6 хранителни вещества, от които се нуждаете, ако сте над 40 години

След като станете на 40 години тялото ви започва да губи костна плътност, затова калцият и витамин D са 2 от основните хранителни вещества, които трябва да приемате.
6 хранителни вещества, от които се нуждаете, ако сте над 40 години
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Чудили ли сте някога от какви хранителни вещества се нуждаете, след като навършите 40 години?

След навършване на 40 години е изключително важно да обръщате внимание какви витамини, минерали и хранителни вещества си набавяте. Ако не обръщате достатъчно внимание на това в организма ви могат да настъпят неприятни промени като загуба на мускулна маса, забавен метаболизъм и повишен риск от поява на сърдечни проблеми.

Открийте кои витамини и други хранителни вещества са най-необходими на организма след навършване на 40 години и започнете да си ги набавяте ежедневно.

Необходими хранителни вещества

1. B-12

B-12 се съдържа естествено в животинските продукти. Този витамин е важен за функционирането на мозъка, за кръвта ви и нервната ви система.

Ако страдате от недостиг на този витамин ще забележите следните промени:

 • Обща отпадналост
 • Липса на апетит
 • Отслабване
 • Мегалобластна анемия

Обикновено си набавяте необходимото ви количество витамин B-12 като се храните разнообразно и балансирано.

Но след навършване на 40 години намаляването на солната киселина в стомаха води до проблеми с усвояването на това вещество. Затова възрастните хора трябва да си го набавят чрез определени храни или добавки.

2. Калций

Калцият е основен минерал, който се съдържа в храни като млякото, кашкавала и другите млечни продукти.

Този минерал е изключително важен за запазване здравето на костите и зъбите. Освен това калцият участва в кръвообращението, баланса на нервната система и свиването на мускулите.

Заради всичко казано недостигът на калций може да доведе до заболявания като остеопороза и рахит.

Въпреки че костите ви получават необходимия им калций преди да навършите 30 години, след 40 годишна възраст организмът ви бавно започва да губи калций.

Затова за да се предпазите от остеопороза и други костни заболявания е важно да си набавяте необходимото ви количество калций.

3. Витамин D

Организмът ви лесно си набавя витамин D, когато сте изложени на слънце и когато консумирате яйца и мляко. Този витамин е важен за усвояването на калция, тъй като играе важна роля и за развитието на скелета.

Недостигът на витамин D може да доведе до появата на диабет, множествена склероза, сърдечно-съдови заболявания и хронични болести.

Тъй като способността на кожата да усвоява витамин D намалява с напредването на възрастта, след навършването на 40 години сте изложени на по-голям риск от появата на този дефицит.

 • Съветваме ви да обръщате внимание колко време прекарвате на слънце – не трябва да прекалявате, нито пък да стоите прекалено кратко време под слънчевите лъчи.
 • Не забравяйте да прекарвате поне няколко минути дневно под слънцето.
 • Ако страдате от слънчева алергия или пък нямате възможност да прекарвате достатъчно време под слънцето трябва да приемате ежедневно добавки с витамин D.

4. Калий

Калият е основен минерал за осъществяването на някои важни функции на мускулната и нервната система. Ако не си набавяте необходимото ви количество калий след като сте навършили 40 години можете да забележите следното:

 • Болка в мускулите
 • Мускулна слабост
 • Дехидратация,
 • Крампи
 • Диария
 • Запек
 • Невромускулни заболявания

За да сте сигурни, че си набавяте необходимото ви количество калий е важно да се храните разнообразно и да консумирате храни като ядки, кафе, шоколад и зеленолистни зеленчуци.

Запомнете и че прекалено високото съдържание на калций в организма може да доведе до проблеми със сърцето и храносмилателната система. Затова преди да започнете приема на добавки с калий трябва първо да се консултирате с лекар.

5. Магнезий

Магнезият е важен минерал. Той играе основна роля за регулирането на кръвното налягане. Освен това участва в образуването на енергия и в усвояването на калция, както и в редица важни метаболитни реакции.

Поради факта, че магнезият е част от хлорофила, можете да си го набавите от зеленолистните зеленчуци, пълнозърнените храни, бобовите култури като соя и бял боб и от орехите.

 • Ако сте на възраст над 40 години е важно да следите приема си на този минерал.
 • Трябва да включите храни съдържащи този минерал във всяко едно хранене. Ако не се храните разнообразно започнете приема на магнезий под формата на добавки.

Препоръчваме ви да прочетете и: Недостиг на магнезий: как да го преодолеем?

6. Омега – 3

Въпреки че омега-3 мастните киселини не са нито витамини, нито минерали е важно да си ги набавяте, защото са изключително важни за здравето ви след като навършите 40 години.

Можете да си набавите омега-3 под следната форма:

 • Източници с животински произход: От рибеното масло и крилово масло.
 • Източници с растителен произход: От ленено семе, чиа, конопено семе и соево  масло.

Приемът на тези хранителни вещества след като навършите 40 години ще ви помогне да контролирате кръвното си налягане и лошия холестерол (LDL), два проблема, с които често се сблъскваме в този етап от живота си.

Омега мастните киселини играят важна роля и за запазването на паметта и цялостното функциониране на мозъка.

Запомнете, че винаги е по-добре да си набавяте минерали и витамините като се храните здравословно и балансирано, вместо да ги приемате под формата на добавки и хапчета.

Воденето на здравословен начин на живот ще ви помогне да се справите по-добре с предизвикателствата появяващи се с напредването на възрастта.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.