Богати на протеини рецепти без пилешко
Нашето тяло се нуждае от хранителни вещества, които насърчават неговото развитие и го укрепват. Поради това е необходимо да спазваме балансирана диета, където присъстват всички групи храни, включително и такива, които са богати на протеини.
Протеини или едни от жизненоважните елементи за нешето тяло. Тъй като те помагат на тялото да се възползва от енергията, намаляват глюкозните пикове и увеличават мускулната маса са жизненоважни за нас. Поради тези причини консумацията на протеини е от съществено значение за нашето благополучие.
Освен това един от най-разпространените протеини е пилешкото; знаем обаче, че не всеки обича това месо. Също така, след като го консумирате два или три пъти седмично, може да се окаже, че вече ви е омръзнало.
Можете да го приготвите по различни начини, за да разнообразите малко вкуса. Въпреки това, тъй като знаем, че понякога може да не е достатъчно, подготвихме няколко лесни и оригинални богати на протеини рецепти без пилешко месо.
1. Богати на протеини рецепти: Нахут в натурален сос от кисело мляко
Тази първа рецепта включва две съставки, които са с високо съдържание на протеини. Нахутът е една от най-добрите храни за заместване на месото във вегетарианските диети. Този път ще ги комбинираме с натурално кисело мляко, което му придава невероятна кремообразна текстура.
Съставки
- Чаша сварен нахут (220 гр)
- 1 червена нарязана чушка
- 1 чаена лъжичка семена от кимион (5 гр)
- 2 супени лъжици нарязан кориандър (30 гр)
- 1 супена лъжица зехтин (16 гр)
- Сол и черен пипер (на вкус)
- 1 нарязана скилидка чесън
Съставки за соса
- ½ чаша обикновено кисело мляко (100 гр)
- 1 супена лъжица нарязан кориандър (15 гр)
- 1 супена лъжица соев сос (15 мл)
- Сол и черен пипер (на вкус)
Начин на приготвяне
- Първо загрейте зехтина в тиган.
- След това добавете солта и семената кимион и сотирайте.
- Една минута след добавяне на кимиона добавете черния пипер.
- След това добавете нахута и разбъркайте, докато всичко се смеси добре и изключете котлона.
- За соса вземете малка купа и комбинирайте четирите съставки.
- Накрая сервирайте нахута и намажете със соса от кисело мляко.
Можете да придружите тази рецепта с тост или чипс. Просто внимавайте да не ядете прекалено много, бихте могли да приемете твърде много калории. Също така, друга и по-здравословна възможност е да гарнирате тази рецепта с добра порция зеленчуци.
Прочетете още: Четири вкусни рецепти за салата с нахут
2. Богата на протеини свежа салата от риба тон със зеленчуци
Тази рецепта е идеална, за да се насладите на добро парче прясна риба тон . Обикновено може да консумирате консервирана риба тон, но ви препоръчваме да опитате по-естествен вариант. Освен че е евтина риба, тя има отличителен аромат, който ще придаде ново вкусово докосване на ежедневните ястия. Също така, това е една от най-лесните рецепти, която е и богата на протеини.
Съставки
- прясна риба тон
- 5 броя броколи
- 5 парчета карфиол
- ¼ среден патладжан
- 1 морков, нарязан на ивици
- 1 тиквичка, нарязана на ивици
- ¼ лилав лук и 1 счукана скилидка чесън
- 3 супени лъжици зехтин (48 гр)
- 1 супена лъжица соев сос (15 мл)
- Сол и черен пипер (на вкус)
Също така може да ви хареса: 3 лесни и вкусни резепти с риба
Начин на приготвяне
- Първо, в тигана загрейте чаена лъжичка зехтин след което поставете рибата докато добие загар и оставете настрана.
- След това в друг тиган загрейте останалите две чаени лъжички зехтин и задушете зеленчуците, докато омекнат.
- След това нарежете рибата на малки парченца и добавете в тигана със зеленчуци.
- Подправете със сол, черен пипер и соев сос.
- Накрая оставете всичко заедно за малко и след това сервирайте.
Тази салата е една от богатите на протеини рецепти, която е идеална за закуска или за междинно хранене. Препоръчваме да бъдете внимателни, когато добавяте сол, тъй като рибата тон има характеристиката да придава още-по солен вкус на салатата. Освен това добавянето на твърде много сол може да ви накара да надхвърлите нивата на натрий на здравословна диета.
3.Богати на протеини картофени топки с прах от скариди
Тези картофени топки също са от лесните и оригинални рецепти, които снабдяват тялото ви с протеини, без да се налага да ядете пиле. Опитайте – вие и вашите деца със сигурност ще ги заобичате. Прахът от скариди може да бъде закупен във всеки голям супермаркет.
Ако обаче ви е по-удобно, можете да използвате няколко скариди или сушени такива, каквито имате у дома, и да ги смелете, за да ги направите на прах.
Съставки
- 2 супени лъжици скариди на прах (30 гр)
- 4 средни по големина картофа, предварително сварени със сол
- ¼ средно голям лук нарязан на кубчета
- краве масло
- 1 стрък ситно нарязан кориандър
- Сол и черен пипер (на вкус)
Начин на приготвяне
- Първо, смачкайте сварените картофи на пюре.
- След това добавете лука, скаридите, кориандъра, солта и черния пипер и разбъркайте добре всички съставки.
- След това с лъжица вземете малки порции картофи и направете топки с диаметър около 5 сантиметра.
- След това върху тиган сложете малко олио и когато се нагорещи,сложете топките.
- Оставете ги да се пържат докато от всички страни станат златисто кафяви.
Можете да сервирате тези картофени топки със салата. Те се приготвят бързо, работят перфектно за натоварени дни или за лятото, когато искате нещо освежаващо. Също така, можете да ги ядете и горещи и студени, това ги прави идеални за хранене на работното място, ако мислите за здравословни варианти, които да предприемете.
И накрая, можете да придружите тези топчета с дресинги, но незабравяйте да изберете тези, които имат натурално кисело мляко като основа и избягвайте да ги купувате от магазина. Много по-добре е да си ги приготвите вкъщи.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Assays, P. (1975). Protein Assays. Work. https://doi.org/10.1016/B978-012084562-0/50069-2
- Structures, P. (2002). Proteomics: prediction of protein structures. In An Introduction to Computational Biochemistry. https://doi.org/10.1016/j.bbapap.2006.08.002
- Guide, P. P. (2011). Protein Preparation Guide. Molecules. https://doi.org/10.1007/bf01969921
- Zongker, D. (2007). Chicken Chicken Chicken. Chicken Chicken. https://doi.org/10.1002/0471684228.egp02127
- Oakley, B. B., Lillehoj, H. S., Kogut, M. H., Kim, W. K., Maurer, J. J., Pedroso, A., … Cox, N. A. (2014). The chicken gastrointestinal microbiome. FEMS Microbiology Letters. https://doi.org/10.1111/1574-6968.12608