5-те вида хепатит и основните им характеристики

Има пет основни вида хепатит, като всеки един от тях си има своите особености. Въпреки че имат общи признаци и симптоми, те са напълно различни заболявания.
5-те вида хепатит и основните им характеристики

Последна актуализация: 29 декември, 2020

Днес ще ви разкажем всичко за петте вида хепатит причинени от вируси. Всеки един от тях си има своите особености, които го отличават от останалите.

По определение хепатитът е възпаление на черния дроб. Но невинаги причината е една и съща. В действителност този орган може да се подуе заради свръхактивност на жлъчката, след преяждане или поради сериозна вирусна инфекция.

Ще се спрем по-подробно на темата в следващите редове.

5-те вида хепатит

Вирусният хепатит може да бъде причинен от пет вида хепатитни вируси. Според международната класификация, всеки вирус носи буква от латинската азбука: A, B, C, D и E.

В следващите редове ще ви разкажем какво се случва, когато човек се зарази с някой от тези вируси.

Видовете хепатит: хепатит A

Хепатит A е най-лекият от тази група с вирусни инфекции. Предава се по фекално-орален път. С други думи заразеният изхвърля вируса чрез изпражненията, заразявайки храната или водата на другите и по този начин вирусът си намира нови гостоприемници.

Пациентите с хепатит A се оплакват от симптоми на гастроентерит и проблеми с черния дроб. Наблюдават се висока температура, стомашна болка, диария и повръщане.

Тъй като черният дроб е възпален, жлъчката застоява е не циркулира. В резултат на това кожата придобива жълт цвят (жълтеница). Това се случва, тъй като билирубинът оцветява кожата и лигавиците, затова и бялата част на очите пожълтява. Излишният билирубин се отделя чрез урината, която също потъмнява.

Обикновено симптомите продължават 15 дена. Въпреки това заболяването може да продължи месец или повече, но в много редки случаи. Пациентите се възстановяват без някакви сериозни проблеми и ако не се наблюдава дехидратация, няма никакви трайни ефекти.

Най-опасният симптом е загубата на течности, най-вече при по-малките деца. В зависимост от това колко бързо се разпространява, може да се наложи вземането на предпазни мерки при избухването на епидемии в затворени групи, като училища например.

Симптоми на различните видове хепатит

Хепатит A води до появата на симптоми като диария, стомашна болка и висока температура.

Прочетете и: Черният дроб: диета за ефективно прочистване

Хепатит B

Хепатит B е най-познатият вид и засяга хора по цял свят. Предава се чрез телесните течности като кръвта и семенната течност, затова специалистите смятат заболяването за предавано по полов път.

Дългосрочните последици от хепатит B са сериозни. При много хора заболяването прогресира в хронични форми като цироза и рак на черния дроб.  Въпреки че предотвратяването на развитието му е трудно, има все повече биологични медикаменти, подобряващи жизнените показатели на болните.

Имунизацията и обучението са двата основни стълба на превенцията. Има много разработени ваксини, включени в националните имунизационни календари на редица страни по света. Ефективността им зависи от поставянето на правилните дози за всеки един случай.

От друга страна превантивното обучение с фокус върху теми касаещи секса също е много важно. Използването на презервативи и основни предпазни средства също спомага ограничаването на разпространението на това заболяване.

По същия начин и използването на едни и същи игли от наркозависимите играе силна негативна роля.

Хепатит C

Специалистите вярват, че хепатит C няма остра форма. С други думи заразените страдат от хроничната форма на заболяването и могат никога да не разберат, че са инфектираниd.

Обичайният начин на предаване на заболяването е чрез кръвта, при преливане на кръв в неспециализирани места или използването на едни и същи спринцовки от наркозависимите. Предаването по полов път е минимално, за разлика от хепатит В.

Опциите за лечение на тези пациенти са сложни. На първо място препоръчателните антивирусни средства са много скъпи. Не всеки може да си позволи всичките необходими дози, затова намесата на държавата е много важна.

На второ място, ако хепатит C продължава да прогресира и лекарствата не подействат, може да се наложи трансплантацията на черен дроб. Това важи за пациентите с цироза или рак на черния дроб, развили тези заболявания поради хроничния характер на инфекцията. Но не всички пациенти могат да преминат през тази процедура.

Видовете хепатит:хепатит D

Хепатитният делта вирус (HDV), който е сателит (вид субвирусно вещество), причинява това заболяване. За разпространението на болестта пациентът или гостоприемникът трябва да бъдат инфектирани с вируса на хепатитc B (HBV).

Предаването на болестта става чрез кръвта или при сексуален контакт. Заразената майка може да предаде заболяването на детето в утробата си. За щастие ваксината за хепатит В ефективно предпазва и от делта формата.

Специалистите не знаят много за това делта вещество. В някои случаи симптомите на хепатит В се влошават поради коинфекция, останала незабелязана.

Тест за хепатит D

За развитието на хепатит D гостоприемникът трябва първо да е бил заразен с вируса на хепатит В.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 начина да се предпазите от увреждане на черния дроб, причинено от алкохол

Хепатит E

Също както при хепатит A, частиците на този вирус се предават по фекално-орален път и се разпространяват чрез храната и водата. Клиничната картина напомня на тази на гастроентерит, който се появява и отминава, без да е необходима външна намеса.

По-тежки клинични прояви се наблюдават при бременни жени, а при по-агресивните форми може да се стигне и до чернодробна недостатъчност. Черният дроб не може да функционира правилно и се появяват усложнения застрашаващи живота на майката и плода. Като невъзможност за съсриване на кръвта и натрупването на течности в тъканите.

Всички видове хепатит изискват медицински грижи и са предотвратими

Въпреки че се различават, всички видове хепатит могат да бъдат избегнати. Поддържането на основна хигиена може да намали риска от заразяване.

Експертите считат, че вирусните хепатити продължават да се разпространяват мълчаливо, тъй като много пациенти все още не знаят за заболяването си. Затова е важно хората да знаят и да се ваксинират, за да ограничи възможността за заразяване.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Desmet, Valeer J., et al. “Classification of chronic hepatitis: diagnosis, grading and staging.” Hepatology 19.6 (1994): 1513-1520.
  • Florentini, Mariano Quino. “ICTERICIA COLESTASICA ASOCIADA A HEPATITIS A AGUDA.” Revista Médica Carriónica 4.2 (2017).
  • Gaiche, Nuria Suárez, María Jesús Purriños-Hermida, and Anxela Pousa Ortega. “BROTE DE HEPATITIS A EN GALICIA DURANTE 2016-2018.” Rev Esp Salud Pública 94.24 (2020): 13.
  • Quiroz, Jorge Ferrándiz, et al. “Hepatitis B crónica: Actualización en el diagnóstico y tratamiento.” Diagnóstico 56.1 (2017): 17-23.
  • Salleras, L. “Veinticinco años de vacunación sistemática frente a la hepatitis B de los preadolescentes en Cataluña.” Vacunas 18.2 (2017): 59-70.
  • Platt, Lucy, et al. “Needle syringe programmes and opioid substitution therapy for preventing hepatitis C transmission in people who inject drugs.” Cochrane Database of Systematic Reviews 9 (2017).
  • Burstow, Nicholas J., et al. “Hepatitis C treatment: where are we now?.” International journal of general medicine 10 (2017): 39.
  • Arnold, Kate C., and Caroline J. Flint. “Viral Hepatitis in Pregnancy.” Obstetrics Essentials. Springer, Cham, 2017. 59-65.
  • Donnelly, M. C., et al. “hepatitis E—a concise review of virology, epidemiology, clinical presentation and therapy.” Alimentary pharmacology & therapeutics 46.2 (2017): 126-141.
  • Ejecutivo, Consejo. Mejora de la salud de los pacientes con hepatitis virales: Informe de la Secretaría. No. EB133/17. 2013.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.