Чесън на капсули: ползи и препоръки

Капсулите с чесън имат големи ползи за вашето здраве. Научете как да ги използвате, за какво са полезни и как действат в тялото ви.
Чесън на капсули: ползи и препоръки
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Чесънът е обиколил света като храна, подправка и добавка. Всичко това, благодарение на неговите кулинарни и терапевтични свойства. Например чесън на капсули се използва като адювант за сърдечно-съдова профилактика.

Неговите активни компоненти имат ползи за здравето. Най-ефективни са серните съединения, които помагат със своя антиоксидантен, антимикробен и противовъзпалителен потенциал.

Поради важността му има различни форми на представяне на пазара. Капсулите с чесън са сред най-често използваните.

Колко капсули трябва да се консумират на ден и какви препоръки са подходящи, за да ги използвате най-добре? Останете с нас, за да научите как най-добре да ги включите в диетата си.

Какъв вид зеленчук е чесънът?

Чесънът е растение, наречено Allium sativum, което означава „гореща култура“ или „горещо“. Произхожда от Средна Азия, откъдето се разпространява в Мала Азия и Египет, а оттам в цяла Европа, а след това в Африка и Америка.

Като зеленчук това е луковица, която принадлежи към семейство Liliaceae. Състои се от няколко топчета, наречени „ зъби “, които са прикрепени към основа. Всяка скилидка е обвита от вътрешна обвивка, а цялата луковица от външна.

В допълнение, луковицата е органът за съхранение на растението, тъй като съдържа въглехидрати и протеини. Има няколко активни компонента.

Активни компоненти

В допълнение към водата и въглехидратите като фруктоза, чесънът съдържа серни съединения, фибри и свободни аминокиселини. Витамин С, фенолните съединения, полифенолите и фитостеролите се открояват сред тях. Най-важните минерали са калий, фосфор, магнезий, натрий, желязо и калций.

Интересни са неговите активни серни съединения. Тук си струва да споменем аликсин, алицин, алиин, тиосулфинат, диалил ди- и трисулфид, триосулфинат, алил меркаптоцистеин и S-алилцистеин (SAC).

Чесънът съдържа и хормони, които действат подобно на човешките. Освен това са изолирани няколко аминокиселини като хистидин, метионин, треонин, триптофан и валин.

Ползи от въпросния чесън на капсули

Капсулите с чесън са добавки, съдържащи единична доза от една или повече активни съставки. Те са предназначени за перорално приложение и при купуването им е необходимо да се провери как е получена суровината. От това зависи тяхната ефективност.

Например, суровият чесън запазва повече активни съставки от варения чесън. В прясно състояние е по-мощен от стария.

Намачкан чесън
Суровият чесън запазва повече вещества с полезен потенциал от този, обработен по определен начин.

Антиоксидантно действие

Някои изследвания подчертават антиоксидантния ефект на екстракта от Allium sativum. При консумация се наблюдава намаляване на производството на свободни радикали. Тези радикали окисляват клетките, което води до увреждане на тяхното функциониране и ускорява стареенето.

Също така честата консумация на чесън води до увеличаване на антиоксидантните фактори като глутатион и ензима супероксид дисмутаза. И двата защитават липопротеините от окисляване и помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Компонентите с най-висока антиоксидантна активност в чесъна са алицин и S-алил цистеин или SAC.

Чесън на капсули – намалява нивата на липидите в кръвта

Някои изследвания стигат до заключението, че чесънът променя липидите в кръвта, тъй като е в състояние да противодейства на повишаването на триглицеридите в кръвта. Той е в състояние да намали нивата на холестерола с 12% след 4 седмици лечение.

Максимално понижаване на холестерола се наблюдава при суров чесън, в доза от 10 грама на ден; или чесново масло, в доза от 8 милиграма на ден.

Може да регулира кръвното налягане

Биоактивните съединения в чесъна отпускат кръвоносните съдове, подобряват притока на кръв, укрепват съдовите стени и понижават кръвното налягане. Чесънът също така може да намали образуването на кръвни съсиреци чрез инхибиране на агрегацията на тромбоцитите.

Неговият висок антиатеросклеротичен потенциал насърчава използването му за превенция на сърдечно-съдови заболявания.

Невропротективен ефект

Екстрактът от чесън може да има невропротективни ефекти, главно поради антиоксидантните свойства на S-алилцистеин. Този компонент може да подобри когнитивния спад при разстройства, свързани с оксидативния стрес.

Поради това се препоръчва при лечение на болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, инсулти и хорея на Хънтингтън. Невропротективният ефект насърчава паметта и ученето.

Чесън на капсули – имуномодулираща и противовъзпалителна роля

Някои проучвания са установили, че екстрактът от чесън подобрява имунната система, което е свързано с намаляване на възпалението. Най-активните съединения са серните съединения, а ефективната доза за повишаване на имунния отговор при хората е 1,8 до 10 грама чесън на ден.

Компонентите на чесъна също така стимулират производството на защитните компоненти на тялото. Например лимфоцити, макрофаги и клетки убийци. Те също така повишават имуностимулаторните цитокини.

Тази имуномодулираща активност е ефективна при подпомагане на лечението на грип, настинки и бронхит. По същия начин се свързва и с механизма за превенция на рака.

Антимикробно и противогъбично

Антиинфекциозните свойства на чесъна са известни от древни времена. Той показва антимикробна активност срещу различни бактерии, причиняващи болести, като E. coli, Salmonella, H. pylori и др. Аликсинът от чесъна е показал значителни инхибиращи ефекти срещу гъбички, дрожди и паразити.

Препоръки за прием на чесън

Чесънът може да се открие в 5 различни форми на пазара:

 • Пресен/суров
 • Като етерично масло
 • Мацерирано масло
 • На прах
 • Екстракт от стар чесън

Тези препарати се предлагат на пазара като капсули или таблетки. Имат обвивка, за да се избегне разграждането на активните им компоненти.

Европейската агенция по лекарствата определя следните дози за възрастни и хора в старческа възраст, според вида на препарата, съдържащ се в капсулата:

 • Чесън на прах: еднократна доза от 300 до 750 милиграма или дневни дози между 900 до 1380 милиграма, разпределени между 3 до 5 приема.
 • Течен екстракт: единична доза между 110 до 220 милиграма, 4 пъти на ден и като дневна доза между 440 до 880 милиграма.
 • Сух екстракт от чесън: препоръчва се доза от 100 до 200 милиграма, веднъж или два пъти на ден, или дневни дози от 100 до 400 милиграма.
Важно е да прочетете етикета и да следвате указанията на лекар или диетолог, за да адаптирате дозировката към всеки отделен случай.

Чесънът е част от естествените лечебни средства, които са известни от древността. Днес чесънът се предлага под различни форми.

Възможни неблагоприятни ефекти

Честотата, с която могат да се появят някои неблагоприятни ефекти, все още не е известна. Следните обаче се споменават като най-често срещаните:

 • Лош дъх и телесна миризма
 • Главоболие, световъртеж и обилно изпотяване
 • Метеоризъм, стомашно разстройство и диария
 • Променена функция на тромбоцитите с възможно кървене
 • Промени в чревната микрофлора
 • Ниски нива на кръвната захар

Противопоказания на чесън на капсули

Капсулите с чесън трябва да се избягват по време на определени физиологични състояния като бременност и кърмене. В последния случай може да промени вкуса на кърмата.

Също така не трябва да се примат от пациенти с проблеми с кръвосъсирването, храносмилателни разстройства, страдащи от ниско кръвно налягане и тези, които планират операция.

Не трябва да се приемат заедно с перорални антикоагуланти, като варфарин. Нито антихипертензивни средства като лизиноприл или аналгетици като парацетамол.

Препоръчително ли е включването на чесън на капсули в здравословното хранене?

Отговорът на този въпрос е да. В здравословните диети обикновено използваме чесън като подправка, така че количествата, които трябва да се приемат, не винаги са достатъчни.

Препоръчително е да използвате чесън на капсули под ръководството на здравен специалист, който ще посочи най-добрите превантивни дози. Те ще зависят от вида на капсулата.

Най-добрите капсули обаче са най-концентрираните. Достатъчен е екстракт от чесън в дози от 100 до 220 милиграма, разпределени в 2 до 4 дневни приема.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.