Липидемия, сериозното заболяване, което трябва да познавате

Няма общо с неправилното хранене или заседналия начин на живот. Дори и да се лекува може да се появи отново. Вижте какво представлява.
Липидемия, сериозното заболяване, което трябва да познавате
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Липидемия (известно също като синдром на болезнена мастна тъкан) е хронично заболяване, което засяга главно жените. Характеризира се с непропорционално натрупване на мастна тъкан около бедрата.

За разлика от целулита или “любовните дръжки” то дори може да достигне до прасците и глезените. Болестта е съпроводена с интензивна болка.

Хората, страдащи от това заболяване усещат влиянието на естетическия проблем и психологическите му последици. Изведнъж и без ясна причина те виждат, че размерът на бедрата и краката им се увеличава толкова много, че ограничава тяхната мобилност.

Липидемията не се среща често при мъжете, но в малкото известни случаи причинява поразително подуване на лицето.

Струва си да се отбележи, че това не е прост проблем на затлъстяване. С тази болест диетата и начинът на живот на пациента нямат нищо общо с прекомерното натрупване на мазнини.

Това е генетично заболяване, което също така причинява физическо страдание.

Днес в нашия блог искаме да говорим за това, за да дадем яснота на всички, които страдат от него.

Живот с липидемия, ежедневно предизвикателство

как се преобръща живота след липидемия

Сара е на 29 години и животът й е бил нормален, докато не ражда. След раждането, докато се грижи за бебето си, започва да следва стриктна диета, за да загуби наднорменото тегло, което е натрупала по време на бременността.

Въпреки това, с течение на месеците тялото й започва да преминава през нещо необичайно.

Талията й, торсът и ръцете й стават по-слаби и възстановяват първоначалната си форма. Въпреки това бедрата и краката й не спират да натрупват все повече и повече мазнини.

След година и половина тя едвам може да ходи и се оказва принудена да използва инвалидна количка.

Лекарите я диагностицират с липидемия, болест, за която Сара никога не е чувала.

Животът й се обръща на 180 градуса.

За съжаление възможностите за лечение са ограничени и единствените терапевтични подходи, които са й предложени, са компресионно облекло и леки упражнения.

Друга алтернатива, към която може да се обърне, е липосукцията. Тя обаче няма нужните парични средства за това.

Също така, лекарите посочват, че липидемията бързо ще се върне: краката й отново ще напълнеят.

Сара е наясно, че ще се нуждае от помощ за да се грижи за бебето си и че може би ще трябва да си търси  друга работа. Нейното огледало сега отразява образа на една променена жена, която не знае как да си помогне.

Какво причинява липидемията?

Колкото и странно да изглежда, няма много ясни и обективни изследвания за причините за липидемия и за това прекомерно натрупване на мазнини в краката и ръцете (или лицето, в случая при мъжете).

Предполага се, че има генетична причина и че метаболитните, възпалителните и хормоналните фактори могат да окажат влияние.

Какви са симптомите?

при липидемия започва неконтролируемо натрупване на мазнини

Това ненормално натрупване на мазнини може да започне в пубертета, след бременност или дори по време на менопаузата.

Първите неща, които забелязват тези пациенти са:

 • Болка в меката тъкан при почивка, ходене или дори при докосване.
 • Внезапно натрупване на липидемична мазнина, от талията до коленете или глезените. Но краката им не са засегнати.
 • Тлъстината се натрупва в нодули или в малки джобчета, които оказват натиск върху ставите до точката, в която не е възможно нормално ходене.
 • Кожата губи своята еластичност.
 • Наблюдават се синини и подуване.

Няколко месеца след преминаването на този първи етап, човекът ще забележи следното:

 • Постоянно усещане за студ.
 • Умора
 • Кожата придобива гумена текстура
 • Хронична болка и прогресивно влошаване на мобилността. Добавени към проблемите на вида на тялото, тези симптоми предизвикват чувство на отвращение, гняв и тъга до точката, в която започва да се развива депресия.

Има ли лечение за липидемия?

лечение на липидемия с масажи

Както споменахме липидемията няма нищо общо с лошото хранене или нездравословните навици на начина на живот.

Това е хронично, ограничаващо и изморително заболяване за тези, които страдат от него. По този начин терапевтичният подход трябва да бъде широк и адаптиран към всеки индивид, без да се изключва естествения психологически аспект.

Диетите и лечение чрез гладуване не решават проблема с липидемия. Нито има специфично фармацевтично лечение, което може да разреши тази тенденция за прекомерно натрупване на мазнини.

Най-често използваните лечения са следните:

 • Компресионни дрехи, които действат за “изсмукване” и отстраняване на мазнините.
 • Масажи, концентрирани върху ръчния лимфен дренаж.
 • Пресотерапия.
 • Шокови вълни.
 • Мезотерапия.
 • Терапия с радиочестоти.

Липосукция. Въпреки това, също си струва да споменем, че липосукцията не винаги помага. Това не е решение и в много случаи може да бъде много негативно за човека, защото мазнините ще се появят отново след време.

Много пациенти виждат страхотни резултати при плуване.

В основни линии става въпрос за намиране на стратегия, която действа най-добре за всеки страдащ. Важно е също така да се изправяме пред всеки подход с оптимизъм и да приемем промяната, причинена от това заболяване, за което все още няма ефикасно решение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.