Лимфната система: 4 интересни факта, които ще ви заинтригуват

Просто трябва да се грижите малко повече за себе си. Запомнете, че простички неща като балансираното хранене и контролирането на емоциите оказват директно влияние върху здравето и щастието.
Лимфната система: 4 интересни факта, които ще ви заинтригуват
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 21 февруари, 2019

Лимфната система е част от кръвоносната ви система.

Тя е като мрежа, невероятно сложна система изградена от свързани съдове, специални тъкани и органи. Тези органи, като далака например, изпълняват специфична и невероятна работа: премахват токсините, отпадните вещества и другите ненужни на организма продукти.

Но освен това тази система отговаря за много важни за здравето неща, които със сигурност ще искате да научите. Още полезна информация по темата можете да откриете на сайта ABRITVS.com.

Днес ще ви помогнем да научите повече за лимфната система. Ще ви разкажем какво представлява тази система, какви са функциите й и най-важното – какво можете да направите, за да се погрижите по-добре за нея.

1.Лимфната система и лимфата

Лимфната система на организма изхвърля ненужните му вещества като мъртви клетки и токсини. Освен това отговаря и за нещо толкова важно: укрепва имунната ви система.

Прави това чрез лимфата. Тя представлява течност, активираща естествената защита на организма и укрепваща белите кръвни клетки.

Освен това лимфната система контролира концентрацията на протеини в организма. Регулира и отделянето на жлъчен сок и насърчава образуването на определени аминокиселини.

Както виждате тази система отговаря за много повече неща отколкото сте си мислили!

2.Органите на лимфната система
органи на лимфната система

Ето един интересен факт: мозъкът ви е свързан с лимфната система чрез синусите. Както вече споменахме тя представлява мрежа от кръвоносни съдове намиращи се в цялото тяло.

Нека да разгледаме най-важните части от тази система.

Костен мозък

Както знаете костният мозък образува всяка клетка в организма. Сред тези клетки са и лимфата и лимфоцитите на лимфната система.

Тимус
тимус и лимфната система

Вече сме ви разказвали за тимуса.

Тази малка жлеза има огромно значение за функционирането на лимфната система. Тя отговаря за образуването на лимфоцитите – основният вид бели кръвни телца на имунната система.

Далак
далак и лимфната система

Някои хора все още си мислят, че далакът не изпълнява специфична функция в организма. Но това съвсем не е така. Този орган има важната задача да филтрира кръвта и да отстранява ненужните и болни клетки от организма.

Лимфни възли

Вероятно това, което знаете за лимфните възли е, че понякога се възпаляват. Освен това са предразположени към появата на рак, включително на Ходжкинов и Неходжкинов лимфом .

Какво още трябва да знаете за лимфните възли?

 • Представляват малки възли групирани в различни части на тялото като подмишниците и слабините. Задачата им е да се борят с вредните микроорганизми и инфекциите.

Не пропускайте да прочетете и: Какво да правим при подути лимфни възли?

3.Заболявания на лимфната система

Първият признак на заболяванията на лимфната система са възпалените лимфни възли. Това е най-забележимият симптом. Но има и други признаци.

Нека да разгледаме част от тях.

Лимфедема

 • Това патологично състояние е често срещано при жените претърпели мастектомия заради рак на гърдата.
 • При това състояние се наблюдава натрупване на лимфа. В резултат на това човек се подува, а краката и ръцете му видимо оттичат.

Аденопатия
аденопатия i лимфната система

 • Аденопатията представлява възпаление на лимфните възли. Невинаги се дължи на появата на рак. В повечето случаи е резултат на отслабнала имунна система.
 • Най-често аденопатията е причинена от вируси като морбили и мононуклеоза.
 • Както вече споменахме възпалените лимфни възли се свързват и с Ходжкинов и Неходжкинов лимфом. За щастие тези заболявания се лекуват успешно, ако бъдат открити навреме.

Лимфедема

Съществуват лимфодинамични и лимфостатични едеми.

Първият вид се дължат на проблеми с кръвоносната система. А вторият – на проблеми на лимфната система в резултат на натрупването на протеини.

4.Съвети с грижа за лимфната система

Вече знаете, че лимфната система изпълнява две изключително важни функции:

 1. Първо – пречиства организма.
 2. Второ – защитава го от вируси и бактерии като укрепва имунната система.

Затова е важно да подобрите навиците си. Така ще можете да се погрижите за тази мрежа от органи, лимфни възли и съдове, които правят толкова много за вас.

Ето и няколко лесни съвета за целта:

 • Яжте пресни, органични продукти.
 • Опитайте се да намалите стреса в живота си.
 • Спете между 7 – 9 часа ежедневно.
 • Отпуснете се с гореща вана, а накрая си правете студен душ.
 • Спортувайте.
 • Пийте вода с лимон.
 • Масажите активиращи кръвообращението са много полезни.
 • Чайовете от коприва и алое вера ще ви помогнат много.
 • Практикувайте йога.

Лимфната ви система заслужава вниманието ви.

Просто трябва да се грижите малко повече за себе си. Запомнете, че простички неща като балансираното хранене и контролирането на емоциите оказват директно влияние върху здравето и щастието.

Защо не започнете с промените още днес?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.