Три диети за отслабване, които не застрашават здравето ви

Въпреки че някои диети спомагат отслабването, без да застрашават здравето ви, най-добре е да се консултирате с диетолог преди да започнете какъвто и да е било хранителен режим. Така диетата ще бъде съобразена с индивидуалните ви нужди. Прочетете следващите редове и разберете кои три диети за отслабване не застрашават здравето ви!
Три диети за отслабване, които не застрашават здравето ви
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Повечето известни диети не действат в средно и дългосрочен план или са вредни за здравето. Поради тази причина решихме да споделим с вас три диети за отслабване с гарантиран резултат.

Научете повече от следващите редове!

Диети за отслабване, застрашаващи здравето ви

Правилният режим на хранене е изключително важен за поддържане на здравословно и балансирано тегло. Ето защо трябва да спазвате диети, които ви осигуряват продукти от всички хранителни групи. Според проучване публикувано в Journal of Research in Medical Sciences, най-добре е да намалите приема на калории.

Нуждите от хранителни вещества и енергия на всеки един човек варират в зависимост от възрастта, начина на живот и здравословното му състояние. Затова въпреки че в следващите редове ще споделим с вас няколко диети, които не застрашават здравето ви, най-добре е да се консултирате с диетолог, които да ви помогне да изберете най-подходящата за вас диета.

1. Кетогенната диета

Въпреки че за тази диета имаше противоречиви мнения в миналото, в момента се счита, че е един от най-добрите варианти за отслабване. Като този факт е доказан от проучване публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health.

Механизмът й на действие е прост: максимално ограничаване на приема на въглехидрати. Тази диета е от хранителните режими, които не ограничават количествата на консумираната храна, а само на определена група храни. Фактът, че тя не е свързана с ограничаване на количеството на храната я прави по-лесна да спазване.

През първите седмици тази диета е трудно да бъде спазвана, тъй като можете да изпитате лек дискомфорт,когато спрете консумацията си на захар. Но след отшумяването му и ако диетата ви е добре планирана, спазването й няма да ви затруднява.

Тя е безопасна за здравето в средно и дългосрочен план, стига да не превишавате препоръчителния дневен прием на протеини: 0.8 г/кг телесно тегло. Някои промени могат да направят спазването й още по-лесно, като ограничаването на приема на въглехидрати след определен час.

Кетогенната диета цели ограничаване приема на въглехидрати.

Целта на кетогенната диета е да се ограничи максимално приема на въглехидрати. Затова е една от най-известните и препоръчвани диети за отслабване.

2. Периодично гладуване

При този режим се редуват дълги периоди на гладуване (поне 16 часа) с такива, в които е позволено да се храните. Според статия публикувана в Annual Review of Nutrition, този хранителен режим е полезен за здравето в средно и дългосрочен план, тъй като спомага отслабването и може да подобри метаболизма.

Към него се привиква много лесно, поради действието на хормоналната система, регулираща “хормона на глада” (грелин) малко след като се събудим. Изпиването на чаша кафе или чай на гладно е полезно, тъй като ще ви накара да се почувствате сити и ще улесни периодите ви на гладуване.

Периодичното гладуване може да бъде комбинирано с кетогенната диета или ограничаване приема на въглехидрати след определен час за постигане на по-добър резултат. Въпреки че има различни варианти, този с най-малко ограничения и даващ най-добри резултати е 16:8, пропускането на закуската или вечерята. При най-агресивните варианти се гладува един ден на всеки два-три дена.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 храни от кетогенната диета за отслабване

3. Атлантическата диета

Тази диета е разновидност на средиземноморската. Тя насърчава консумацията на риба вместо месо, според проучване публикувано в BMC Public Health. Въпреки това тази диета не счита хлябът за основен хранителен продукт, нито виното за “полезно за сърцето”.

Тази диета е често практикувана в северните страни и осигурява необходимото на организма количество витамин D, поради консумацията на мазна риба и млечни продукти. Зеленчуците са основна част от този режи, а въглехидратите не стоят в основата на хранителната пирамида. Въпреки че маслата и ядките са основните източници на мазнини, може да включите и авокадото в менюто си.

Възможно е да съчетаете тази диета с периодичното гладуване за постигане на по-добри резултати. Смята се, че атлантическата диета е полезна за сърцето. Важно е да си осигурите различни плодове и зеленчуци. Както и разнообразие от риба (заложете на мазните риби вместо на бялата риба).

Атлантическата диета е сред най-добрите диети за отслабване.

Предимството на тази диета е, че е разновидност на средиземноморската. Затова често прилагането и спазването й е по-лесно.

Кой е най-добрият вариант от тези три диети за отслабване?

Когато говорим за тези три диети за отслабване, най-трудната за спазване е може би кетогенната. В много държави хората консумират хляб заедно с ястието, затова консумацията на въглехидрати е нещо нормално. Ограничаването на приема им може да доведе до първоначално неодобрение. Освен това през първите дни на диетата човек може да се чувства уморен, докато свикне с кетозата.

Затова атлантическата диета може да се счита за най-практичната и приятна сред изброените три диети за отслабване. Тя прилича доста на средиземноморската диета, с изключение на повишената консумация на риба и фактът, че не дава приоритет на зърнените храни. От друга страна при този хранителен режим значително се ограничава приема на алкохол, което е доказана стратегия, ако искате да отслабнете.

Ще засилите ефекта, ако съчетаете тези диети с периодичното гладуване. И докато гладуването в продължение на 24 часа може да бъде трудно и агресивно за хората, които не са свикнали, пропускането на закуската е полезен начин насърчаващ отслабването. Съветваме ви преди да започнете каквато и да е било диета, да се консултирате с диетолог.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Paoli A., Ketogenic diet for obesity: friend or foe?. Int J Environ Res Public Health, 2014. 11(2): 2092-107.
  • Patterson RE., Sears DD., Metabolic effects on intermittent fasting. Annu Rev Nutr, 2017. 37: 371-393.
  • Calvo Malvar MM., Leis R., Benítez Estévez AJ., Gude F., A randomised, family focused dietary intervention to evaluate the atlantic diet: the GALIAT study protocol. BMC Public Health, 2016.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.