8 симптома на чернодробно заболяване

Хранителните навици могат да ви помогнат за предотвратяване на много заболявания, свързани с черния дроб.
8 симптома на чернодробно заболяване
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Черният дроб е основен орган в тялото. Той изпълнява редица основни функции, които са жизнено важни за здравето и правилното функциониране на тялото. Важно е да можете да разпознаете симптомите, които се свързват с наличие на чернодробно заболяване.

Трябва да знаете, че черният дроб има три основни функции:

  • Прочистване на кръвта чрез елиминиране на токсините и клетки, които вече не са полезни
  • Помага за синтезиране на въглехидрати и мазнини (липиди), като същевременно предотвратява кръвоизливи
  • Изпълнява функцията по съхранение. Благодарение на черния дроб можем да „складираме” витамини A, D, К и Е, които са основни за получаване на енергия.

Сигнали за чернодробно заболяване

Сигнали за чернодробно заболяване

1. Гадене

Това е първият и най-очевиден симптом на проблем с черния дроб. Може да се чувствате зле след ядене, да чувствате тежест в червата, гадене, виене на свят и повръщане. Но не трябва да се тревожите. Може да има и други причини и не винаги да е свързано с чернодробно заболяване. Но ако проблемът не изчезва, не се колебайте да посетите вашия лекар.

2. Болка в горната част на корема

Болките в черния дроб се усещат в горната част на корема, точно под ребрата и дори може да достигнат гърба. Можете дори да изпитате подуване на корема. Възможно е да се чувства парене или дори висока температура. Ако имате някой от тези симптоми, посетете вашия лекар. Това може да се дължи на някакъв вид възпаление или проблеми с жлъчката.

3. Жълтеница

Жълтеница се изразява в промяна на цвета на кожата. Тя става жълта, което е много очевидно на лицето и тялото. Това се дължи на прекалено големи количества билирубин в тялото и кръвта. Това може да бъде причинено от проблем в черния дроб и е един от първите симптоми, свързани най-вече с хепатит.

4. Умора и слабост

Ако страдате от някакво чернодробено заболяване, нормално е да се чувствате уморени, изчерпани, и да имате много слаб апетит. В някои случаи може да свързваме тези усещания с други неща и да ги пренебрегваме, защото е нормално да се чувстваш отпаднал някои дни. Но когато непрекъснато е така, когато тази липса на апетит и изтощение станат обичайни, трябва да се консултирате с вашия лекар.

5. Температура

В някои случаи пациентите изпитват болки в корема, чувстват се подути, тежки и много уморени. Трябва да следите много внимателно температурата си, ако имате тези симптоми. Ако имате висока температура, това е следствие на възпаление и инфекция. Не пренебрегвайте това в никакъв случай.

6. Безцветни изпражнения

Наблюдавайте цвета на изпражненията си, когато отидете до тоалетната. Ако те са безцветни, това се може да се дължи на чернодробно заболяване. Възможно е също така да страдате от синдрома на раздразненото дебело черво, също свързан с чернодробни проблеми.

7. Сърбеж по тялото

Това се дължи на натрупването на билирубин под кожата. Тялото ви сърби и се чувствате дискомфортно, защото кръвта ви реагира на всички натрупани токсини, които черният дроб е спрял да прочиства.

8. Кървене и синини

Друг по-рядко срещан симптом, който също е свързан с чернодробно заболяване. Честото кървене от носа или синини без видима причина могат да бъдат свързани с протеинови недостатъци поради лошо функциониране на черния дроб. Трябва да имате това предвид.

Всички симптоми, описани тук се дължат на проблеми с черния дроб, но само вашият лекар е този, който може да се определи дали имате затлъстяване на черния дроб, възпаление поради хепатит и т.н. Всички тези симптоми обикновено са много сходни и само медицински тестове могат да покажат от какъв тип чернодробно заболяване страдате.

Как да се грижа за черния си дроб?

Разумният начин на живот, като превенция на чернодробните заболявания


Разумният начин на живот и хранителни навици могат да ви помогнат за предотвратяване на много заболявания, свързани с черния дроб. Препоръчително е да следвате следните съвети:

  • Консумирайте плодове и зеленчуци всеки ден, особено тези, които помагат за прочистване на черния дроб: ябълки, киви, грозде, череши, спанак, артишок, аспержи, и репички.
  • Избягвайте пържени или замразени храни, както и големи количества белтъчини и въглехидрати.
  • Избягвайте напитки със захар и алкохол.
  • Консумирайте антиоксиданти: портокали, лимони, боровинки, домати …
  • Бъдете внимателни с приема на лекарства – те са големи врагове на черния дроб.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.