Как да използвате намачкан чесън при враснал нокът на крака

Лечебните свойства на чесъна могат да бъдат от голяма полза за лечението на инфекцията, причинена от врасналия нокът, както и за ускоряване процеса на оздравяване. Ще ви разкажем как в днешната статия!
Как да използвате намачкан чесън при враснал нокът на крака
Sergio Alonso Castrillejo

Прегледано и одобрено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Чесънът е растение, което принадлежи към семейство Лукови. Той е от рода на лука, шалота и праза. Благодарение на дезинфекциращите си свойства, той може да ви помогне да се преборите с дискомфорта, предизвикан от враснал нокът на крака.

Чесънът се отглежда в много части на света и е популярна съставка в кулинарията заради силния си аромат и приятния си вкус. Този продукт винаги се е използвал и с лечебни цели.

Симптоми и причини за появата на враснал нокът на крака

Симптоми и причини за появата на враснал нокът на крака 

Врасналият нокът на крака може да причини много дискомфорт.

Враснал нокът на крака се появява, когато кожата под едната или и двете страни на нокътя стане чувствителна и възпалена, поради свръхрастеж на нокътя или поради голям натиск върху плътта под нокътя.

Този дискомфорт често бива предизвикан от носенето на твърде тесни или малки обувки. Високите токчета също могат да го причинят, тъй като те изместват тежестта на тялото напред и оставят пръстите притиснати в най-тясната част на обувката.

В други случаи врасналите нокти се появяват вследствие на неправилно рязане на ноктите. Трябва да ги изрязвате, така че да добият квадратна форма и не бива да заобляте краищата им, понеже когато започнат да израстват, могат да проникнат в кожата.

Съвети за изрязване на враснал нокът на крака

Съвети за изрязване на враснал нокът на крака

Правилното рязане на ноктите на краката е първата крачка към предотвратяване на врасналите нокти.

По-долу ще ви представим стъпките за изрязване на враснал нокът. Не се опитвайте да изрежете засегнатата част сами, тъй като това може да влоши проблема.

 • Потопете пръста си в топла вода, за да омекотите нокътя.
 • След това отрежете нокътя в права линия с чиста и остра нокторезачка.
 • Не заобляйте ъглите и не ги изрязвайте твърде навътре.
 • Освен това обмислете варианта да носите по-широки обувки, докато решите проблема.

По-долу ще поговорим за свойствата на чесъна, които могат да помогнат да облекчите дискомфорта, свързан с врасналия нокът. Също така ще споделим с вас натурални средства, съдържащи тази съставка.

Свойствата на чесъна

Свойства на чесъна

Чесънът е забележително природно лекарство за враснали нокти на краката.

През цялата история на човечеството тази храна е била използвана заради лечебните си свойства. Чесънът съдържа съединение, наречено алицин, което е в основата на ползите му. Това е едно от серните съединения, които се отделят, когато чесънът е нарязан, намачкан или когато го дъвчете. На това вещество се дължи отличителният аромат на чесъна.

Тъй като чесънът е антисептик и естествен лечител, той може да се използва за лечение на враснал нокът и за облекчаване на дискомфорта, предизвикан от този проблем.

Лечения с чесън при враснал нокът на крака

1. Лечение с чесън и мехлем Vicks VapoRub

Vicks VapoRub е ментолов мехлем, който успокоява раздразнението и болката в засегнатия нокът. Комбинирайте този продукт с чесън, за да подсилите ефектите му.

Съставки

Начин на приготвяне

 • Намачкайте чесъна заедно с мехлема, докато се образува гъста смес.
 • Нанесете върху врасналия нокът и покрийте с лепенката.
 • Оставете да престои за една нощ на крака ви и правете процедурата още 5 последователни дни.

2. Натурално домашно лечение

Лечение с чесън при враснали нокти

Чесънът е известен с антисептичните и противовъзпалителните си свойства, от които може да се възползвате в това домашно лекарство.

Съставки

Начин на приготвяне

 • Загрейте водата докато се свари, след което я налейте в леген или друг съд.
 • Потопете внимателно засегнатия пръст няколко пъти в горещата вода.
 • Подсушете нокътя с чиста кърпа.
 • След това намачкайте чесъна. Навлажнете памука с чесновата паста и го поставете под нокътя, за да елиминирате инфекцията.
 • Трябва да правите процедурата два до три пъти на ден.

Още информация

Много е важно да се консултирате с лекар в случай на диабет, увреждане на нервите (обикновено на краката или ходилото), лошо кръвообращение, инфекция в областта на нокътя или при поява на враснал нокът на малко дете. Ако имате някой от тези проблеми, не бива да лекувате врасналия нокът в домашни условия.

Лекарят ви вероятно ще изследва нокътя ви. Освен това ще проучи симптомите ви, за да ви осигури по-добро лечение на състоянието.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.