Как да се използва чесън за лечение на хипертония

Научете повече за това как можете да използвате чесън за лечение на хипертония.
Как да се използва чесън за лечение на хипертония

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че можете да използвате чесън за лечение на хипертония? 

Хипертонията е терминът за високо кръвно налягане. То оказва влияние върху артериите. По принцип те се втвърдяват и губят гъвкавостта си и следователно кръвта не тече толкова лесно, колкото би трябвало. Възможно е обаче  хипертонията да се лекува естествено.

Хипертоничните състояния варират, но най-често срещаното е свързано с висок холестерол и мазнини. В такива случаи кръвта става по-гъста и сърцето трябва да работи по-усилено. Знаете ли какво е хипертония? Разберете какво е и как да я лекувате по естествен начин!

Стресът и тревожността също могат да увеличат сърдечната ви честота, така че кръвта да тече с по-голяма сила от нормалното.

Знаейки всичко това, не можем да пренебрегнем, че това сериозно увеличава риска от миокарден или мозъчен инфаркт.

Възможно е също така периодично да развивате това състояние по други причини, свързани с проблеми с кръвообращението.

Защо да използваме чесън за лечение на хипертония?

кръвни телца

Чесънът съдържа алицин, а приносът му за понижаване на кръвното налягане, ако се яде суров, е огромен. Както споменахме в други статии, полезните вещества на много продукти могат да бъдат изгубени при готвенето им.

Това се случва, защото с промяната на температурата се променя и молекулната структура. Затова, въпреки че все още изглежда като чесън, неговите качества са много различни.

Въпреки това, по-добре е да се смесва с други диуретични или богати на антиоксиданти храни. По този начин ще можете да разредите кръвта си и да укрепите здравето на артериите.

Чесън на прах

В билковия магазин обикновено можете да го намерите на капсули или в буркан. Капсулите имат предимството, защото можете да приемате, чесън без да се притеснявате от миризмата.

Всъщност, мнозина, които работят сред хора, се опитват да не ядат тази невероятна храна именно поради тази причина.

В този случай, когато е на прах, можете да го използвате като сол, за да овкусявате храните. Така ще придадете на храната мощен аромат. Опитайте като добавяте към салати, риба на скара или месо. Но помнете, винаги след готвене.

Имайте предвид, че солта повишава кръвното налягане, както и насърчава освобождаването на антидиуретичен хормон.

Чесън и зехтин

Зехтин и чесън за лечение на хипертония

Сред възможните природни продукти за лечение на хипертония тази комбинация е перфектна. Омега-3 мастните киселини в зехтина подпомагат гъвкавостта на артериите и по този начин спомагат за понижаване на кръвното налягане.

Един много практичен вариант е да накиснете няколко скилидки чесън в купа със зехтин, за да се маринова.

След това можете да го излеете върху хляб. Ако добавите малко домат, ще имате вкусна средиземноморска закуска, която има фантастични ползи за здравето.

Студени супи и майонеза с натурални продукти за лечение на хипертония

Гаспачото е перфектен избор за храна, защото е студена супа, която съдържа много естествени продукти за справяне с хипертонията.

Освен чесъна, има и други диуретични съставки като лук и краставица. Те също така подхранват стените на артериите и укрепват сърцето.

Чесънът присъства и в много майонези. Отново тук имаме смес от чесън и зехтин, но с друг много полезен продукт – яйца.

Скилидки чесън за лечение на хипертония

скилидки чесън

Има хора, които хапват скилидки чесън, дори обичат, но има и други, които не могат да правят това. Ако можете, опитайте се да изядете цяла скилидка чесън сутрин, все едно е таблетка.

Ако имате проблем с миризмата, която споменахме по-рано, можете да запазите този метод за почивните дни или да използвате други методи до края на седмицата.

Разбира се, тези от вас, които имат проблем с това, не трябва да се притесняват. Има хора, които могат да издържат, други не. Това е нормално.

Освен използването на тези природни продукти против хипертония, е добре да се правят и някои сърдечно-съдови упражнения, като ходене.

Това спомага циркулацията на кръвта, тъй като изгаря мазнините, които затрудняват сърцето ви да изпомпва кръвта по тялото.

Може да ви заинтересува ...
Как да лекувате възпаление на гърлото с 6 натурални съставки
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да лекувате възпаление на гърлото с 6 натурални съставки

Медът е един от най-мощните натурални антибиотици и поради това е чудесно лечебно средство против възпаление на гърлото, причинено от инфекции.  • Liu, C., Cao, F., Tang, Q. Z., Yan, L., Dong, Y. G., Zhu, L. H., … Li, H. (2010). Allicin protects against cardiac hypertrophy and fibrosis via attenuating reactive oxygen species-dependent signaling pathways. Journal of Nutritional Biochemistry21(12), 1238–1250. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2009.11.001
  • Jain, A. P., Aggarwal, K. K., & Zhang, P. Y. (2015). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. European Review for Medical and Pharmacological Sciences19(3), 441–445. https://doi.org/10.1097/MCO.0b013e3280127af0
  • Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002, November 19). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.