Четири лесни рецепти с овесени ядки
Искате ли да научите четири лесни рецепти с овесени ядки?
Известно е, че овесените ядки представляват зърнена храна, която е богата на фибри с висока хранителна стойност и съдържа още есенциални аминокиселини, които помагат на организма да елиминира ненужните елементи. Въпреки че изглежда като простичка храна, в действителност овесените ядки може да се използват по различни начини в кулинарията и се комбинират лесно с други храни.
Тази зърнена култура се е консумирала още в древни времена, особено в периоди на оскъдица. Ето защо е установено, че се използва от приблизително 10000 години.
От хранителна гледна точка овесът е изключително пълноценна храна. Той съдържа протеини и минерали (магнезий, цинк, желязо и калций).
Освен това се откроява и съдържанието на витамини от групата B (като В1 и В2) и витамин Е. Също така овесът включва в състава си въглехидрати, осигуряващи шест от осемте незаменими аминокиселини.
Лесни рецепти за овесени ядки
1. Бисквити с овесени ядки и шоколад без печене
За да направите тази рецепта, трябва предварително да измерите и приготвите всички съставки. Това се дължи на факта, че времето е важен фактор в тази рецепта. Също така е необходимо да покриете тавата с восъчна или пергаментна хартия.
Съставки
От тази рецепта се получават 12 бисквити.
- 1 чаша захар (250 г)
- 150 грама масло
- 1/4 чаша мляко (150 мл)
- 2 1/2 супени лъжици неподсладен шоколад на прах (35 г)
- 1 1/2 чаши натурални овесени ядки (375 г)
- 1 чаена лъжица ванилия (5 мл)
- Щипка сол
Начин на приготвяне
- Сложете захарта, маслото, млякото и шоколада в съд. Смесете всичко и го сложете на умерена температура. Разбърквайте от време на време.
- Когато започне да ври и маслото се разтопи, добавете ванилията и щипка сол. Оставете да се готви за 2 минути, без да спирате да бъркате.
- Отстранете от огъня и добавете овесените ядки. Разбъркайте докато ги покриете добре със сместа и оставете да изстине за 5 минути.
- След това с помощта на лъжица за сладолед сложете от сместа на порции върху пергаментната хартия и изравнете леко със задната страна на лъжицата.
- Оставете да се охлади за около 1 час на стайна температура.
2. Палачинки с овесени ядки и банан
Това е още една от рецептите за овесени ядки, които са основни за домашната кухня. Тези палачинки са чудесна алтернатива за здравословна закуска, тъй като те са вкусни и са богати на протеини. Идеални са за хората, които се грижат за фигурата си, без да пренебрегват добрия вкус и аромат на храната.
Съставки
За двама души.
- 1 чаена лъжица мед (5 мл)
- 3 яйчени белтъка (около 90 мл)
- 1 чаена лъжица ванилия (5 мл)
- 2 големи банана (около 400 г)
- 1 чаена лъжица канела (5 г)
- 2 чаши овесени ядки (500 г)
- ½ чаша вода (125 мл)
Начин на приготвяне
- Сложете всички съставки в блендера. Пасирайте докато се смесят добре. Трябва да се получи сравнително гъста смес.
- След това си пригответе тиган с незалепващо покритие и го сложете да загрее на котлона. Сложете малко от сместа. Оставете да се готви около 2 до 3 минути и обърнете палачинката.
- Повторете процедурата и с остатъка от сместа. Може да сервирате с малко мед или канела на прах.
3. Овесени ядки, сготвени в мляко
Може да приготвите тази рецепта, за да се насладите на пълноценна и питателна закуска, която ви дава енергия.
Съставки
Тази алтернативна рецепта за овесена каша е подходяща за двама души.
- 1 чаша мляко (250 мл)
- ½ чаша овесени ядки (125 г)
- 2 чаени лъжици настъргана лимонова кора (10 г)
- 1 пръчка канела, дълга 3 до 5 см
- 1 щипка канела на прах
Начин на приготвяне
- Налейте млякото в някакъв съд.
- Добавете лимоновата кора и канелената пръчица.
- Сложете на котлона. Когато заври, добавете овесените ядки (имайте предвид, че при готвене овесът увеличава размера си).
- Оставете сместа да ври в продължение на 5 минути.
- Отстранете от котлона, оставете да престои за кратко и сервирайте в чаша или купа.
- Поръсете отгоре с малко канела на прах (на вкус).
Препоръчваме да прочетете и: Опитайте този хляб с овесени ядки, орехи и банани – без лактоза и глутен
4. Бонбони дулсе де лече с овесени ядки, шоколад и кокос
Съставки
От тази рецепта с овесени ядки се получават 15 бонбона.
- 2 чаши овесени ядки (500 г)
- 5 супени лъжици дулсе де лече (млечен карамел) (75 г)
- 6 супени лъжици какао със захар (90 г)
- 3 или 4 супени лъжици мляко (45 или 60 мл)
- ½ чаша масло (125 г)
- 1 чаша настърган кокос (250 г или колкото пожелаете по ваш вкус)
Начин на приготвяне
- Сложете овесените ядки в голяма купа. След това добавете млякото, какаото, дулсе де лече и накрая маслото.
- Разбъркайте старателно всички съставки с дървена лъжица или шпатула.
- Когато получите хомогенна смес, оформете топчета с ръце и ги поръсете с кокос. След това ги сложете в хладилника за 20 или 30 минути и това е всичко.
Не бива да пропускате тези рецепти с овесени ядки, защото овесът наистина е кралят на зърнените култури, тъй като съдържа протеини, витамини и други хранителни вещества, които са изключително полезни за тялото.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Reynertson KA, Garay M, Nebus J, Chon S, Kaur S, Mahmood K, Kizoulis M, Southall MD. Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol. 2015 Jan;14:43-8.