Три лесни рецепти за супа с чесън

02 Юли, 2020
Чесновата супа е много лесна за приготвяне и нямате нужда от твърде много съставки. Ето три страхотни домашни рецепти, които със сигурност ще зарадват цялото семейство!
 

Чесновата супа е класика. Някога опитвали ли супа с чесън? Ако не сте, какво още чакате?

Ето три лесни рецепти, изпробвате ги всички и да разберете коя от тях ще стане любима на цялото семейство.

Супа с чесън

Родина на чесъна е Централна Азия. Използването му обаче е широко разпространено в целия свят благодарение на превъзходния му вкус и аромат. Освен това, най-добрият му принос всъщност се дължи на минерали като фосфор, калий и йод, заедно с витамин В6. Като цяло всички те правят чесъна една от най- ценните съставки, която да включите във вашата диета.

Тук имаме три лесни рецепти, така че можете да изберете тази, която най-добре отговаря на вкуса ви. Както при всяка друга супа, можете да правите всякакви вариации и да смесвате и съчетавате съставки според вашия вкус и бюджет.

1. Супа с чесън за вегетарианци

Супа с чесън: снимка на супа с чесън в купа

Супата с чесън или Кастилска супа може да се приготви в различни разновидности.

Тази рецепта за супа изисква много малко съставки. Може просто да е перфектното ястие, когато имате гости вегетарианци! Освен това е лесна за приготвяне и много вкусна.

Съставки (за една порция)

  • 2 скилидки чесън, обелени и нарязани на парчета
 
  • 1 филийка хляб
  • 1/4 ч.л. сос от сладка червена чушка
  • 1 1/2 супена лъжица зехтин екстра върджин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 4 чаши вода
  • 1 яйце (по желание)
  • Магданоз за гарнитура (по избор)

Приготвяне 

  • За начало нарежете хляба на тънки кубчета или филийки и сложете настрана.
  • След това загрейте зехтина в тенджера.
  • След това запържете чесъна в него, докато стане кафяв.
  • Добавете хляба и бъркайте, за да не загори.
  • След това добавете червения пипер и продължете да бъркате.
  • Тогава, добавете водата и солта и черния пипер на вкус.
  • Включете на силен огън, докато заври.
  • Накрая намалете котлона. (Тук ще разбиете яйцето и ще го добавите, ако ще го използвате.) След това,  оставете да се готви 10 минути или докато хлябът омекне.
  • Сервирайте с магданоз.

Вижте също: Крем супа с къдраво зеле и спанак- витаминозна бомба!

2. Супа с чесън и чоризо

Супа с чоризо в купа

Тази чеснова супа с чоризо е друга класика.

Това може да е една от най-вкусните лесни рецепти за чеснова супа, която имаме. Важно е обаче да запомните, че когато добавите този вид преработено месо, ще увеличите съдържанието на калории и мазнини.

Съставки

  • 4 скилидки чесън, нарязан на ситно
 
  • 100 г чоризо
  • 1 хляб, за предпочитане от предния ден
  • 250 г мляко
  • 2 яйца
  • Сол и сладка червена чушка на вкус
  • 4 чаши телешки бульон
  • Екстра върджин зехтин, на вкус

Приготвяне 

  • Поставете зехтина в тенджера и го загрейте (използвайте по-слаб пламък, тъй като зехтинът се загрява бързо).
  • След това добавете чесъна и го задушете до златисто кафяво.
  • След това нарежете на кубчета чоризото и хляба и ги сложете в тенджерата. Разбъркайте добре.
  • Добавете бульона и оставете да заври. След това намалете котлона и гответе за около 10 минути или докато хлябът омекне.
  • Добавете двете яйца и бъркайте непрекъснато в продължение на 5 минути, докато получите кремообразна смес.
  • Накрая, сервирайте и се наслаждавайте!

Вижте също: Опитайте тази рецепта за вкусна супа с шунка серано

3. Чеснова супа с яйца на очи

Супа с яйца на очи

Тази чеснова супа е много лесна за приготвяне и изисква много малко съставки.

Яйцата осигуряват качествен протеин и много енергия. Освен това, те имат добре балансирани пропорции на незаменими аминокиселини, така че диетолозите препоръчват консумацията на яйца няколко пъти седмично. Проучванията потвърждават, че яденето на яйца не увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми.

 

Съставки

  • 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 3 яйца
  • 150 г хляб
  • 4 чаши зеленчуков бульон
  • 1 супена лъжица сладък червен пипер
  • Зехтин екстра върджин, колкото е необходимо
  • Магданоз за гарнитура
  • Сол на вкус

Приготвяне 

  • За начало загрейте олиото в тенджера и запържете чесъна.
  • Нарежете хляба на филийки и след това ги добавете в тенджерата веднага щом чесънът стане златист.
  • Сега добавете червения пипер и разбъркайте.
  • След това добавете зеленчуковия бульон, посолете и оставете да заври в продължение на две минути.
  • След това свалете супата от котлона и я сервирайте в съдове, устойчиви на фурна. Поставете яйце върху всяко от тях и печете на 180 ° С, докато се сварят.
  • Накрая гарнирайте с магданоз и сервирайте.

Разновидности на супата с чесън

Както казахме преди, вашето въображение е границата, когато става дума за готвене! Тези рецепти са само идеи, към които да добавите финалния си щрих. Помислете да добавите и други съставки, тъй като почти всичко става с чесън:

  • Например, добавете картофи към супата. Няма просто да направите супата още по-вкусна, но значително ще увеличите хранителната й стойност.
  • Също така, какво ще кажете да добавите малко прошуто към супата с чесън? (Но внимавайте да не го пресолите, ако използвате тази съставка). Добавете шунката, оставете да заври и след това проверете солта и добавете малко, ако трябва.
  • Използвайте пикантна червена чушка вместо сладка червена червена чушка за още по-пикантен вкус.
  • Можете също да добавите гъби и зеленчуци като праз, тиквички и моркови.
 

И така, какво мислите за тези лесни рецепти за чеснова супа? Облечете престилката и започнете да експериментирате в кухнята!

  • Fundación Española de Nutrición. Ajo. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/ajo.pdf
  • Fundación Española de Nutrición. Chorizo. https://www.fen.org.es/index.php/alimentacion/alimento/chorizo
  • Fundación Española de Nutrición. Huevo. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/huevos.pdf
  • Hu FB, Stampfer MJ, Rimm EB, et al. A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women. JAMA. 1999;281:1387-94.