Гастроезофагеална рефлуксна болест: всичко, което трябва да знаете

Гастроезофагеалната рефлуксна болест причинява парене в гърдите, коремна болка и дрезгав глас. Освен това може да причини язви и пренеопластични промени. Промяната на навиците е първата мярка за противодействие.
Гастроезофагеална рефлуксна болест: всичко, което трябва да знаете
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 04 ноември, 2022

Гастроезофагеалната рефлуксна болест е често срещано състояние, познато с акронима ГЕРБ. Това е заболяване, повлияно от много фактори, като диета, тегло и дори стрес. Поради тези причини, разпространението му се е увеличило значително през последните години.

Почти всеки е преживял киселинен рефлукс в даден момент от живота си. ГЕРБ обаче не е еднократно явление, а надхвърля това. В тази статия ще обясним всичко, което трябва да знаете за това състояние и как да го лекувате.

Какво е гастроезофагеална рефлуксна болест?

Гастроезофагеална рефлуксна болест е, когато съдържанието на киселина в стомаха често се движи нагоре по хранопровода. Както отбелязахме във въведението, почти всеки е имал рефлукс в даден момент.

Разликата между болестта и случайния рефлукс е, че при тази патология това се случва поне веднъж или два пъти седмично. Според обзорна статия, публикувана в Acta Gastroenterologica Latinoamericana, разпространението е между 10 и 20% в западните страни. В азиатските страни това разпространение е много по-ниско, вероятно поради фактори, свързани с техния тип диета.

Киселинният рефлукс възниква, защото долният езофагеален сфинктер е отслабен. Този сфинктер всъщност е група от мускули, които контролират преминаването на храната от хранопровода към стомаха. Когато това се случи и киселината многократно достигне хранопровода, лигавицата, която го покрива, се уврежда.

В проучване, публикувано в Anales del Sistema Sanitario de Navarra, се заявява, че едно от най-честите усложнения е хранопроводът на Барет. Това е патология, която предизвиква серия от предракови промени в лигавицата на хранопровода.

Друго възможно усложнение е язва на хранопровода. Киселината може непрекъснато да уврежда лигавицата, причинявайки образуването на тази лезия, която кърви и усложнява храносмилането.

жена с гастроезофагеална рефлуксна болест
ГЕРБ е често срещано сред възрастното население и се смята, че до 20% страдат от него.

Какви са рисковите фактори за ГЕРБ?

Както бе споменато в началото, тази патология е многофакторна. Тоест нейното развитие се влияе от много фактори. На първо място, затлъстяването е едно от най-свързаните, както и диетата. Хората, които се хранят обилно, особено през нощта, по-често страдат от проблема.

Особено ако ястията са богати на мазнини. Същото се случва и сред тези, които злоупотребяват с алкохол или кафе, тъй като те са вещества, които увеличават секрецията на киселина в стомаха. Пушенето също е признато за рисков фактор.

Според проучване, публикувано във Farmacia Profesional, има и други важни фактори. Например газирани напитки, физически упражнения и дори спане в определени пози. По същия начин стресът и бременността са важни причини за тази патология.

Какви симптоми предизвиква?

Симптомите на гастроезофагеалната рефлуксна болест могат да бъдат много досадни и инвалидизиращи. Повечето пациенти обясняват, че страдат от усещане за парене, което се издига в гърлото. Обикновено се появява през нощта или след хранене.

Това е така, защото в легнало положение е по-лесно стомашното съдържание да се върне обратно в хранопровода. Друг типичен симптом е болката в гърдите, както и усещането за буца в гърлото.

При някои хора, ако заболяването прогресира, често се срещат затруднения при преглъщане или дишане. Всъщност афонията и прочистването на гърлото са други общи признаци на тази патология.

Как се диагностицира гастроезофагеалната рефлуксна болест?

Диагнозата на гастроезофагеалната рефлуксна болест е сложна. Първо, обикновено се основава на симптоми. В повечето случаи първо е налично фармакологично лечение, за да се провери напредъкът на пациента.

Въпреки това, след няколко седмици се препоръчва хранопроводът да бъде изследван чрез допълнителни тестове. Наблюдава се дали все още има рефлукс и дали има лезии или произтичащи от него усложнения. По-долу обясняваме основните тестове, които се извършват.

Ендоскопия при гастроезофагеална рефлуксна болест

Ендоскопията е изследване, което се състои от въвеждане на тънка, гъвкава тръба през телесен отвор. В този случай това се прави през гърлото. На тази тръба има лампа и вградена камера.

Ендоскопията дава възможност да се наблюдава хранопровода и да се провери за възпаление или лезии. Биопсии от езофагеална тъкан дори могат да бъдат взети със същия инструмент и анализирани по-късно.

Езофагеална манометрия

Езофагеалната манометрия е тест, който измерва налягането и контракциите, които възникват по протежение на хранопровода. По този начин се наблюдава силата на мускулите, което може да говори за нарушение на долния езофагеален сфинктер.

24-часово pH измерване (pHmetry)

За да се извърши този тест, през носа се вкарва сонда в края на хранопровода или в стомаха. Може да се използва, за да се види дали възникват епизоди на рефлукс и колко дълго продължават чрез измерване на вариациите на pH.

Лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест

За щастие напредъкът в медицината позволява гастроезофагеалната рефлуксна болест да се лекува по редица начини. Първият е да се опитате да промените определени навици и да опитате конкретни лекарства, които ще обсъдим в следващия раздел.

В случаите, когато тези мерки не работят, има и редица по-агресивни опции, които могат да разрешат състоянието окончателно. На първо място откриваме фундопликация.

Това е хирургична техника, която се състои в обвиване на горната част на стомаха върху крайната част на хранопровода. По този начин сфинктерът се поглъща и се упражнява повече натиск, което помага да се предотврати повторното повишаване на киселинното съдържание.

Друга техника е поставянето на устройството LINX. Според проучване, публикувано в International ECOS of Surgery, това е метод, който е доказал своята ефективност. Това е вид магнитен пръстен, който селективно затваря кръстовището между хранопровода и стомаха. Той предотвратява рефлукса, но позволява на храната да премине.

Домашно лечение и препоръки

Преди да прибегнете до операция, важно е да промените определени навици, за да предотвратите гастроезофагеалната рефлуксна болест. На първо място е важно да се намали телесното тегло. Поне при онези хора, при които затлъстяването е един от влиятелните фактори.

Когато се храните, идеалното е да останете седнали или изправени за около 3 часа, за да благоприятствате спускането на течността под действието на гравитацията. Същото може да се направи, ако се появи рефлукс през нощта. Много хора използват възглавници, за да повдигнат тялото си. Освен това е важно да спрете да пушите.

гастроезофагеална рефлуксна болест след хранене
Промените в диетата са ключови за контролиране на киселинния рефлукс, а не за неговото стимулиране.

Лекарства без рецепта за гастроезофагеална рефлуксна болест

Има лекарства, които обикновено се използват за гастроезофагеална рефлуксна болест, които не изискват рецепта. Например, антиациди като натриев бикарбонат. С тези вещества обаче не трябва да се злоупотребява, тъй като те не решават проблема.

Най-често използваните лекарства са тези, които блокират производството на киселина в стомаха. Първо, тези, които действат чрез инхибиране на протонната помпа, като омепразол. Има и такива, които действат върху хистаминовите рецептори в стомаха, въпреки че те обикновено са вторият вариант.

Проблемът е, че тези видове лекарства, когато се приемат за продължителен период от време, са свързани със сериозни странични ефекти. Например, с повишен риск от рак, както е обяснено в проучване, публикувано в Revista Colombiana de Gastroenterología.

Лекарства с рецепта

Някои лекарства, които също действат като инхибитори на протонната помпа, изискват рецепта. Например езомепразол или лансопразол. Други, като баклофен, действат чрез укрепване на долния езофагеален сфинктер. Те обикновено са по-мощни лекарства и с по-висок риск от странични ефекти.

ГЕРБ и промяна на навиците

Гастроезофагеалната рефлуксна болест е често срещана патология, която се влияе от много фактори. За предотвратяването й е важно да се знае, че затлъстяването и хранителните навици оказват силно влияние върху развитието й.

Освен това е необходимо винаги да се консултирате с лекар в случай на някакви симптоми. Киселината може да причини лезии на хранопровода и да доведе до сериозни усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fajardo Ramos, Elizabeth, et al. “Factores asociados a la prevalencia de enfermedad por reflujo gastroesofágico en funcionarios de una universidad pública de Ibagué (Colombia).” Revista Salud Uninorte 33.3 (2017): 296-305.
 • Katelaris, Peter, et al. “ERGE. Perspectiva mundial sobre la enfermedad por reflujo gastroesofágico.” Gastroenterol. latinoam 29.3 (2018): 123-146.
 • DE ERGE, ESTABLECER EL DIAGNÓSTICO. “Guías clínicas de diagnóstico y tratamiento de enfermedad por reflujo gastroesofágico.” (2007).
 • Castro, Francisco Hidalgo, Carlos Melgoza Ortiz, and Ramiro Hesiquio. “Funduplicatura tipo Nissen por vía laparoscópica en el tratamiento de la esofagitis por reflujo: análisis de 72 pacientes.” Cirujano General 24.3 (2002): 196-200.
 • Reflujo gastroesofágico: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved October 20, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/reflujo-gastroesofagico
 • Cardona-Ospina, J. A., Alejandro Medina-Morales, D., Rodríguez-Morales, A. J., & Machado-Alba, J. E. (2016). Efectos adversos a largo plazo de los inhibidores de la bomba de protones. Perspectiva desde la medicina basada en la evidencia Evidence Based Medicine Perspective on Long-Term Adverse Effects of Proton Pump Inhibitors.
 • Gómez Aldana, Andrés José. “Guia de practica clinica: diagnóstico y tratamiento de la enfermedad por reflujo gastroesofágico.” Departamento de Medicina Interna.
 • Enfermedad por reflujo gastroesofágico – Diagnóstico y tratamiento – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved October 20, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/gerd/diagnosis-treatment/drc-20361959
 • Directivo Presidente Dra Elena López Gavito Vicepresidente Juan Roberto Torres Cisneros, C., Ocampo González, S., Antonio Loera Torres Tesorero Gustavo Olmos Ramírez, M., Pablo Pantoja Millán, J., Domínguez Rosado, I., Francisco Campos Campos Director Administrativo Lic Alejandro Cuellar Ramírez, S., & Angelos, P. (n.d.). ECOS Internacionales de Cirugía 2019 Segundo Vicepresidente Secretario General Coordinador del Comité Científico Director Ejecutivo AMCG Profesor Internacional Invitado. Retrieved from www.medigraphic.com
 • Enfermedad por reflujo gastroesofágico. Clínica y tratamiento | Farmacia Profesional. (n.d.). Retrieved October 20, 2020, from https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-enfermedad-por-reflujo-gastroesofagico-clinica-13108592
 • Enfermedad por reflujo gastroesofágico. (n.d.). Retrieved October 20, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000300008
 • Revisión sobre enfermedad por reflujo gastroesofágico (ERGE). (n.d.). Retrieved October 20, 2020, from https://actagastro.org/revision-sobre-enfermedad-por-reflujo-gastroesofagico-erge/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.