10 симптома на левкемия, които обикновено са пренебрегвани

Често умората и главоболието са пренебрегвани състояния, но те наред с бързото отслабване и недостига на въздух могат да са признаци на тази коварна болест.
10 симптома на левкемия, които обикновено са пренебрегвани

Последна актуализация: 09 ноември, 2018

Левкемия е термин, който се отнася до рака, засягащ тъканите, които образуват кръв в тялото. Белите кръвни клетки са засегнати директно, тъй като ракът се характеризира с недостатъчно полезно образуване на бели кръвни клетки.

Кръвните клетки са важна част от защитните механизми на организма. Те растат и се делят съгласно това, от което се нуждае тялото.

При пациентите с левкемията обаче костният мозък ги произвежда неравномерно и въпреки че произвеждат бели кръвни клетки, те не успяват да защитят организма, защото са дефектни.

С напредването на рака се появяват усложнения при производството на други кръвни клетки, като червени кръвни клетки или тромбоцити.

Това е фазата, в която анемията и кръвоизливите стават сериозни. В допълнение рискът от поява на други видове инфекции също се увеличава.

Най-тревожно е, че много хора не знаят или бъркат симптомите на левкемия с нещо друго, което затруднява ранното диагностициране.

Ето защо бихме искали да споделим подробен списък с 10 клинични признака, които не бива да пренебрегвате.

1. Лилави или червени петна по кожата

Петна по кожата като признак на левкемия

Известни в медицинския свят като петехии, те са червеникави или лилави петна, които се появяват в клъстери, обикновено по гърдите, гърба или ръцете.

Те се получават, когато кръвта коагулира и не успява да тече нормално. Хората често ги бъркат с кожни обриви.

2. Болка в костите или ставите

Има много заболявания, които могат да доведат до болка в костите и ставите. Въпреки това, в случай на левкемия, болката е резултат от натрупването на дефектни бели кръвни клетки.

Пациентите усещат остра или тъпа болка, която варира в зависимост от тежестта и спрямо засегнатата зона.

3. Главоболие

Симптоми на левкемия - главоболие

Главоболието е един от най-пренебрегваните симптоми на левкемия. Това е особено важен симптом при остра левкемия, често тежко и дълготрайно.

Главоболието възниква, защото има ограничение в кръвния поток към мозъка и гръбначния стълб. Това е подобно на когато кръвоносните съдове се свиват в случай на мигрена.

4. Подути жлези

Когато левкемията изложи на риск производството на бели и червени кръвни клетки, способността на организма да реагира на инфекциите отслабва.

Тази ситуация променя възпалителните процеси и води до подути жлези и лимфни възли или малки, безболезнени бучки, които са сини или лилави на цвят.

5. Слабост и умора също може да са симптоми на левкемия

Умора при левкемия

Левкемията не е първото нещо, което идва на ум, когато се чувствате слаби или уморени. Тези признаци обаче не трябва да се приемат леко, защото са и симптоми на заболяването.

Смъртта на здравите червени кръвни клетки влияе върху способността на организма да пренася кислород и хранителни вещества, което води до анемия и хронична умора.

6. Необичайно кървене

Всички видове необичайно и необяснимо кървене могат да бъдат ясен знак за левкемия. По-ниският брой тромбоцити влияе върху способността на кръвта да коагулира, което повишава чувствителността към кръвоизливи.

7. Треска и чести инфекции

Треската като симптом на левкемия

Всеки вид левкемия отслабва способността на имунната система да реагира на патогени, които могат да причинят инфекции.

В резултат на това пациентите с левкемия изпитват непрекъснати епизоди на треска и респираторни инфекции като грип.

Основната причина е, че раковите кръвни клетки спират белите кръвни клетки от борба с вируси и бактерии.

8. Необяснима загуба на тегло

Подобно на това, което се случва при други случаи на рак, пациентите с левкемия могат да намалят теглото си с тревожна скорост и без видима причина.

Това може да бъде и страничен ефект от крайна умора и загуба на апетит, която пациентите също могат да изпитват.

9. Недостиг на въздух

Недостиг на въздух при левкемия

Недостигът на въздух или затруднено дишане са резултат от намаленото окисляване в клетките поради смущението в кръвния поток.

Някои хора изпитват неспособност да си поемат дъх, докато други може да се чувстват неспособни да дишат до пълния си капацитет.

10. Коремна болка или подуване

Когато левкемията се разпространява, тя може да доведе до подуване на черния дроб или далака, което води до повторна болка в корема или усещане за пълнота в областта под гръдния кош.

Някои пациенти дори могат да почувстват лека болка в долната част на гърба или да изпитат гадене, повръщане и промени в чревната активност.

Лечението на левкемия е постигнало значителен напредък през последните години. Въпреки това голяма част от успеха му зависи от ранното откриване на рака.

Поради тази причина наистина трябва да потърсите някой от посочените по-горе симптоми, дори ако те всъщност биха могли да се дължат на по-малко сериозен проблем.

Може да ви заинтересува ...
9 билки и подправки, пречистващи кръвта
Здраве и КрасотаПрочетете го в Здраве и Красота
9 билки и подправки, пречистващи кръвта

Някога замисляли ли сте се колко е важно кръвта ви да е чиста? Днес ще ви запознам с 9 средства, пречистващи кръвта, които ще ви бъдат от полза.