Упражнения за изгаряне на мазнини и подобряване на стойката

Въпреки че е възможно да изглежда като просто и статично упражнение, планкът е отличен за изгаряне на излишните мазнини и подсилване на мускулатурата. Научете повече в тази статия!
Упражнения за изгаряне на мазнини и подобряване на стойката
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Изгарянето на мазнини невинаги е лесна задача и в повечето случаи изисква малко допълнителни усилия, както и определен вид упражнения. Ако тези упражнения спомагат и за подобряването на стойката, резултатите от тях ще бъдат още по-добри.

Обърнете внимание на следните упражнения, които ще ви помогнат за стопяване на неприятните мазнини, същевременно подобрявайки стойката ви.

Обратен планк за изгаряне на мазнини и добра стойка

Обратен планк за изгаряне на мазнини

Това упражнение е разновидност на обикновения планк, но е много по-ефикасно от него. Макар че в началото ще ви бъде малко трудно, след време ще можете да увеличите времето, в което успявате да се задържите в тази позиция.

Какво трябва да направите?

 • Първо, седнете на пода. След като вече сте седнали, изпънете крака пред себе си и поставете ръце на пода с разпънати пръсти за по-голяма опора докато тренирате.
 • След това изпънете торса си назад под ъгъл 45° спрямо земята.
 • Поставете ръцете си зад седалището, така че да са в една линия с раменете. Не забравяйте да използвате за опора дланите и петите си, докато повдигате седалището.

След това направете и обикновен планк:

 • Трябва да повдигнете торса, краката и задните части до образуване на права линия.
 • След това стегнете коремните мускули и повдигайте торса чрез съкращаването им.
 • Задръжте в тази позиция 15 до 60 секунди, след което бавно снижете тялото си в изходно положение.

Защо това упражнение е полезно за вас?

Това лесно упражнение, което може да изпълнявате вкъщи, ще ви помогне за изгаряне на коремните мазнини, както и за подобряване на стойката ви. Причините за това са много прости:

 • Ще ви помогне да тонизирате седалището и прасците.
 • Освен това ще ви даде допълнителна доза от това, което ще получите от обикновения планк. Това се дължи на факта, че това упражнение натоварва повече седалището и мускулите на краката от другите подобни упражнения.

Това не е всичко обаче. Да разгледаме някои от чудесните ползи от това упражнение.

Спомага за подобряване на метаболизма

Въпреки че може да изглежда сякаш няма пряка връзка между изпълняването на определени тренировки и подобряването на метаболизма, това съвсем не е така.

Когато правите планк, изгаряте повече калории отколкото при изпълнение на динамични упражнения. В действителност повечето хора, които го извършват редовно, почти нямат проблеми с метаболизма си, което е съществено за изгарянето на мазнини.

Гръбнакът ви ще бъде по-изправен

Това упражнение е идеално за подобряване на стойката

Както казахме по-горе, това упражнение е идеално за подобряване на стойката.

Когато го практикувате, вие укрепвате мускулите, които ви помагат да държите гърба си изправен. Това е от съществено значение, особено за хората, които работят в офис.

Ще облекчите болката в гърба

Нещо толкова просто, колкото е изпълняването на това упражнение поне три или четири пъти седмично, може да премахне болките в гърба.

Независимо дали ще изберете обратен или обикновен планк, това упражнение ще ви помогне да тренирате мускулите си по-ефикасно.

Ще имате по-плосък корем

Това упражнение ще ви помогне да постигнете по-плосък корем.

В случай че ползите, които вече отбелязахме, не са ви достатъчни, това упражнение ще ви помогне за изгаряне на коремните мазнини и постигане на по-плосък корем.

Само чрез изпълнение на планк ще постигнете следното:

 • Ще натоварвате бедрата си по-малко.
 • Ще държите врата си изправен.
 • Ще поддържате гърба си изправен.

При обратен планк ще укрепите също така мускулите на ръцете, корема и краката, като същевременно ще разтегнете раменните мускули.

Равносметката, ако решите да опитате това страхотно упражнение, е че ще придобиете сила, ще подобрите стойката си, ще стимулирате метаболизма, ще тренирате няколко мускулни групи и ще предотвратите травмите.

Чрез това упражнение ще поддържате гърба си изправен

Някои препоръки при изпълнение на планк

Ако сте с наднормено тегло или имате проблеми с гърба, трябва да се консултирате с фитнес инструктора си преди да решите да практикувате това упражнение.

Той ще може да ви посъветва дали е редно да го изпълнявате или не. Имайте предвид, че просто защото е статично, не означава, че е лесно или че не крие рискове.

Не забравяйте, че правилната стойка също е от съществено значение за избягване на наранявания. Ако имате някакви съмнения, че това упражнение е подходящо за вас, най-добре е първо да се консултирате с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Wewege M, van den Berg R, Ward RE, Keech A. The effects of high-intensity interval training vs. moderate-intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2017 Jun;18(6):635-646.
 • Coulombe BJ, Games KE, Neil ER, Eberman LE. Core Stability Exercise Versus General Exercise for Chronic Low Back Pain. J Athl Train. 2017 Jan;52(1):71-72.
 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.