Четири лесни рецепти с овесени ядки

В тази статия ще представим няколко рецепти за овесени ядки, които определено трябва да включите в менюто си. Всички те са много лесни за приготвяне и не струват скъпо.
Четири лесни рецепти с овесени ядки
Maria Patricia Pinero Corredor

Прегледано и одобрено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Искате ли да научите четири лесни рецепти с овесени ядки?

Известно е, че овесените ядки представляват зърнена храна, която е богата на фибри с висока хранителна стойност и съдържа още есенциални аминокиселини, които помагат на организма да елиминира ненужните елементи. Въпреки че изглежда като простичка храна, в действителност овесените ядки може да се използват по различни начини в кулинарията и се комбинират лесно с други храни.

Тази зърнена култура се е консумирала още в древни времена, особено в периоди на оскъдица. Ето защо е установено, че се използва от приблизително 10000 години.

От хранителна гледна точка овесът е изключително пълноценна храна. Той съдържа протеини и минерали (магнезий, цинк, желязо и калций).

Освен това се откроява и съдържанието на витамини от групата B (като В1 и В2) и витамин Е. Също така овесът включва в състава си въглехидрати, осигуряващи шест от осемте незаменими аминокиселини.

Лесни рецепти за овесени ядки

1. Бисквити с овесени ядки и шоколад без печене

Бисквити

За да направите тази рецепта, трябва предварително да измерите и приготвите всички съставки. Това се дължи на факта, че времето е важен фактор в тази рецепта. Също така е необходимо да покриете тавата с восъчна или пергаментна хартия.

Съставки

От тази рецепта се получават 12 бисквити.

Начин на приготвяне

  • Сложете захарта, маслото, млякото и шоколада в съд. Смесете всичко и го сложете на умерена температура. Разбърквайте от време на време.
  • Когато започне да ври и маслото се разтопи, добавете ванилията и щипка сол. Оставете да се готви за 2 минути, без да спирате да бъркате.
  • Отстранете от огъня и добавете овесените ядки. Разбъркайте докато ги покриете добре със сместа и оставете да изстине за 5 минути.
  • След това с помощта на лъжица за сладолед сложете от сместа на порции върху пергаментната хартия и изравнете леко със задната страна на лъжицата.
  • Оставете да се охлади за около 1 час на стайна температура.

2. Палачинки с овесени ядки и банан

Това е още една от рецептите за овесени ядки, които са основни за домашната кухня. Тези палачинки са чудесна алтернатива за здравословна закуска, тъй като те са вкусни и са богати на протеини. Идеални са за хората, които се грижат за фигурата си, без да пренебрегват добрия вкус и аромат на храната.

Съставки

За двама души.

  • 1 чаена лъжица мед (5 мл)
  • 3 яйчени белтъка (около 90 мл)
  • 1 чаена лъжица ванилия (5 мл)
  • 2 големи банана (около 400 г)
  • 1 чаена лъжица канела (5 г)
  • 2 чаши овесени ядки (500 г)
  • ½ чаша вода (125 мл)

Начин на приготвяне

  • Сложете всички съставки в блендера. Пасирайте докато се смесят добре. Трябва да се получи сравнително гъста смес.
  • След това си пригответе тиган с незалепващо покритие и го сложете да загрее на котлона. Сложете малко от сместа. Оставете да се готви около 2 до 3 минути и обърнете палачинката.
  • Повторете процедурата и с остатъка от сместа. Може да сервирате с малко мед или канела на прах.

3. Овесени ядки, сготвени в мляко

Овесени ядки, приготвени в мляко

Може да приготвите тази рецепта, за да се насладите на пълноценна и питателна закуска, която ви дава енергия.

Съставки

Тази алтернативна рецепта за овесена каша е подходяща за двама души.

  • 1 чаша мляко (250 мл)
  • ½ чаша овесени ядки (125 г)
  • 2 чаени лъжици настъргана лимонова кора (10 г)
  • 1 пръчка канела, дълга 3 до 5 см
  • 1 щипка канела на прах

Начин на приготвяне

  • Налейте млякото в някакъв съд.
  • Добавете лимоновата кора и канелената пръчица.
  • Сложете на котлона. Когато заври, добавете овесените ядки (имайте предвид, че при готвене овесът увеличава размера си).
  • Оставете сместа да ври в продължение на 5 минути.
  • Отстранете от котлона, оставете да престои за кратко и сервирайте в чаша или купа.
  • Поръсете отгоре с малко канела на прах (на вкус).

4. Бонбони дулсе де лече с овесени ядки, шоколад и кокос

Бонбони с овесени ядки

Съставки

От тази рецепта с овесени ядки се получават 15 бонбона.

  • 2 чаши овесени ядки (500 г)
  • 5 супени лъжици дулсе де лече (млечен карамел) (75 г)
  • 6 супени лъжици какао със захар (90 г)
  • 3 или 4 супени лъжици мляко (45 или 60 мл)
  • ½ чаша масло (125 г)
  • 1 чаша настърган кокос (250 г или колкото пожелаете по ваш вкус)

Начин на приготвяне

  • Сложете овесените ядки в голяма купа. След това добавете млякото, какаото, дулсе де лече и накрая маслото.
  • Разбъркайте старателно всички съставки с дървена лъжица или шпатула.
  • Когато получите хомогенна смес, оформете топчета с ръце и ги поръсете с кокос. След това ги сложете в хладилника за 20 или 30 минути и това е всичко.

Не бива да пропускате тези рецепти с овесени ядки, защото овесът наистина е кралят на зърнените култури, тъй като съдържа протеини, витамини и други хранителни вещества, които са изключително полезни за тялото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Reynertson KA, Garay M, Nebus J, Chon S, Kaur S, Mahmood K, Kizoulis M, Southall MD. Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol. 2015 Jan;14:43-8.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.