8 симптома на чернодробно заболяване

· 11.01.2017
Хранителните навици могат да ви помогнат за предотвратяване на много заболявания, свързани с черния дроб.

Черният дроб е основен орган в тялото. Той изпълнява редица основни функции, които са жизнено важни за здравето и правилното функциониране на тялото. Важно е да бъдете способни да разпознаете симптоми, които се свързват с различни чернодробни проблеми.

Трябва да знаете, че черният дроб има три основни функции: почистване на кръвта чрез елиминиране на токсините и клетки, които вече не са полезни, помага за синтезиране на въглехидрати и мазнини (липиди), като същевременно предотвратява кръвоизливи, и изпълнява функцията по съхранение. Благодарение на черния дроб можем да „складираме” витамини A, D, К и Е, които са основни за получаване на енергия.

Сигнали за проблем с черния дроб

drob 1

1. Гадене

Това е първият и най-очевиден симптом на проблем с черния дроб. Може да се чувствате зле след ядене, да чувствате тежест в червата, гадене, виене на свят и повръщане. Но не трябва да се тревожите. Понякога може да има и други причини и не винаги може да се припише на проблем с черния дроб. Но ако проблемът не изчезва, не се колебайте да посетите вашия лекар.

2. Болка в горната част на корема

Болките в черния дроб се усещат в горната част на корема, точно под ребрата и дори може да достигнат гърба. Можете дори да изпитате подуване на корема. Възможно е да се чувства парене или дори висока температура. Ако имате някой от тези симптоми, посетете вашия лекар. Това може да се дължи на някакъв вид възпаление или проблеми с жлъчката.

3. Жълтеница

Жълтеница представлява промяна на цвета на кожата. Тя става жълта, което е много очевидно на лицето и тялото. Това се дължи на прекалено големи количества билирубин в тялото и кръвта. Това може да бъде причинено от проблем в черния дроб и е един от първите симптоми, свързани най-вече с хепатит.

4. Умора и слабост

Ако страдате от някакъв вид чернодробен проблем, нормално е да се чувствате уморени, изчерпани, и да имате много слаб апетит. В някои случаи може да свързваме тези усещания с други неща и да ги пренебрегваме, защото е нормално да се чувстваш отпаднал някои дни. Но когато непрекъснато е така, когато тази липса на апетит и изтощение станат обичайни, трябва да се консултирате с вашия лекар.

5. Температура

В някои случаи пациентите изпитват болки в корема, чувстват се подути, тежки и много уморени. Трябва да следите много внимателно температурата си, ако имате тези симптоми. Ако имате висока температура, това е следствие на възпаление и инфекция. Не пренебрегвайте това в никакъв случай.

6. Безцветни изпражнения

Наблюдавайте цвета на изпражненията си, когато отидете до тоалетната. Ако те са безцветни, това се дължи на проблем с черния дроб. Възможно е също така да страдате от синдрома на раздразненото черво, също свързан с чернодробни проблеми.

7. Сърбеж по тялото

Това се дължи на натрупването на жлъчна течност под кожата. Тялото ви сърби и се чувствате дискомфортно, защото кръвта ви реагира на всички натрупани токсини, които черният дроб е спрял да прочиства.

8. Кървене и синини

Друг по-рядко срещан симптом, който също е свързан с проблеми с черния дроб. Честото кървене от носа или синини без видима причина могат да бъдат свързани с протеинови недостатъци поради лошо функциониране на черния дроб. Трябва да имате това предвид.

Всички симптоми, описани тук се дължат на проблеми с черния дроб, но само вашият лекар е този, който може да се определи дали имате затлъстяване на черния дроб, възпаление поради хепатит и т.н. Всички тези симптоми обикновено са много сходни и само медицински тестове могат да покажат от какъв тип чернодробно заболяване страдате.

Как да се грижа за черния си дроб?

Artichoke2
Разумният начин на живот и хранителни навици могат да ви помогнат за предотвратяване на много заболявания, свързани с черния дроб. Препоръчително е да следвате следните съвети:

  • Консумирайте плодове и зеленчуци всеки ден, особено тези, които помагат за прочистване на черния дроб: ябълки, киви, грозде, череши, спанак, артишок, аспержи, и репички.
  • Избягвайте пържени или замразени храни, както и големи количества белтъчини и въглехидрати.
  • Избягвайте напитки със захар и алкохол.
  • Консумирайте антиоксиданти: портокали, лимони, боровинки, домати …
  • Бъдете внимателни с приема на лекарства – те са големи врагове на черния дроб.