Повръщане на кръв: какво може да го причини?

Има много причини за повръщане на кръв. Ако това се случи, внимавайте за други симптоми, тъй като може да изисква незабавно внимание.
Повръщане на кръв: какво може да го причини?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 30 октомври, 2023

Разглежданото повръщане на кръв прави силно впечатление, но не винаги е признак за нещо сериозно. Този симптом, чието техническо наименование е хематемеза, се описва като регургитация на кръв, понякога примесена със съдържанието на стомаха.

В най-тежките случаи повръщането на кръв е признак на кървене в горната част на стомашно-чревния тракт. Това включва устата, хранопровода, стомаха и горната част на тънките черва. Въпреки това, понякога симптомът се появява, защото е погълната кръв след кървене от носа или в резултат на силна кашлица, наред с други.

Повръщането на кръв се счита за сигнал за тревога, особено когато лицето повръща много кръв и ако е придружено от световъртеж при изправяне или затруднено дишане. В тези случаи това би изискало спешна медицинска помощ.

Какво причинява хематемеза?

Червата.
Обикновено хематемезата се появява поради кървене в горната част на храносмилателния тракт, въпреки че кръвта може да е и от други части на тялото.

Има много причини за повръщане на кръв. Всъщност понякога кръвта всъщност не идва от стомаха, а от зъбите, гърлото или устата. Също така, когато по някаква причина се погълне кръв, тя обикновено се регургитира.

Този симптом се появява и при поглъщане на чужди предмети или в резултат на дразнене или разкъсване на хранопровода. Това може да се случи след силна кашлица или хронично повръщане. Други възможни причини включват следното:

 • Язва в хранопровода, стомаха или първата част на тънките черва
 • Възпаление на стомашната лигавица или гастрит
 • Нарушения на кръвосъсирването
 • Панкреатит
 • Странични ефекти на аспирин или нестероидни противовъзпалителни лекарства
 • Цироза или алкохолен хепатит
 • Тумори в устата, гърлото, хранопровода или стомаха
 • Рак на хранопровода или панкреаса

Какви други симптоми могат да се появят?

Повръщането на кръв обикновено е придружено от други симптоми като гадене, неразположение и коремна болка. Възможно е и едновременно повръщане на стомашно съдържимо.

Понякога се появяват други симптоми, които се считат за индикатори за спешна медицинска помощ. Сред тях Националната медицинска библиотека на САЩ отбелязва следното:

 • Замаяност
 • Объркване
 • Припадък
 • Силна болка в корема
 • Замъглено зрение
 • Повишена сърдечна честота
 • Студена или лепкава кожа
 • Промени в дишането
 • Повръщане на кръв след нараняване

Как се диагностицира?

Тъй като повръщането на кръв може да възникне по много причини, диагнозата може да изисква редица изследвания. Най-често започва с физически преглед и разговор с пациента.

Ако лекарят сметне за подходящо, ще поиска едно или повече образни изследвания, за да наблюдава състоянието на храносмилателния тракт. По този начин се извършват тестове като следните:

 • Ендоскопия
 • Рентген
 • Ултразвук
 • Магнитен резонанс
 • Компютърна томография

Освен това е обичайно да се направи кръвен тест или пълна кръвна картина, тъй като това помага да се установи колко кръв е загубена. Въз основа на това могат да се извършат други тестове. В някои случаи се извършва биопсия.

Повръщане на кръв: какви лечения има?

Ако повръщането е било много обилно, може да се наложи кръвопреливане и прилагане на течности за рехидратиране на тялото. И двете процедури се извършват интравенозно.

Най-често лекарят ще предпише някои лекарства за спиране на повръщането, намаляване на стомашната киселина или лечение на язва, ако има такава. Ако има съмнение за по-сериозно състояние, най-вероятно случаят ще бъде насочен към специалист.

В най-тежките случаи повръщането на кръв е признак на кървяща язва, нараняване на храносмилателния тракт или перфорация на стомаха или червата. Ако случаят е такъв, последващото лечение обикновено е спешна операция.

Препоръки и профилактика

Жена, която готви.
Здравословната диета помага за предотвратяване на проблеми като язви, които могат да доведат до повръщане на кръв.

Най-добрият начин да избегнете епизод на повръщане на кръв е да се погрижите за стомашно-чревното си здраве. Това се постига с правилен хранителен режим и здравословни навици. Някои храни повишават стомашната киселинност и създават по-голям риск от гастрит и други проблеми.

Сред храните, които трябва да се консумират умерено, са пикантните храни. Също така всичко, което съдържа кофеин, включително безкофеиново кафе и шоколад. От друга страна е добре да ограничите приема на червено месо, животински мазнини и продукти от бяло брашно.

Алкохолът е едно от веществата с най-голям потенциал да дразнят храносмилателния тракт. Прекомерната и продължителна консумация може да причини сериозни увреждания на стомаха и червата. Тютюнът също е дразнител, както и аспиринът и ибупрофенът, между другото.

Погрижете се за общото си здраве, за да предотвратите повръщане на кръв

Стресът е друг фактор, който може да повлияе на доброто храносмилателно здраве. Най-добре е да потърсите механизми за контрол. Един от най-добрите начини да направите това е чрез редовни упражнения, които предпазват физическото и психическото здраве.

Важно е да се прилага добра хигиена на храните, за да се предотвратят инфекции от бактерии, вируси и паразити. Трябва да ядете бавно, да дъвчете добре храната и да поддържате ума си спокоен. Консумацията на пробиотици е силно препоръчителна.

В заключение, за поддържане на добро здраве на храносмилането е от съществено значение да се грижим за общото си здраве, като се храним балансирано и здравословно, правим редовни физически упражнения и избягваме вещества, които могат да причинят дълготрайни увреждания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.