Всичко за рифампицин и туберкулозата

Рифампицин е ефикасен антибиотик благодарение на способността му да спира синтеза на РНК в бактериалните клетки. Това става чрез ограничаване действието на РНК-полимеразата, ензим зависещ от ДНК. Научете повече от тази статия!
Всичко за рифампицин и туберкулозата

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Рифампицин е антибиотично средство принадлежащо към групата на рифампицините. Той е полусинтетична съставка и се използва главно за лечението на туберкулоза. Прочетете следващите редове и научете повече за връзката между рифампицина и туберкулозата.

Това лекарство не може да се използва като монотерапия: казано по друг начин – рифампицин не трябва да бъде единственото лекарство, с което се лекува болния от туберкулоза. Това би благоприятствало развитието на устойчиви към антибиотиците бактерии. Затова лекарите изписват това лекарство в комбинация с други средства. Прочетете следващите редове и научете повече за този медикамент!

Рифампицин се използва и при други показания, например за лечението на пациенти носители на бактерията Neisseria meningitides, които нямат други симптоми. Антибиотикът помага и в профилактичното лечение на Haemophilus influenzae тип B и в лечението на проказа.

Историята на рифампицин

Антибиотикът се появява на пазара през 60те години на миналия век. Учените първо създават рифампин B, метаболит на рифампина. След това се опитват да направят серия от структурни промени в молекулата, за да засилят антибиотичното й действие, като същевременно понижават бързото й отделяне чрез жлъчката. В края на този процес те създават рифампицина.

Още с появата си на пазара, рифампицин се счита за най-подходящото средство за лечение на туберкулоза. Но бактериите стават устойчиви към рифампина и това кара лекарите да изписват други лекарства заедно с този антибиотик, като изониазид и етамбутол.

Въпреки това откриването на рифампина без съмнение е революция в областта на медицината. Научете повече за лекарството от тази статия!

Какво представлява туберкулозата?

Туберкулозата е заболяване водещо началото си от бактериална инфекция и по-точно инфектиране с бактерията Mycobacterium tuberculosis. В повечето случаи този микроорганизъм засяга белите дробове.

Заразените могат да предадат заболяването по въздушен път, когато кихат или кашлят. За съжаление вдишването на изхвърлените частици е достатъчно, за да се инфектира човек.

Туберкулозата е заболяване, което може да бъде предотвратено, а днес лекарите успяват да излекуват повечето болни. От 2000 година повече от 49 милиона пациенти са били излекувани благодарение на съвременните начини за диагностициране и лечение.

Признаците и симптомите на заболяването зависят от това, в коя част се размножават бактериите. Обикновено, както вече споменахме, туберкулозата засяга белите дробове и води до появата на следните симптоми:

  • Силна и продължителна кашлица
  • Болка в гърдите
  • Кашлица придружена с отделяне на кръв или гъсти секрети
  • Висока температура и втрисане
  • Отслабване
  • Намален апетит

Как рифампицин оказва действието си върху тялото?

Рифампицин дължи антибиотичното си действие на способността си да спира синтеза на РНК в бактериалните клетки. За целта той спира действието на РНК-полимеразата, ДНК-зависим ензим. Рифампицин не се свързва към полимеразата на еукариотните клетки като тези на хората, така че не засяга синтеза на човешко РНК.

От друга страна това лекарство е бактериоустойчиво и бактерицидно средство, в зависимост от изписаната доза. В по-ниски дози той действа като бактериоустойчиво средство: предотвратява развитието на бактериални клетки. В по-високи дози има бактерициден ефект; казано с други думи – убива бактериите.

Каква е правилната доза?

Дозата варира при всеки един пациент. Препоръчителната доза при възрастни, които не са болни от ХИВ, е приемът през устата или по венозен път на максимум 600 мг дневно. Ако болният е с ХИВ, дозата е 10 мг/кг, независимо дали лекарството ще се приема през устата или по венозен път.

За деца, дозата за тези, които не са с ХИВ, е намалена на 10-20 мг/кг дневно, като максималната доза е  600 мг. Приемът на лекарството винаги е съчетан с друго антитуберкулозно средство. Ако детето е с ХИВ, дозата ще бъде същата.

Болните приемат лекарството веднъж дневно в продължение на два месеца заедно с друго антитуберкулозно средство. След това на пациентите се изписва изониазид и рифампин в същата доза веднъж дневно или 2-3 пъти седмично в продължение на 4 месеца.

Препоръчваме ви да прочетете и: Три домашни сиропа за суха кашлица

Заключение

Рифампицин е антибиотик използван главно за лечението на туберкулоза, винаги в комбинация с други медикаменти. Комбинирането се налага поради устойчивостта, която бактериите развиват към самото лекарствено средство

Можете да зададете на лекаря или фармацевта си всички въпроси, които имате за това лекарство. Винаги трябва да спазвате указанията на здравните специалисти. Злоупотребата с лекарства може сериозно да увреди здравето ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Godel, A., & Marchou, B. (2007). Rifampicina. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/s1636-5410(07)70644-x
  • Souza, M. V. N. (2005). Rifampicina,um importante fármaco no combate à tuberculose. Revista Brasileira de Farmácia.
  • Sosa, M., Széliga, M. E., Fernández, A., & Bregni, C. (2005). Rifampicina y biodisponibilidad en productos combinados. Ars Pharmaceutica.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.