Шоколадът - какви са ползите от консумацията му?

Не се лишавайте, а изберете висококачествен с висока процент какао.
Шоколадът - какви са ползите от консумацията му?
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 23 февруари, 2019

Шоколадът –  една от храните, с които хората се утешават, когато се чувстват зле, уморени или тъжни, и т.н. Но залъгва ли ни само шоколадът или наистина дава на тялото това, от което то се нуждае, за да се почувствате по-добре?

Неговото високо съдържание на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и триптофан е отговорът на този въпрос и потвърждава всичките ползи, които шоколадът дава за здравето.

В тази статия ще ви обясним защо тялото ви толково много иска шоколад, какво получавате, когато го консумирате и как можете да се възползвате от неговите естествени и полезни свойства.

Шоколадът или какаото?

Когато много ви се прияде шоколад, това, което тялото ви всъщност иска е какао. Важно е да се спомене това, защото какаото е много полезно и здравословно. От друга страна, някои мазнини и захари в шоколада не са толкова здравословни, особено в млечния или бял шоколад, шоколадов сладолед, кремове и т.н.

Шоколадът с най-висок процент какао е препоръчителен

Вижте още: Ползата от шоколада върху дейността на мозъка

Ето защо ние препоръчваме да изберете възможно най-чистия шоколад, който има висок процент на какао (най-малко 70%) или какао на прах.

Гледайте видеото по-долу (Седемте ползи от шоколада), за да научите за ползите от шоколада. Видеото в момента е само на испански, но скоро ще бъде преведено. Сега продължете да четете и да научите повече за това, защо трябва да се яде шоколад!

Защо да ядем какао?

Първата стъпка е да се намери качествено какао – органично, ако е възможно. Можете да го включите в много рецепти, в които преди се е използвал шоколад, а дори и за нови рецепти, за които какаото е подходящо благодарение на своята текстура:

 • Мляко от какао и мед – вкусна напитка, може гореща или студена
 • Пандишпан с какао или мармалад
 • Шейк от банан, орехи, и какао за закуска, за да започнете деня с много енергия
 • Coc от какао, лимонов сок, и кафява захар, за да заместите горещия шоколад
 • Крем от смлени ядки (например бадеми или фъстъци), какао и кафява захар
 • Какаов разтвор – релаксиращо и реминерализиращо средство за защита от най-различни заболявания
Шоколадът може да се използва за приготвяне на напитки и десерти

Когато нещо липсва на тялото ви…

Какаото и черният шоколад имат някои основни съставки, които са много полезни за здравето. Затова когато някои от тях липсват, тялото ви се моли да ядете шоколад. Той съдържа витамини, минерали, фибри, антиоксиданти, и триптофан.

По-долу ще ви обясним в кои случаи яденето на шоколад е оправдано.

За да подобрите настроението си

Какаото съдържа триптофан – аминокиселина, която стимулира производството на серотонин. Това е невромедиатор, който изпраща импулси към нервната система, предизвикващи чувство на радост и щастие. Ето защо какаото облекчава тревожност, раздразнителност, депресия и т.н.

В такива периоди най-често чувствате нужда да ядете шоколад.

Не се лишавайте, а изберете висококачествен с висока процент какао. Препоръчваме и други средства или добавки, които да балансират настроението ви.

Шоколадътподобрява настроението

За стреса

Шоколадът, или по-скоро какаото в него е богато на антиоксиданти, дори повече от зеления чай. Ето защо често ви се яде, когато сте стресирани – защото стресът води до по-висока степен на окисляване. Антиоксидантите също помагат за предотвратяване на стареенето и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и рак. За да се усилят антиоксидантните свойства, най-добре е да го консумирате на гладно.

За отпускане

Какаото е един от хранителните продукти, най-богат на магнезий. Това е минерал, който подхранва нервната ви система и мускулатурата. Трябва да получавате от него всеки ден. В действителност, много терапевти препоръчват да го приемате като добавка, защото е много слабо застъпен в модерните диети. Поради тази причина, ако ви се яде шоколад прекалено често можете да опитате някаква магнезиева добавка и вашият шоколадов „глад” може да се понижи.

За здрави кости и зъби

Благодарение на калция, който какаото съдържа вашите кости и зъби ще станат по-здрави, наред с други позитивни свойства. За да стане това е важно да се яде какао без захар, защото бялата захар възпрепятства усвояването на калций от организма.

Укрепване на защитните сили

Какаото съдържа витамин C. Това е витамин, който вие трябва да получавате всеки ден, защото помага да повиши защитните ви сила и ви предпазва от много болести, както и подхранва костите, зъбите и кожата. Кой не би искал чаша горещ шоколад, когато е настинал или просто му е студено?

За да се ободрите

Когато се чувствате уморени или особено стресирани, какаото ще ви даде енергия. В тези случаи смесете чисто какао с мед и канела и яжте една супена лъжица всяка сутрин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Magrone, T., Russo, M. A., & Jirillo, E. (2017). Cocoa and dark chocolate polyphenols: from biology to clinical applications. Frontiers in immunology, 8, 677.
 • Scholey, A., & Owen, L. (2013). Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. Nutrition reviews, 71(10), 665-681.
 • Wirtz, P. H., von Känel, R., Meister, R. E., Arpagaus, A., Treichler, S., Kuebler, U., … & Ehlert, U. (2014). Dark chocolate intake buffers stress reactivity in humans. Journal of the American College of Cardiology, 63(21), 2297-2299.
 • Seem, S. A., Yuan, Y. V., & Tou, J. C. (2019). Chocolate and chocolate constituents influence bone health and osteoporosis risk. Nutrition.
 • Candies, chocolate, dark, 70-85% cacao solids Nutrition Facts & Calories. Retrieved 28 February 2020, from https://nutritiondata.self.com/facts/sweets/10638/2

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.