10 често задавани въпроса за киселини и рефлукс

Страдате от киселини и рефлукс? Объркани сте от многото въпроси, които имате по темата? Даваме отговор на най-често задаваните.
10 често задавани въпроса за киселини и рефлукс
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 25 май, 2023

Киселините и рефлуксът са две от най-честите причини за консултация за стомашно-чревни симптоми. Гастроезофагеалният рефлукс е едно от най-честите заболявания, тъй като засяга около 20% от населението. Проявява се със симптоми, които включват усещане за парене в дъното на стомаха, регургитация и горчивина в устата. И така какво знаете по темата киселини и рефлукс?

И киселините, и случайният рефлукс са безвредни. Въпреки това, когато симптомите не се подобрят с лечението или се задържат с течение на времето, те изискват консултация със специалист. Ако имате въпроси по темата, продължете да четете, защото ще разгледаме някои от най-честите питания за това състояние и техните отговори.

1. Какво представляват киселините?

Киселините са терминът, който се дава на усещането за парене или врене, което се появява в „ямата на стомаха“ (епигастриума), в резултат на рефлукс на стомашна киселина.

Усещането за парене обикновено е центрирано в средата на гръдния кош, над или под гръдната кост. То може да бъде периодично или фиксирано, а понякога, вместо парене, може да се прояви като натиск.

2. Какво е киселинен рефлукс, който се случва при киселини и рефлукс?

киселини и рефлукс
Проблемите в долния езофагеален сфинктер причиняват натрупване на киселина в хранопровода.

Киселинният рефлукс или гастроезофагеалната рефлуксна болест възниква поради дефицит на езофагеалната рефлуксна бариера. За да се предотврати връщането на стомашно съдържимо от стомаха в хранопровода, има клапа, наречена „долен езофагеален сфинктер“, която предотвратява връщането на киселина в хранопровода.

Когато тази клапа е компрометирана, има обратно връщане на киселина в хранопровода, което го дразни, причинявайки симптоми като усещане за парене, регургитация, гадене и др.

3. Какви са опасностите от киселинен рефлукс?

Киселините и рефлуксът могат да причинят хронично дразнене на хранопровода. Това от своя страна може да доведе до промени в лигавицата на хранопровода, развивайки морфологични промени, които отключват хранопровода на Барет. Това заболяване може да увеличи риска от развитие на рак на хранопровода.

В допълнение, киселините могат да причинят язви и стриктури или стеснения, които могат да засегнат дихателната система, като причинят ларингит, астма, хронична кашлица, промени в гласа или повтарящи се инфекции на горните и долните дихателни пътища.

4. Киселини и рефлукс – какви храни могат да влошат киселините?

Въпреки че киселините и рефлуксът са много чести, симптомите могат да се влошат от различни храни, като следните:

  • Пикантни храни
  • Лук
  • Цитрусови плодове
  • Домати
  • Пържени или мазни храни
  • Мента
  • Шоколад
  • Сосове
  • Големи порции
  • Консумация на алкохолни, газирани или кофеинови напитки

5. В допълнение към храните, какво друго може да обостри симптомите?

Киселинният рефлукс може да се влоши от други ситуации като следните:

  • Излишни коремни мазнини
  • Бременност
  • Носенето на тесни дрехи
  • Носенето на колани

6. Кога стомашните киселини трябва да са повод за безпокойство?

лечение на киселини
Ако дискомфортът е постоянен, трябва да посетите вашия лекар.

Случайни, периодични киселини и рефлукс най-често не са опасни. Освен в случаите, в които се проявяват често, пречат на ежедневието, не се подобряват с употребата на лекарства или се влошават с течение на времето. Във всички тези ситуации е необходима навременна медицинска оценка.

Други симптоми, на които трябва да се обърне внимание са:

  • Черно или катранено повръщано
  • Трудност или болка при преглъщане
  • Повръщане на кръв
  • Неочаквана загуба на тегло

Какво е лечението за киселини и рефлукс?

Лечението на гастроезофагеален рефлукс включва:

  • Промени в диетата и начина на живот.
  • Избягване на кофеин, пикантни храни, мента, шоколад и алкохолни напитки.
  • Спане с леко повдигната глава (на 30 градуса).
  • Не лягайте на равна повърхност през първите 60 минути след хранене.
  • Хранене по-малко и по-често.
  • Не консумирайте храна в рамките на 3 часа преди лягане.
  • Медицинска терапия, насочена към неутрализиране на киселината.

Медицинското лечение на гастроезофагеален рефлукс се стреми да неутрализира или намали стомашната киселина.

8. Кои са лекарствата, които могат да помогнат в тези случаи?

В допълнение към антиацидите се използват инхибитори на протонната помпа или блокери на хистаминовите рецептори. Първите неутрализират излишната стомашна киселина, за да подобрят усещането за киселини.

Инхибиторите на протонната помпа, от друга страна, директно инхибират производството на солна киселина, докато блокерите на хистаминовите рецептори го правят индиректно.

Въпреки това, дългосрочната употреба и високите дози могат да причинят повишен риск от остеопороза, сериозни инфекции или дефицит на магнезий, който може да повлияе на сърдечния ритъм.

9. Има ли храни, които помагат при киселини и рефлукс?

Киселините могат да бъдат полезни от консумацията на храни с високо съдържание на слуз и омекотяващи свойства, които предпазват стомашната лигавица и намаляват симптомите. Тези храни включват банани, тиква, тиквички, варени моркови или картофи, овесени ядки, куркума и бадеми.

10. Има ли лекарства, които могат да обострят проблема?

Някои лекарства, като прогестерон и някои антидепресанти, засягат долния езофагеален сфинктер. Така благоприятстват появата на гастроезофагеален рефлукс

Когато киселините и рефлуксът са чести, изискват медицинска оценка

Рефлуксът на стомашна киселина от стомаха в хранопровода генерира различни симптоми: усещане за парене, дискомфорт, горчив вкус, затруднение или болка при преглъщане и подуване на корема. Ако симптомите продължават или имате някакви въпроси, винаги трябва да посетите вашия лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Arín A, Iglesias M. Enfermedad por reflujo gastroesofágico. Anales Sis San Navarra 2003;26(2). Disponible en https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000300008.
  • Armas H, Ferrer J. Reflujo gastroesofágico. Asociación Española de Pediatría S.F. Disponible en www.aeped.es/sites/default/files/documentos/19-RGE.pdf.
  • Melquizo M, Ruíz M. Reflujo gastroesofágico. Rev. colomb. cir 1990;5(1).
  • Ramos J, et al. Acidez gástrica, Helicobacter pylori y giardiasis en pacientes con síndrome ulceroso. Informe preliminar. Rev Cub Med Mil 2008;37(4). Disponible en scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572008000400010.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.