Авитаминозата: липса на витамини

Авитаминозата представлява недостиг или дефицит на определени витамини, от които се нуждае тялото ни, за да функционира правилно. Защо се появява това състояние? Как се отразява на здравето ни? Продължете с четенето!
Авитаминозата: липса на витамини
Marta Guzmán

Написано и проверено от диетолог Marta Guzmán.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Авитаминозата представлява пълната липса на витамини в тялото. Но това е много рядко състояние. Хиповитаминозата, дефицитът на витамин D, е много по-често срещана.Витамините са жизнено необходими вещества за функционирането на организма ни. Не е трудно да не си набавяте необходимите препоръчителни количества витамини, когато не се храните балансирано и не приемате храни от всички групи.

Причини за авитаминозата

Организмът ни се нуждае от сравнително малки количества витамини в сравнение с количеството протеини и въглехидрати, които трябва да си набавяме. Въпреки това много хора не успяват да си осигурят необходимите им витамини.

Хранене и витамини

Строгите диети, ограничаващи консумацията на определени групи храни, могат да доведат до авитаминоза.

Строгите и ограничаващи диети могат да доведат до авитаминоза. Тези диети ограничават приема на минималните препоръчителни количества витамини. Като тук не става въпрос само за диетите за отслабване. Тези ограничения в храненето могат да се дължат на глад, суша, военни конфликти или бежански вълни.

Но много често това състояние се дължи на наложени самоограничения. Като изключително строги диети без професионален надзор и изключване на основни хранителни групи. Както и вреден начин на хранене за дълъг период от време.

Увеличаване на нуждата от хранителни вещества

Възможно е появата на дефицит да се дължи на кървене, например. Периодите на бърз растеж или на натоварена физическа дейност също могат да доведат до това състояние. В тези случаи, дори и да се храните по-различно, може да се появи дефицит поради необходимостта от по-висок прием на витамини.

Повишено изразходване на витамини

Това може да се превърне в проблем, ако продължи във времето. Наблюдава се често при болести протичащи с хронична диария, като цьолиакия, възпаление на червата или хранителна непоносимост.

Пушенето и авитаминозата

Проучване публикуване в American Journal of Public Health показва, че този навик е свързан със загубата на значително количество витамин С.  Затова ви съветваме да увеличите приема на това витамин, ако пушите.

Алкохолизъм

Според публикация в International Journal for Vitamin and Nutrition Research, много пациенти с хроничен алкохолизъм страдат от недостиг на хранителни вещества. Това се случва по две основни причини. На първо място тези хора могат да не се хранят правилно и да им липсват основни хранителни вещества. От друга страна алкохолът пречи на правилното храносмилане и усвояване на витамини.

Витамините

Витамините стоят в основата и стимулират всички биохимични процеси в организма, необходими ни за да живеем и за да бъдем здрави. Затова са толкова важни!

Можем да разделим основните 13 витамина в две групи:

 • Водоразтворими витамини, които трябва да си набавяте ежедневно, тъй като ги изхвърляте почти мигновено.
 • Неразтворими във вода или мастноразтворими витамини, които тялото ви натрупва за седмици или месеци.

За да разберете по-добре това състояние, ще се спрем на това какво се случва при недостига на всеки един витамин.

Авитаминозата: липса на водоразтворими витамини

Липсата на витамин С и на другите водоразтворими витамини може да спомогне развитието на различни заболявания, които да се отразят на качеството ви на живот.

 • Липсата на аскорбинова киселина или витамин С може да доведе до промени със зъбите, кожата и косата и за повиши риска от фрактури. Можете да развиете и скорбут, ако не ви достига този витамин.
 • Дефицитът на тиамин или витамин B1 може да предизвика различни проблеми. Включително неврологични, сърдечно-съдови и психиатрични заболявания. Енцефалопатията на Вернике и синдромът на Корсаков са само част от клиничните заболявания свързани с недостига на тиамин.
 • Недостигът на рибофлавин или витамин B2 предизвиква промени в лигавиците, най-вече в устата и очите. Могат да се наблюдават подуване на езика, сухота в очите и постоянно сълзене.
 • Дефицитът на ниацин или витамин B3 се проявява чрез симптоми на стомашно-чревни, дерматологични проблеми и деменция. Може да се появи и болестта пелагра.
 • Липсата на пантотенова киселина или витамин B5 причинява дерматологични, храносмилателни и неврологични проблеми.
 • Дефицитът на перидоксин или витамин B6 може да доведе до анемия, неврологични, нервни и храносмилателни проблеми.
 • Недостигът на фолиева киселина или витамин B9 може да причини различни проблеми. На първо място може да породи мегалобластна анемия. Този витамин е жизненоважен и за правилното развитие на плода.
 • Липсата на биотин или витамин B8 може да доведе до припадъци, косопад, дерматит и закъсняло психомоторно развитие.
 • Дефицитът на кобаламин или витамин B12 може да причини злокачествена анемия, нервномускулни или кръвни проблеми.

Препоръчваме ви да прочетете и: Витамини и мелатонин за борба с коронавируса

Авитаминозата: липса на мастноразтворими витамини

 • Витамин А има изключително важна роля за зрението. Затова липсата му води до нощна слепота. Освен това може да причини отслабване на имунната система.
 • Витамин D е важен за здравето на костите и понижава риска от фрактури. Това е най-често срещаният дефицит.
 • Недостигът на витамин K води до хемарогична болест при новородените и до кръвоизливи при възрастните.
 • Липсата на витамин Е води до хемолитична анемия и неврологични дефицити.

Ако мислите, че може да страдате от някой от описаните дефицити, е важно да посетите лекар. За да се справите с недостига на витамини трябва да се храните здравословно и балансирано и да включвате в менюто си храни от всички групи. Ако не можете да си набавите всички необходими витамини чрез храната, можете да започнете прием на подходящи добавки.

Консултирайте се с лекар за най-подходящите за вас варианти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Brown DD., Nutritional considerations for the vegetarian and vegan dancer. J Dance Med Sci, 2018. 22(1): 44-53.
 • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
 • Schectman G., Byrd JC., Gruchow WH., The influence of smoking on vitamin C status in adutls. Am J Public Heatlh, 1989.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.