8 симптома на чернодробно заболяване

27 Февруари, 2019
Хранителните навици могат да ви помогнат за предотвратяване на много заболявания, свързани с черния дроб.

Черният дроб е основен орган в тялото. Той изпълнява редица основни функции, които са жизнено важни за здравето и правилното функциониране на тялото. Важно е да можете да разпознаете симптомите, които се свързват с наличие на чернодробно заболяване.

Трябва да знаете, че черният дроб има три основни функции:

 • Прочистване на кръвта чрез елиминиране на токсините и клетки, които вече не са полезни
 • Помага за синтезиране на въглехидрати и мазнини (липиди), като същевременно предотвратява кръвоизливи
 • Изпълнява функцията по съхранение. Благодарение на черния дроб можем да „складираме” витамини A, D, К и Е, които са основни за получаване на енергия.

Сигнали за чернодробно заболяване

Сигнали за чернодробно заболяване

1. Гадене

Това е първият и най-очевиден симптом на проблем с черния дроб. Може да се чувствате зле след ядене, да чувствате тежест в червата, гадене, виене на свят и повръщане. Но не трябва да се тревожите. Може да има и други причини и не винаги да е свързано с чернодробно заболяване. Но ако проблемът не изчезва, не се колебайте да посетите вашия лекар.

2. Болка в горната част на корема

Болките в черния дроб се усещат в горната част на корема, точно под ребрата и дори може да достигнат гърба. Можете дори да изпитате подуване на корема. Възможно е да се чувства парене или дори висока температура. Ако имате някой от тези симптоми, посетете вашия лекар. Това може да се дължи на някакъв вид възпаление или проблеми с жлъчката.

3. Жълтеница

Жълтеница се изразява в промяна на цвета на кожата. Тя става жълта, което е много очевидно на лицето и тялото. Това се дължи на прекалено големи количества билирубин в тялото и кръвта. Това може да бъде причинено от проблем в черния дроб и е един от първите симптоми, свързани най-вече с хепатит.

4. Умора и слабост

Ако страдате от някакво чернодробено заболяване, нормално е да се чувствате уморени, изчерпани, и да имате много слаб апетит. В някои случаи може да свързваме тези усещания с други неща и да ги пренебрегваме, защото е нормално да се чувстваш отпаднал някои дни. Но когато непрекъснато е така, когато тази липса на апетит и изтощение станат обичайни, трябва да се консултирате с вашия лекар.

5. Температура

В някои случаи пациентите изпитват болки в корема, чувстват се подути, тежки и много уморени. Трябва да следите много внимателно температурата си, ако имате тези симптоми. Ако имате висока температура, това е следствие на възпаление и инфекция. Не пренебрегвайте това в никакъв случай.

6. Безцветни изпражнения

Наблюдавайте цвета на изпражненията си, когато отидете до тоалетната. Ако те са безцветни, това се може да се дължи на чернодробно заболяване. Възможно е също така да страдате от синдрома на раздразненото дебело черво, също свързан с чернодробни проблеми.

7. Сърбеж по тялото

Това се дължи на натрупването на билирубин под кожата. Тялото ви сърби и се чувствате дискомфортно, защото кръвта ви реагира на всички натрупани токсини, които черният дроб е спрял да прочиства.

8. Кървене и синини

Друг по-рядко срещан симптом, който също е свързан с чернодробно заболяване. Честото кървене от носа или синини без видима причина могат да бъдат свързани с протеинови недостатъци поради лошо функциониране на черния дроб. Трябва да имате това предвид.

Всички симптоми, описани тук се дължат на проблеми с черния дроб, но само вашият лекар е този, който може да се определи дали имате затлъстяване на черния дроб, възпаление поради хепатит и т.н. Всички тези симптоми обикновено са много сходни и само медицински тестове могат да покажат от какъв тип чернодробно заболяване страдате.

Вижте още: Прочистете черния си дроб, за да отслабнете

Как да се грижа за черния си дроб?

Разумният начин на живот, като превенция на чернодробните заболявания


Разумният начин на живот и хранителни навици могат да ви помогнат за предотвратяване на много заболявания, свързани с черния дроб. Препоръчително е да следвате следните съвети:

Прочетете и това: Сок с антиоксиданти за облекчаване на артрита

 • Консумирайте плодове и зеленчуци всеки ден, особено тези, които помагат за прочистване на черния дроб: ябълки, киви, грозде, череши, спанак, артишок, аспержи, и репички.
 • Избягвайте пържени или замразени храни, както и големи количества белтъчини и въглехидрати.
 • Избягвайте напитки със захар и алкохол.
 • Консумирайте антиоксиданти: портокали, лимони, боровинки, домати …
 • Бъдете внимателни с приема на лекарства – те са големи врагове на черния дроб.
 • Velázquez, M. I. (2001). Insuficiencia hepática aguda. Revista Cubana de Medicina Militar. https://doi.org/10.1016/S1280-4703(11)71137-9
 • A, G. B., Daza, E. F., Juan, E. F., Parciales, E., & Tizzano, E. F. (2008). Hígado. Medicina y Laboratorio.
 • Véliz y Rodríguez. (2016). Las enfermedades metabólicas del hígado. Acta Bioquímica Clínica Latinoamericana. 50 (4): 583-608. [En línea] Disponible en: http://www.scielo.org.ar/pdf/abcl/v50n4/v50n4a07.pdf
 • MedlinePlus. Enfermedades del hígado. https://medlineplus.gov/spanish/liverdiseases.html
 • MedlinePlus. Cálculos biliares. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000273.htm
 • MedlinePlus. Heces pálidas. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003129.htm