Сокове и чайове срещу възпаленото гърло

17 Юли, 2019
възпалено гърло, чай от джинджифил, сок
 

Възпаленото гърло може да бъде резултат от различни причини: промени в температурата, алергии, вируси, бактерии… Когато гърлото ни е възпалено, го усещаме болезнено и неприятно. Съществува и здравословен риск проблемът да се задълбочи, като се превърне в инфекция или пък ангина.

Някои хора са по-чувствително, в сравнение с други. Климатичната система, например, е един от факторите, които понякога могат да провокират възпаляване на гърлото. В комбинация със сезонните промени на температурата, които винаги провокират някакво дразнене на лигавиците, гърлото ни е силно уязвимо.

Ако не предприемем навременни мерки, проблемът се задълбочава и настъпва момент, в който трудно преглъщаме.

Затова искаме да ви дадем познание за няколко изпитани във времето средства срещу възпаленото гърло: сокове и чайове, които бавно, но сигурно ще излекуват гърлото ви.

Лечебни сокове и отвара

Отвара от лимон и ябълков оцет

възпаленото гърло се лекува с чай и лимон

Необходими съставки:

 • Една чаена лъжица ябълков оцет
 • Сокът от половин лимон
 • Една супена лъжица мед
 • Щипка лют червен пипер

Тази рецепта е древна и ефективна. Благодарение на полезните свойства на меда, ябълковия оцет и лимона, то ще потуши възпалителния процес, но едновременно с това ще прочисти стените на гърлото от всякакви неприятели под формата на вируси и бактерии.

 

Тази напитка ще стимулира като цяло имунната ви система и ще пребори проблеми с възпаленото гърло. За да си я приготвите у дома, първо трябва да подгреете една чаша вода. Щом кипне, добавете сока от лимона и една чаена лъжица ябълков оцет. След като налеете тази безценна течност в чашата си, добавете меда и лютия червен пипер. Разбъркайте добре.

Вкусът е наистина силен, затова ви препоръчваме да отпивате полека и бавно. Така отварата ще подейства оптимално върху гърлото ви. Пийте отварата от лимон и ябълков оцет два пъти на ден в продължение на три дни.

Отвара от джинджифил, канела и лимон

възпаленото гърло се лекува с джинджифилов чай

Необходимо съставки:

 • Една супена лъжица рендосан джинджифил
 • Една пръчка канела
 • Кората на два лимона
 • Половин чаена чаша вода

Джинджифилът е познат с отличните си аналгетични свойства, които са способни да облекчат болката в гърлото мигновено. Комбиниран с лимоновия сок, той намалява възпалението и действа като отличен антисептик.

За да си приготвите отварата, кипнете една чаша вода с всички изброени съставки. Варете 15 минути. По този начин джинджифилът ще освободи всичките си лечебни свойства. Пийте от напитката бавно, два пъти на ден.

 

Сок от моркови и мента

сок от моркови с мента против възпаленото гърло

Необходими съставки:

 • Един среден по размер морков
 • Четири листа мента
 • Сокът от половин лимон
 • Половин чаена чаша вода

Морковите съдържат витамин С, който е известен с лечебното си действие в случаи на инфекции и спад в имунната система. Когато този витамин се комбинира с мента, той въздейства още по-силно върху дихателния тракт и създава защита срещу бактериите.

Този сок е също така отличен източник на хранителни вещества. Действието му е бързо и ще забележите ефекта веднага. Пийте сока сутрин. За да го приготвите, се нуждаете от един почистен морков, четири ментови листа, сокът от половин лимон и половин чаша вода.

Блендирайте всички съставки. Сокът трябва да е хомогенен. Никога не консумирайте този сок студен – все пак гърлото ви е възпалено. Когато е приятно топъл, той ще затопли и гърлото ви.

Препоръчваме: Инфекции на гърлото: природни лечения

Сок от ананас, ябълка и чесън

ананасов сок лекува възпаленото гърло
 

Необходими съставки:

 • Два резена ананас
 • Половин ябълка
 • Една скилидка чесън
 • Половин чаша вода

И ябълката, и ананасът са два лечебни плода. Те притежават възможността да дезинфектират тялото и да укрепват имунната система. По същия начин чесънът е отличен естествен антибиотик, който помага в борбата с възпаленото гърло.

Чесънът е едно от най-ефективните натурални средства за лечение. Може вкусът му да ви прави странно впечатление, но богатият му състав и свойствата му ще ви убедят в ценността му.

За да си приготвите сока, ще се нуждаете от два резена обелен ананас. Нарежете ги на парчета и ги блендирайте. Добавете половин чаша вода и една скилидка чесън, предварително обелена и нарязана на две. Блендирайте всички съставки, докато получите хомогенна смес. Пийте сока пресен рано сутрин. Убедени сме, че ще усетите благотворното му въздействие.

Вижте и: 8 причини да изяждате скилидка чесън всеки ден

Можете да изберете което и да е средство, което изброихме досега. Всяко едно от тях е доказало, че върши работа при възпалено гърло. Важно е да знаете, че по време на лечението е препоръчително да приемате достатъчно течности.

Препоръчваме ви да бъдете последователни в лечението, като пиете от лечебните отвари и сокове в продължение на поне три или четири дни. Пийте напитките по два или три пъти на ден. Те представляват естествени антисептици, които ще ви помогнат.

 
 • Paul, I. M., Beiler, J., McMonagle, A., Shaffer, M. L., Duda, L., & Berlin, C. M. (2007). Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. https://doi.org/10.1001/archpedi.161.12.1140
 • Schapowal, A., Berger, D., Klein, P., & Suter, A. (2009). Echinacea/sage or chlorhexidine/lidocaine for treating acute sore throats: a randomized double-blind trial. European Journal of Medical Research. https://doi.org/10.1186/2047-783X-14-9-406
 • Agarwal, A., Gupta, D., Yadav, G., Goyal, P., Singh, P. K., & Singh, U. (2009). An evaluation of the efficacy of licorice gargle for attenuating postoperative sore throat: A prospective, randomized, single-blind study. Anesthesia and Analgesia. https://doi.org/10.1213/ane.0b013e3181a6ad47
 • Wani, S. A., & Kumar, P. (2018). Fenugreek: A review on its nutraceutical properties and utilization in various food products. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2016.01.007