Алергия към шоколад: причини, лечение и профилактика

Имате ли алергия към мляко или фъстъци? Любител ли сте на какаото? Тази тема определено ще ви заинтересува. Ще ви разкажем всичко за алергията към шоколад.
Алергия към шоколад: причини, лечение и профилактика
María Irene Benavides Guillém

Написано и проверено от лекар María Irene Benavides Guillém.

Последна актуализация: 30 септември, 2022

Въпросната алергия към шоколад е спорна и сложна тема. Алергичните симптоми се приписват на съставки като мляко, ядки, фъстъци или никел, а не на самото какао.

Какаото е основната съставка на шоколада. В 100 грама (4 унции) какао има 20,4 грама (0,8 унции) протеини, 25,6 грама (1 унция) липиди, 11,5 грама (0,5 унции) въглехидрати и минерали като фосфор, калций и желязо, наред с други вещества.

Въпреки това има различни видове шоколад, вариращи от тъмен шоколад, с повече от 80% какао, до бял шоколад, без чисто какао, с мляко и захар. Всички тези съставки са потенциални източници на алергия.

Как се проявява алергията към шоколад?

Храните генерират реакция на толерантност. При алергичен човек те ще бъдат разпознати като патогени, предизвикващи възпалителен отговор.

Тази податливост към развитие на хранителна алергия включва фактори като генетиката и микробите, които имаме в червата си. Говорим за алергии, когато излагането на шоколад или неговите компоненти винаги предизвиква необичаен отговор на имунната система. Най-известната форма е тази, при която се произвеждат антитела на имуноглобулин Е.

При класическите алергии молекулите на имуноглобулин Е, освободени в отговор на храната, се свързват с рецептори на клетки като мастоцити и базофили. Това води до освобождаване на вещества като хистамин. Това е причината за бързото начало на алергични прояви, вариращи от кожен обрив до анафилаксия.

Алергия към шоколад - кожни прояви

Симптоми

Симптомите на хранителни алергии, включително към шоколад, засягат почти всеки орган на тялото. По кожата може да се появи уртикария със сърбеж и зачервяване в различна степен.

В по-тежки случаи може да има оток или генерализирано подуване, наречено “ангиоедем”. Това може да бъде животозастрашаващо, когато засяга дихателната система.

Стомашно-чревните симптоми са чести, започвайки с гадене и лека коремна болка. Следват повръщане и диария.

Признаци на алергичен ринит, като повишена секреция от носа и сърбеж в носа, са придружени от кашлица. Освен това може да има сърдечно-съдови усложнения, като внезапно спадане на кръвното налягане и циркулаторен колапс.

Алергии, свързани с шоколад

Най-често срещаните храни, причиняващи алергии, са мляко, яйца, фъстъци, ядки, миди, пшеница, соя и риба. От своя страна продуктите, съдържащи тези съставки, ще предизвикат реакции.

Мляко, фъстъци и ядки редовно се срещат в състава на шоколада.

Хората с алергия към никел могат да развият синдром на системна алергия към никел или хроничен дерматит при поглъщане на шоколад. По-малко описана е алергията към какао. Има съобщения за сенсибилизация чрез професионална експозиция.

Успоредно с това Lopes et al. съобщават за 3 пациенти с имуноглобулин Е-медииран алергичен имунен отговор към какао. Във всичките 3 случая има положителен орален провокационен тест. Пациентите проявяват пруритус, оток и респираторни симптоми, изискващи лечение с антихистамини и адреналин.

Как да се лекува алергия към шоколад

Лечението на алергията към шоколад има няколко аспекта. Медикаменти като антихистамини и кортикостероиди са полезни за облекчаване на симптомите. Въпреки това, в случай на анафилаксия, лечението от първа линия е епинефрин или адреналин.

В дългосрочен план най-важното е да избягвате храните, причиняващи алергии. Тъй като диетата може да бъде проблематична, помощта на диетолог винаги е препоръчителна.

Друг вариант е имунотерапията. Пациентът ще бъде поставен в контакт с малки нарастващи количества от храната, причиняваща алергията, докато се постигне поносимост.

Тест за алергия.
Тестовете за алергия  обикновено се извършват върху кожата, като се измерва реакцията на тъканите към излагане на агента.

Мога ли да предотвратя алергия към шоколад?

Поради мултифакторния характер на хранителните алергии, тяхната профилактика е постоянен обект на изследване. Превантивните мерки са насочени към детството, тъй като тогава има повече научни доказателства.

През 2021 г. бяха публикувани препоръките на Американската академия по алергия, астма и имунология, Американския колеж по алергия, астма и имунология и Канадското дружество по алергия и клинична имунология. Те посочват, че е важно да се въведат фъстъци и варени яйца на 6-месечна възраст. Заедно с това диетата на малкото дете трябва да включва голямо разнообразие от храни.

От друга страна, ръководството на Европейската академия по алергия и клинична имунология, също публикувано през 2021 г., предлага да се избягва редовната употреба на формула от краве мляко с протеини от краве мляко за допълване на кърменето през първата седмица от живота.

Какво да направя, ако вече имам алергия?

Ако лицето вече е алергично към шоколад, ще трябва да се вземат допълнителни предпазни мерки, за да се избегнат усложнения:

  • Четете етикетите на продуктите, които консумирате
  • Бъдете внимателни, когато ядете храна за първи път
  • Бъдете внимателни, когато ядете продукти, закупени от улицата
  • Говорете за алергията с хората около вас.

Не забравяйте, че винаги ще е необходимо да се консултирате с доверен лекар в случай на въпроси и да следвате препоръките му.
.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lopes JP, Kattan J, Doppelt A, Nowak-Węgrzyn A, Bunyavanich S. Not so sweet: True chocolate and cocoa allergy. J Allergy Clin Immunol Pract. 2019;7(8):2868-2871.
  • Montagna MT, Diella G, Triggiano F, Caponio GR, De Giglio O, Caggiano G et al. Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. Int J Environ Res Public Health. 2019;16(24):4960.
  • Anvari S, Miller J, Yeh CY, Davis CM. IgE-Mediated Food Allergy. Clin Rev Allergy Immunol. 2019 ;57(2):244-260.
  • Shu SA, Yuen AWT, Woo E, Chu KH, Kwan HS, Yang GX, Yang Y, Leung PSC. Microbiota and Food Allergy. Clin Rev Allergy Immunol. 2019;57(1):83-97.
  • Muthukumar J, Selvasekaran P, Lokanadham M, Chidambaram R. Food and food products associated with food allergy and food intolerance – An overview. Food Res Int. 2020;138(Pt B):109780.
  • Cianferoni A. Non-IgE Mediated Food Allergy. Curr Pediatr Rev. 2020;16(2):95-105.
  • Fleischer DM, Chan ES, Venter C, Spergel JM, Abrams EM, Stukus D et al. A Consensus Approach to the Primary Prevention of Food Allergy Through Nutrition: Guidance from the American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology; American College of Allergy, Asthma, and Immunology; and the Canadian Society for Allergy and Clinical Immunology. J Allergy Clin Immunol Pract. 2021;9(1):22-43.e4.
  • Halken S, Muraro A, de Silva D, Khaleva E, Angier E, Arasi S et al ; European Academy of Allergy and Clinical Immunology Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group. EAACI guideline: Preventing the development of food allergy in infants and young children (2020 update). Pediatr Allergy Immunol. 2021;32(5):843-858.
  • Rishor-Olney CR, Gnugnoli DM. Nickel Allergy. En: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557638/.
  • Jacob SE, Hamann D, Goldenberg A, Connelly EA. Easter egg hunt dermatitis: systemic allergic contact dermatitis associated with chocolate ingestion. Pediatr Dermatol. 2015;32(2):231-3.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.