Консумацията на кисело мляко при диария: дали е подходяща?

Киселото мляко е известно със съдържанието си на пробиотици, витамини и минерали. Въпреки че е млечен продукт, то помага при диария. Прочетете следващите редове и научете повече по темата!
Консумацията на кисело мляко при диария: дали е подходяща?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Много хора, особено тези с чести храносмилателни проблеми, се чудят дали консумацията на кисело мляко при диария е добра идея. Обикновено диарията е признак за нарушаване на чревната флора. Същевременно е свързана със стрес или специфична инфекция.

Във всеки един случай, диетата играе важна роля за справянето с този проблем. Дори предотвратява появата на други проблеми, въпреки че понякога е необходимо да бъде съчетана с прием на лекарства.

По отношение консумацията на кисело мляко, редица доказателства сочат, че то е полезна храна, стига към него да няма добавени захари. Киселото мляко е богат на хранителни вещества и пробиотици продукт, спомагащ балансирането на бактериите в стомашно-чревния тракт. Какво още е добре да знаете за него? Прочетете следващите редове и научете повече!

Киселото мляко е източник на пробиотици

Една от основните характеристики на киселото мляко е съдържанието му на ценни бактерии (Lactobacillus по-точно). Тези микроорганизми притежават способността да обитават храносмилателния тракт, което спомага намаляването на риска от развитие на метаболитни заболявания.

Според проучване публикувано в Nutrients magazine, редовната консумация на пробиотични бактерии спомага намаляването на риска от поява на диабет тип 2, както и някои видове сърдечно-съдови заболявания.

Има няколко метода осигуряващи постоянен поток на полезни бактерии на червата. Първият, разбира се, е приемът на пробиотични добавки. В тези случаи е най-добре да изберете продукт съдържащ голямо количество един щам бактерии, гарантиращ, че те ще достигнат необходимите места в чревния тракт.

Друг начин за осигуряване на храносмилателната система с тези микроорганизми е чрез редовната консумация на ферментирали продукти като киселото мляко и кефирът.

Натурално кисело мляко при диария

Консумацията на кисело мляко при диария

Както вече споменахме, диарията е заболяване на храносмилателния тракт, което може да се дължи на различни причини. Повечето от тях са свързани с дисбаланс в чревната микрофлора. Поради тази причина редовният прием на полезни бактерии може да спомогне справянето с този неприятен процес.

Проучване проведено сред деца показва, че консумацията на пробиотици може да предотврати и излекува диарията, причинена от приема на антибиотици. При това проучване е използван методът на приемане на хранителни добавки за постигане на споменатия резултат. Но освен това редовният прием на кисело мляко също може да предотврати появата на чревни проблеми.

Доста често здравните специалисти препоръчват приема на кисело мляко при пациенти на антибиотично лечение. Този съвет има ясна цел: увеличаване на защитата на микрофлората срещу влиянието на лекарствата. Ако не бъде осигурена такава защита, може да се повиши риска от поява на дисбиоза и появата на стомашно-чревни проблеми.

Консумацията на кисело мляко облекчава диарията свързана със стрес

Независимо дали ви се вярва или не, но стресът може да предизвика появата на диария или други чревни проблеми. Статия публикувана в The Chinese Medical Journal обяснява колко е тясна връзката между централната нервна система и стомашно-чревния тракт.

Затова уврежданията в една от двете системи могат директно да засегнат другата. По този начин всяка една стресова ситуация или емоционален дисбаланс могат да увеличат риска от поява на диария.

За да се намали риска от емоционални проблеми, специалистите съветват да се грижим за чревната си флора и да подобрим начина си на живот. Консумацията на богато на пробиотици кисело мляко също може да ни помогне да се предпазим от резки промени в настроението.

Приемът на кефир или добавки с пробиотици също действат прекрасно. Но има голяма разлика между двете: вкусът. Кефирът не се харесва от много хора заради текстурата и киселия си вкус, докато киселото мляко е доста по-сладко и приятно.

Разбира се не трябва да забравяме, че е важно да четем етикетите на продуктите и да избираме такива, в чиито състав няма добавени захари. В противен случай ще консумирате кисело мляко с ниско качество, което може да повлияе негативно върху метаболитното ви здраве и нивото на кръвната ви захар.

Можете да консумирате кисело мляко при диария.

Препоръчваме ви да прочетете и:Как правилно да контролирате стреса

Консумацията на кисело мляко при диария е съвсем подходяща

Консумацията на кисело мляко при диария може да подобри симптомите и да ускори възстановяването ви. Но трябва да подчертаем нещо. Не е необходимо да имате диария, за да започнете да консумирате редовно този продукт.

Киселото мляко се препоръчва в почти всички хранителни режими. Причината за това е, че то е богато на пробиотици, полезни за здравето мазнини и протеини. Освен това съдържа калций и други важни минерали грижещи се за цялостното ви здравословно състояние.

Изключително важно е да четете етикетите на продуктите, за да сте сигурни, че си купувате продукт с високо качество. Не всички млечни десерти на пазара попадат в категорията кисело мляко. Някои съдържат прекалено много захар, а хранителната им стойност е ниска.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pereg D, Kimhi O, Tirosh A, Orr N, Kayouf R, Lishner M. The effect of fermented yogurt on the prevention of diarrhea in a healthy adult population. Am J Infect Control. 2005;33(2):122-125. doi:10.1016/j.ajic.2004.11.001
  • Yoo JY., Kim SS., Probiotics and prebiotics: present status and future perspectives on metabolic disorders. Nutrients, 2016.
  • Szajwska H., Canani RB., Guarino A., Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Marotta A, Sarno E, Del Casale A, et al. Effects of Probiotics on Cognitive Reactivity, Mood, and Sleep Quality. Front Psychiatry. 2019;10:164. Published 2019 Mar 27. doi:10.3389/fpsyt.2019.00164
  • Guarino A, Guandalini S, Lo Vecchio A. Probiotics for Prevention and Treatment of Diarrhea. J Clin Gastroenterol. 2015;49 Suppl 1:S37-S45. doi:10.1097/MCG.0000000000000349
  • Hempel S. Probiotics for diarrhoea. Indian J Med Res. 2014;139(3):339-341.
  • Isolauri E. Probiotics for infectious diarrhoea. Gut. 2003;52(3):436-437. doi:10.1136/gut.52.3.436

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.