Биомаса от зелен банан: ползи и как да я приготвите

Ако трябва да увеличите количеството фибри в диетата си, не пропускайте тази лесна за приготвяне и здравословна рецепта за биомаса от зелени банани.
Биомаса от зелен банан: ползи и как да я приготвите

Последна актуализация: 13 май, 2023

Въпросната биомаса от зелен банан е препарат, който съдържа голямо количество устойчиво нишесте, вещество особено полезно за микробиотата.

Всъщност включването на този продукт редовно в диетата може да помогне за подобряване на определени параметри, свързани със здравето, като например функционирането на метаболизма. По този начин може да се предотврати диабет и други видове сложни патологии.

Преди да започнете, важно е да отбележите, че за да получите ползите от биомасата от зелени банани, тя трябва да се консумира ежедневно. По този начин е възможно да се задоволят дневните нужди от фибри, които са около 25 грама (1 унция) на ден от веществото, като се вземат предвид както разтворимите, така и неразтворимите части.

Въпреки това, тази биомаса е доста гъвкава на кулинарно ниво, тъй като може да се използва за приготвяне на супи, сладкиши и хляб, наред с други неща.

Биомаса от зелени банани – ползи

Консумацията на биомаса от зелени банани може да доведе до редица положителни ефекти върху нашето здраве. На първо място, насърчава загубата на тегло. Това се дължи на начина, по който стимулира усещането за ситост. Според изследване, публикувано в списание Nutrition Reviews, достатъчният прием на фибри помага за понижаване на апетита, което може да намали желанието за храна.

Малко банани.
Консумацията на биомаса от зелени банани би увеличила усещането за ситост.

В същото време самото влакно може да увеличи обема на фекалния болус, като по този начин предизвиква по-голяма стимулация на механорецепторите на храносмилателната тръба. В резултат на това перисталтичните движения стават по-интензивни, което улеснява преминаването на храната през червата. В резултат на това запекът намалява, според проучване, публикувано в BMJ.

Има дори спекулации, че веществото може да повлияе на липидния профил на тялото; това би намалило чревната абсорбция на холестерол. Въпреки това, този елемент може да се синтезира ендогенно, така че хомеостазата ще гарантира, че стойностите остават повече или по-малко в диапазона, определен от генетичната детерминация.

Фибрите могат да бъдат решаващи при модулирането на навлизането на захари в кръвния поток. Има доказателства, че приемът им в достатъчни количества намалява заболеваемостта от диабет тип 2 и други метаболитни патологии. Панкреасът ще страда по-малко, опитвайки се да компенсира дисбалансите в контрола на глюкозата, което ще доведе до намаляване на възпалението.

Как да си приготвим биомаса от зелен банан у дома

  1. Поставете 5 зелени банана в тенджера под налягане за около 30 минути.
  2. Когато се сварят, отстранете кората и ги смелете в блендер до получаване на паста. Може да се наложи да добавите около 10 милилитра вода за всеки банан, за да постигнете оптимална текстура.
  3. След като се получи гладка смес, 10 супени лъжици от продукта се поставят в съд и се прибират в хладилник.
  4. Когато изстине, сместа може да се консумира.

Тази биомаса от зелени банани може да се съхранява без особени проблеми в хладилника поне 5 дни. Ако искате да я запазите по-дълго, можете да я замразите. По този начин можете да я запазите до 3 месеца.

Хранителна стойност на биомасата от зелен банан

Биомасата от зелени банани и ползите й за здравето
Зелените банани осигуряват основни хранителни вещества за тялото.

Тази рецепта за биомаса от зелени банани осигурява около 65 калории на 100 грама (4 унции) продукт. 14,2 грама ще дойдат от въглехидрати, докато само 1,3 грама ще дойдат от протеини. Съдържанието на фибри обаче е високо, с 8,7 грама на 100 грама продукт.

Като че ли това не е достатъчно, продуктът съдържа голям брой основни микроелементи. Фосфорът, магнезият и калият се открояват преди всичко. Също така съдържа важни антиоксиданти, които помагат за неутрализиране на образуването на свободни радикали, поддържайки оксидативния баланс.

Направете тази биомаса от зелени банани, за да подобрите здравето си

Както видяхте, много лесно е да приготвите вкусна рецепта с биомаса от зелени банани, която ще помогне за подобряване на функционирането на храносмилателния тракт и вашето здравословно състояние в средносрочен план.

Това е идеален препарат за увеличаване на присъствието на фибри в диетата, важен елемент за осигуряване на плътността и разнообразието на бактериите, които живеят в храносмилателния тракт. В крайна сметка полезната микробиота ще помогне да се предотврати развитието на определени патологии.

И накрая, не забравяйте, че в допълнение към фибрите е необходимо да осигурите и достатъчен прием на вода всеки ден. По този начин неусвоимите въглехидрати ще набъбнат и ще изпълняват функциите си много по-добре. По същия начин течността ще смаже фекалния болус, улеснявайки преминаването през храносмилателната тръба и спомагайки предотвратяване на запек. Това също ще доведе до раздуване на стомаха, което ще намали апетита.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rebello CJ, O’Neil CE, Greenway FL. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev. 2016;74(2):131-147. doi:10.1093/nutrit/nuv063
  • Tabbers MM, Benninga MA. Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0303. Published 2015 Mar 10.
  • Reynolds AN, Akerman AP, Mann J. Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med. 2020;17(3):e1003053. Published 2020 Mar 6. doi:10.1371/journal.pmed.1003053

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.