това стречинг упражнение:

С тези разтягания, които коригират стойката ви, ще може да облекчите болката в мускулите и кръста. Можете също така да намалите стреса, риска от наранявания и физическото ви състояние ще се подобри значително.

Правете тези упражнения ежедневно, за да получите положителни резултати. Не забравяйте, че тялото ви е свикнало с неправилната стойка, така че ще му отнеме време, за да свикне с правилната.

Ако познавате добре тялото си, ще можете да откриете и коригирате проблемите, свързани с неправилната стойка, причиняващи дискомфорт. Не е лесна задача да поправите прегърбената си стойка и приведените рамене само с обмисляне на проблема. Трябва да се помъчите да стоите изправени и да правите упражнения, които могат да помогнат на състоянието ви.

Ако обаче проблемът със стойката ви е по-сериозен, вероятно няма да успеете да го коригирате сами и ще трябва да потърсите помощ от специалист.

Важно е да се грижите за подобряване на физическото си състояние и същевременно за подобряване на самочувствието. Ако стойката ви е правилна ще се чувствате и много по-уверени, а освен това ще подобрите външния си вид.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Asher, M. A., & Burton, D. C. (2006). Adolescent idiopathic scoliosis: Natural history and long term treatment effects. Scoliosis. https://doi.org/10.1186/1748-7161-1-2

 • Kim, D., Cho, M., Park, Y., & Yang, Y. (2015). Effect of an exercise program for posture correction on musculoskeletal pain. Journal of Physical Therapy Science. https://doi.org/10.1589/jpts.27.1791

 • Hrysomallis, C. (2010). Effectiveness of strengthening and stretching exercises for the postural correction of abducted scapulae: A review. Journal of Strength and Conditioning Research. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181c069d8

 • Lee, M.-H., Park, S.-J., & Kim, J.-S. (2013). Effects of Neck Exercise on High-School Students’ Neck–Shoulder Posture. Journal of Physical Therapy Science. https://doi.org/10.1589/jpts.25.571

 • Mcgill, S. M., Karpowicz, A., Fenwick, C. M. J., & Brown, S. H. M. (2009). Exercises for the torso performed in a standing posture: Spine and hip motion and motor patterns and spine load. Journal of Strength and Conditioning Research. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181a0227e


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.