Нова молекула в борбата срещу рака на яйчниците и панкреаса

Нова молекула, разработена от учените на Станфордския университет може да се превърне в едно от най-мощните оръжия в борбата срещу рака на яйчниците и панкреаса.
Нова молекула в борбата срещу рака на яйчниците и панкреаса

Последна актуализация: 17 януари, 2019

Много болни търсят лечение в борбата срещу рака на яйчниците и панкреаса.

Колежът по медицина към Станфордския университет в Калифорния е разработил нещо уникално. Учените са създали молекула, която може да се превърне в едно от най-мощните оръжия в борбата срещу рака на яйчниците и панкреаса…, а това може да стане реалност само след няколко месеца.

В момента молекулата е в експериментален стадий, но резултатите получени в лабораторни условия са много обнадеждаващи. Действието на молекулата е много окуражаващо. Тя не само спира развитието на рака, но и води до регресията му.

Проучването бе публикувано в различни източници, включително и от Колежа по медицина в Станфорд. Учените се надяват, че чрез тази молекула ще бъде открито лечение за тези сериозни заболявания в близко бъдеще.

“Бейзболната ръкавица” срещу рака на яйчниците и панкреаса

Молекулата е наречена “бейзболната ръкавица.” Името й се дължи на вида и действието й. Първо тя използва „стръв“, за да улови раковите клетки. След това ги вади от играта, подобно на бейзболна ръкавица.

Amato Giaccia е ръководител на това важно проучване. Той и екипът му се опитват да открият нови практически методи за лечението на рака на яйчниците и панкреаса.

Тези две заболявания имат много общи черти. Затова Giaccia решава да започне проучването, което може да се използва и за двете онкологични заболявания. А ето и част от общите им черти:

 • Обикновено и двете заболявания се откриват трудно в началния им стадий. Освен това се развиват много бързо.
 • Туморите се появяват по яйчниците или панкреаса. Когато бъдат открити, засегнатите части от органите се отстраняват оперативно.
 • След това болните се подлагат на курс на химио или лъчетерапия.
 • Обикновено терапията е много агресивна. Състоянието на болните се влошава. За нещастие тези терапии не гарантират, че болестта няма да се появи отново.

Сега нека да видим как действа тази молекула и как би могла да промени лечението на рака.

Молекулата, която „вади от играта“ раковите клетки

Американски учени създадоха нова молекула бореща се с рака на яйчниците и панкреаса
Както вече споменахме и двата вида рак – на яйчниците и панкреаса – се развиват много бързо. Когато болният бъде диагностициран в повечето случаи и другите му органи могат да бъдат засегнати от рака.
 • Метастазиралият рак е голямо предизвикателство за учените. И източник на тревога и стрес за болния и семейството му.
 • Досега повечето медицински проучвания бяха фокусирани върху откриването на начин за забавяне развитието на рака, който да осигури на болния по-добър живот.
 • Но доктор Amato Giaccia и екипът му са създали молекула, която не само спира развитието на туморните клетки, но и води до регресията на рака на яйчниците и панкреаса.

Препоръчваме ви да прочетете и: Процентът на рак на панкреаса се е увеличил

Молекулата действа като примамка. Тя влиза във взаимодействие със специален протеини и така спира развитието на тумора и разрушава раковите клетки.

 • Молекулата прави това, спирайки действието на тирозин-киназните рецептори, основен елемент за появата и развитието на раковите клетки.
 • Тази молекула, наричана “бейзболната ръкавица” може напълно да излекува болния. Това важи особено, ако тя действа в съчетание с химиотерапия за по-ефикасно действие.

Така тази молекула разрушава раковите клетки и болестта регресира.

Ново средство в борбата срещу рака на яйчниците и панкреаса
Очаквания за бъдещето

Проучването все още е на експериментално ниво. Получените резултати са на база опитите с животни.

Все още очакваме информация за клиничните изследвания. Защото много болни от рак на яйчниците и панкреаса чакат лечение за болестта си.

За момента молекулата е наречена MYD1-72. Учените се надяват, че тя ще осигури следните ползи:

 • Тя би трябвало да осигури по-малко агресивно, допълващо лечение. Бъбреците и имунната система на болните няма да бъдат засегнати от лечението с тази молекула.
 • MYD1-72 дава положителни резултати при 95% от заболяванията при животните, които не са в напреднал стадий.
 • В случаите на напреднал, метастазирал рак успешно излекувани са 51%. В по-сериозните случаи лекарите разчитат на комбинация с химиотерапия, за да ограничат разпространението на рака.
лабораторни изследвания в борбата срещу рака на яйчниците и панкреаса
Клиничните изследвания са планирани да започнат скоро.

Всички се надяват резултатите да са положителни. Учените, работещи по това проучване, планират и създаването на нови молекули, “бейзболни ръкавици” за лечение и на други видове рак.

Междувременно ще ви държим в течение за напредъка на проучването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fiorillo, M., Verre, A. F., Iliut, M., Peiris-Pagés, M., Ozsvari, B., Gandara, R., … Lisanti, M. P. (2015). Graphene oxide selectively targets cancer stem cells, across multiple tumor types: Implications for non-toxic cancer treatment, via “differentiation-based nano-therapy” Oncotarget. https://doi.org/10.18632/oncotarget.3348
 • Ku, J.-L., & Park, J.-G. (2009). Biology of SNU Cell Lines. Cancer Research and Treatment. https://doi.org/10.4143/crt.2005.37.1.1
 • Couch, F. J., Johnson, M. R., Rabe, K. G., Brune, K., De Andrade, M., Goggins, M., … Hruban, R. H. (2007). The prevalence of BRCA2 mutations in familial pancreatic cancer. Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention. https://doi.org/10.1158/1055-9965.EPI-06-0783

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.