Болка в далака: причини и лечение

Далакът е орган, чиито функции са свързани с имунната система. Обикновено не знаем за съществуването му, освен ако нямаме сериозен медицински проблем.
Болка в далака: причини и лечение

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 26 август, 2022

Има няколко фактора, които могат да причинят болка в далака. Причините варират от някакъв вид нараняване до заболявания като амилоидоза, мононуклеоза, сърповидно-клетъчна анемия, левкемия и хепатит.

Освен това, в допълнение към болката, може да възникне възпаление. Лечението зависи от причината.

И въпреки че далакът е важен, тъй като помага за филтрирането на кръвта и съхраняването на белите кръвни клетки, възможно е да живеем без него. Въпреки че в този случай реакцията на имунната система ще бъде засегната.

Какво представлява далакът и какви са неговите функции?

Далакът е малък орган с яйцевидна форма с гъбеста тъкан. Той е с размери около 12 сантиметра и тежи около 150 грама.

Намира се в коремната кухина, от лявата страна. Може да се открие зад стомаха, точно под диафрагмата.

Функциите на далака са свързани с филтрирането на кръвта:

 • Елиминира увредени или стари червени кръвни клетки, които вече не функционират.
 • Помага за производството на червени кръвни клетки, особено когато има проблем в костния мозък.
 • Съхранява кръв (до 250 кубически сантиметра) и я доставя при нужда.
 • Той участва в производството и съхранението на лимфоцити, които са бели кръвни клетки на имунната система.
 • Помага за идентифициране на вируси и бактерии, като улеснява елиминирането им.

Редно е да се отбележи, че в далака има червена пулпа и бяла пулпа. Първата изпълнява функциите, свързани с червените кръвни клетки; докато втората се грижи за лимфоцитите.

Основни причини за болка в далака

Редица състояния или наранявания могат да причинят болка в далака, причинявайки възпаление и променяйки изпълнението на неговите функции. Да видим какви са те.

Проблеми с далака
Далакът е от лявата страна на корема. Болката се усеща в тази област.

1. Разкъсване на далака

Въпреки местоположението си, в средата на няколко органа, е възможно да настъпи разкъсване на далака. Въпреки че не е много често. Приблизителната честота е около 0,1%, според проучвания.

Това може да се случи поради травма или удар, по време на автомобилни катастрофи, спортни травми, падания и битки. Счупването на ребрата също е причина. Съобщава се дори за спонтанно разкъсване.

2. Увеличен далак и болка в далака

Увеличеният далак може да не причини появата на симптоми. Въпреки че в някои случаи се проявява с болка, както и усещане за натиск в корема.

Болката може да се простира отстрани и нагоре до рамото. Често се усеща повече при дълбоко дишане.

Човек изпитва усещане за ситост, дори ако е ял малко. Честотата на инфекциите също може да се увеличи. Понякога има лигавично кървене и синини.

Увеличаването на далака или спленомегалията може да се дължи на различни патологии:

 • Сифилис
 • Малария
 • Левкемия
 • Лимфом
 • Тромби
 • Саркоидоза
 • Ендокардит
 • Мононуклеоза
 • Хемолитична анемия
 • Болест на Гоше
 • Болест на Ниман-Пик

3. Засилване или изменение на функциите на органа

Заболявания или употребата на определени лекарства могат да причинят промяна във функциите на далака. След това производството на кръвни клетки може да бъде засегнато, причинявайки уголемяване, както и болка.

Сред основните заболявания, свързани с този процес, се споменават някои, които също причиняват възпаление:

 • Злокачествена анемия
 • Таласемия и тромбоцитопения
 • Сърповидно-клетъчна анемия
 • Ревматоиден артрит
 • Цитомегаловирусна инфекция
 • Вирусен хепатит
 • Милиарна туберкулоза
 • Лайшманиоза

Във всички тези случаи работата на имунната система се увеличава, оказва натиск върху далака и го кара да работи по-усилено. Това се отразява на нормалното му функциониране.

4. Болка в далака – инфилтрация

Има заболявания, които причиняват инфилтрация на клетките, засягащи различни органи. Това може да причини уголемяване, както и болка в далака.

Такива заболявания включват амилоидоза, миелопролиферативен синдром, левкемия, различни видове лимфоми и метастатични тумори.

5. Чернодробни нарушения

Черният дроб и далакът са тясно свързани. Понякога нарушения на черния дроб като цироза, също могат да причинят възпаление и болка в далака.

Как се поставя диагнозата?

В някои случаи, когато се появи необичаен растеж на далака, може да няма симптоми. Може да се открие по време на рутинен физически преглед, тъй като лекарят не трябва да може да напипа далака, освен ако не е увеличен.

Въпреки това, когато има болка в далака или в областта, където се намира, и се подозира проблем, може да се извърши образна диагностика чрез абдоминална рентгенография, ултразвук, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

Тези изследвания могат да определят размера на далака или дали той притиска други органи. Както и оценка на кръвоснабдяването.

От друга страна, кръвните тестове помагат да се установи причината за уголемяване на далака чрез измерване на количеството протеин. Може също да се направи изследване на костен мозък, за да се изключи левкемия или лимфом.

Накрая, когато органът е отстранен хирургически, се прави тъканна биопсия, за да се види дали причината за хипертрофията е свързана с заболяване.

Ехографски преглед на далака
Ехографията на далака е първият образен метод за диагностика.

Лечение на болка в далака

Има няколко причини, поради които може да се появи болка в далака. Лечението ще зависи от причините.

Лечението обикновено е насочено към справяне с основната патология. Ако е свързано с пернициозна анемия, например, се препоръчват инжекции с витамин B12; ако е свързано с лимфоми, се прилага химиотерапия или лъчетерапия.

Трябва да се отбележи, че когато този орган е засегнат, възникват повторни инфекции. Поради това антибиотиците се използват заедно с основното лечение.

От друга страна, ако далакът се разкъса и има кръвоизлив, лекарят трябва да прецени кой е най-добрият вариант и да избегне влошаване на ситуацията. Обикновено се налага кръвопреливане.

В този случай, както и в други сериозни ситуации, обикновено се препоръчва спешна операция за отстраняване на органа, частично или напълно.

Пълното отстраняване може да бъде показано, когато има рак на далака, коремна травма, спонтанна руптура поради левкемия или абсцеси.

Възможно ли е да се живее без далак?

Да, възможно е да живеем без органа, тъй като той не е жизненоважен в тесния смисъл на думата. Но това не е добре, защото тялото е по-податливо на инфекции.

В случаите, когато далакът липсва, други органи на тялото се адаптират, за да заместят частично загубените функции, като помагат за филтрирането на червените кръвни клетки и производството на антитела.

За да се избегнат усложнения, лицето, чийто далак е бил отстранен, трябва да вземе допълнителни предпазни мерки. Това включва поставяне на поливалентни ваксини (срещу пневмококи, менингококи и грип) и доживотен прием на антибиотици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Arbonés L, Capdevila J, Ruiz M, Carrion S. Rotura esplénica como complicación de una tuberculosis miliar. Revista Española de Quimioterapia. 2016; 29(2):109-110,
 • Báez-García J, Martínez-Hernández M, Iriarte-Gallego G, et al. Ruptura esplénica espontánea secundaria a amiloidosis. Cir Cir. 2010; 78(6): 538-542.
 • Castaño C, Pérez Martín R, Mancebo Y, Guerra T. Rotura espontánea de bazo. A propósito de un caso. SEMERGEN, Soc. Esp. Med. Rural Gen. 2007; 33(9): 485-487.
 • Gobert D. Esplenomegalia. EMC – Tratado de Medicina. 2013; 17(1): 1-5.
 • Guantes Del Vigo M, Hernaiz Argudo L, Insausti Jaca N, et al. Rotura esplénica atraumática: revisión. Sociedad Española de Radiología Médica. 2018. Recuperado de: https://www.piper.espacio-seram.com/index.php/seram/article/download/857/498.
 • López-Tomassetti E, Delgado Plasencia L, Arteaga González I, Pallares A, Hernández Siverio N. Rotura no traumática del bazo: experiencia con 10 casos. Gastroenterología y Hepatología. 2007; 30(10): 585-591.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.