Детска астма: причини и диагностика

Детската астма затруднява децата да играят и да бъдат физически активни поради затруднено дишане.
Детска астма: причини и диагностика

Последна актуализация: 24 декември, 2021

Детската астма е много често срещано състояние. Всъщност това е най-често срещаното хронично заболяване сред децата. Съвременните оценки показват, че това засяга между 5 и 15% от детското население и честотата му продължава да нараства постепенно .

Астмата е заболяване, характеризиращо се с възпаление на дихателните пътища. По този начин води до затруднено дишане, което се проявява чрез кашлица, задавяне и хрипове при опит за вдишване и издишване. Това състояние често е свързано с алергии. Ето защо това е една от причините, поради които все повече и повече деца го имат. Например, често срещано е дете с астма да е алергично и към полени или акари.

В днешната статия ще обясним най-честите причини за детската астма заедно с нейните симптоми. По същия начин ще обясним как лекарите го диагностицират, тъй като е много важно да се разграничи от други заболявания, за да се предпише адекватно лечение.

Какво е детска астма?

Детската астма, както споменахме по-горе, представлява възпаление на дихателните пътища на дететоПо този начин въздухът среща по-голямо съпротивление при влизане и излизане от белите дробове. Това състояние обикновено се появява като криза.

Повечето деца с детска астма получават първия си пристъп преди четиригодишна възраст. Това, което се случва е, че въпреки че възпалението на дихателните пътища остава, то се влошава по време на тези кризи. След това, симптомите също се влошават.

Имайте предвид, че повече от половината астматици са алергични към някои вещества като полени или акари. Това са факторите които отключват повечето пристъпи на астма.

Симптоми

Това състояние обикновено се проявява като затруднено дишане и конгестия в гърдите. Децата с това състояние често имат пристъпи на кашлица. Те обикновено се влошават при инфекция или настинка или когато детето е под стрес.

Освен това се наблюдават хрипове, докато детето се опитва да диша. Обикновено се чуват като свирене. Знайте обаче, че всеки човек е различен, така че симптомите варират от дете на дете.

Като цяло има два основни сезона на детската астма поради нейната връзка с алергиите:

  1. Най-чувствителното време за тези деца е началото на есента и учебната година. Това се дължи на промените в температурата.
  2. През пролетта има повече пристъпи на детска астма. Това се дължи главно на увеличаването на полените в околната среда, един от най-често срещаните алергени, които засягат населението.

Усложнения

Въпреки че повечето деца страдат само от гореспоменатите симптоми, някои от тях могат да получат усложнения. Често детската астма води до проблеми със съня. Това се дължи на затруднено дишане.

Също така, респираторните инфекции се лекуват по-дълго. Също така децата с астма обикновено са по-уморени и имат проблеми с прости дейности като игра и бягане наоколо.

Диагностика на детска астма

Детската астма е трудна за диагностициране, особено при деца под 5 години. Това е или защото има други заболявания с подобни симптоми, или защото те се отнасят до астма – като ринит, бронхиолит или синузит.

Някои тестове могат да помогнат на лекаря с диагнозата. Спирометрията, например, позволява да се оцени белодробната функция. Ако този тест е неубедителен, вместо това лекарите ще използват тест за издишан азотен оксид.

Острата тежка астма: симптоми и лечение

Заключение

Детската астма е доста разпространено заболяване с множество причини и рискови фактори. Също така, генетиката играе важна роля заедно със стреса, студа, алергиите и т.н.

Трудно е да се диагностицира, тъй като симптомите са подобни на тези при други заболявания. Поради това е важно да опишете симптомите подробно на лекаря си, за да може той да извърши необходимите изследвания. След това можете да получите подходящо лечение за детето си и да го предпазите от влошаване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.