Александър Зверев: Диабетът не е пречка да бъдеш спортист от световна класа

Открийте как Александър Зверев успя да стане един от най-добрите тенисисти в света, въпреки че страда от диабет тип 1.
Александър Зверев: Диабетът не е пречка да бъдеш спортист от световна класа
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 05 юни, 2023

Александър Зверев, тенисистът от световна класа, шокира света, като разкри, че е диагностициран с диабет тип 1 от 3-годишна възраст. Винаги е виждан да идва на мачове с раница. Поради това се говореше, че той ще s използва по време на състезания, за да получава технически съвети по мобилен телефон. Истината е, че го прави, за да следи кръвната си захар.

Това потвърждение от един от най-добрите тенисисти в света е поразително. Обикновено се смята, че заболяването ограничава спортната практика. Но сега имаме убедителни доказателства за противното.

В тази статия ще ви разкажем как Зверев, на 26-годишна възраст, успява да преодолее диагнозата си и да живее с разстройството, бидейки елитен спортист. Научете повече.

Александър Зверев – какво е диабет тип 1?

Диабет тип 1 е хронично заболяване. Според Панамериканската здравна организация (PAHO) това е ендокринен проблем, при който панкреасът спира да произвежда инсулин или го прави в недостатъчни количества. Следователно пациентите трябва да си инжектират хормона, за да компенсират този дефицит.

Според международната организация това е четвъртата водеща причина за смърт в Америка. Ако не се контролира правилно, причинява сериозни щети като:

Този тип диабет е известен още като инсулинозависим, юношески или диабет с начало в детска възраст. Симптомите стават очевидни в ранна възраст и образуват класическа триада от прекомерно отделяне на урина, прекомерна жажда и постоянен глад, както научаваме от Lancet. В същото време пациентите често имат необяснима загуба на тегло, зрителни проблеми и умора.

Лечението се състои от ежедневни инсулинови инжекции. По същия начин трябва да се спазва строга диета, ограничаваща приема на прости захари и нивата на глюкозата трябва да се проследяват редовно.

Неадекватното лечение на заболяването може да доведе до животозастрашаващи ситуации. Диабетната кома е опасно и фатално състояние например.

Александър Зверев – спорт и диабет, разбира се, че може!

Александър Зверев разкри, че има диабет тип 1 по време на интервю за Channel Nine в Австралия. Той каза пред медията, че никога не е смятал диагнозата си за пречка да стане спортистът, който е днес. Лекарите обаче не са били оптимисти за целта му.

Винаги съм казвал на лекарите: “Да, искам да играя тенис”. Това е единственото нещо, което наистина има значение за мен. Някои от тях казаха: “Не, трябва да спрете, няма начин да бъдете професионален спортист с този вид заболяване. Няма начин да играете толкова тежък физически спорт.”

~ Зверев в интервю за Canal Nueve ~

Въпреки че е досадно да чува тези думи, желанието му да докаже обратното беше по-голямо. Освен този ярък пример, има експерти, които са съгласни с тенисиста. Да видим защо!

Според научни изследвания за влиянието на диабета при високопроизводителни спортисти, основната причина за изоставяне на спортната дейност е свързана с неспособността да се регулират нивата на кръвната захар. С други думи, хората, живеещи с диабет, могат да имат пикове в кръвната захар, които предизвикват много неприятни симптоми.

Поради тази причина спортистите трябва да бъдат внимателно наблюдавани, както в покой, така и по време на тренировки и състезания. Точната доза инсулин, която трябва да се приложи, трябва да се коригира въз основа на физическите изисквания. По същия начин въглехидратите, които трябва да бъдат погълнати, трябва да бъдат точно отчетени.

Зверев се възползва от почивките в мачовете, за да измери нивата на кръвната си захар. За да направи това, той използва раницата си. И това е нещо, което той не може нито да пропусне, нито да отложи.

Правилната диета

Храненето е стълб за всеки спортист, независимо дали живее с диабет или не. Но когато има конкретна диагноза, както в случая с Александър Зверев, има изисквания, които трябва да се имат предвид.

Пациентите с диабет се нуждаят от интердисциплинарен подход, който включва подкрепата на диетолог. Това се потвърждава от експертни консенсуси, като този, публикуван в Diabetes Care.

Изследванията по темата подчертават ролята на въглехидратите при този тип пациенти. Експертите обаче все още не са съгласни, че драстичното намаляване на въглехидратите е полезно. Всъщност някои лекари насърчават редовната консумация на тези хранителни вещества (45-65% от дневните калории) с коригиране на дозите инсулин за компенсиране.

Когато се обмисля диета с ниско съдържание на въглехидрати при диабет, се определят максимум 30% от дневните калории от тези хранителни вещества. Въпреки това всеки пациент е различен. Хората със затлъстяване или наднормено тегло не са като един елитен спортист, например, който би изисквал енергия от глюкоза за своите движения.

Отвъд дискусиите има проучвания, които твърдят, че консумацията на тропически плодове и риба спомага за поддържането на добър метаболитен контрол. Това трябва да се подчертае, тъй като отдавна плодовете не присъстват в диетата на хората с диабет.

Александър Зверев контролира диабета си.
Александър Зверев е успял да контролира диабета си чрез стриктно наблюдение на състоянието си и благодарение на подходящ хранителен режим.

Александър Зверев – контрол на теглото

Има научни доказателства, че затлъстяването е пряко свързано с диабета. До такава степен, че има нов термин: “diabesity”.

При диабет тип 2 наднорменото тегло изглежда е рисков фактор за развитие на състоянието по-късно. Обратно, при диабет тип 1 наддаването на тегло може да е следствие от лошо планирана диета или неадекватна употреба на инжекционен инсулин.

Учени отTranslational Research Institute for Metabolism and Diabetes предупредиха, че наддаването на тегло често се пренебрегва в контекста на диабет тип 1. Според техните изследвания липсват точни насоки за пациентите за предотвратяване наддаването на тегло. И не само чрез диета, но и чрез физически упражнения.

Хората с диабет трябва да включат физическа активност в ежедневието си. Разбира се, не всички ще бъдат като Александър Зверев, на върха на световния тенис, но могат да бъдат спортисти. Тайната се крие в правилната грижа за намаляване на рисковете и тренировките под наблюдението на професионалисти.

Преодоляване на диагнозата, за да помогнете на другите

Александър Зверев показа, че този тип диагноза не трябва да ограничава мечтите. Въпреки че живее с диабет от тригодишен, той се превърна в пример в спорта.

Като човек с диабет тип 1, искам да насърча децата с диабет никога да не се отказват от мечтите си, независимо какво им казват другите.

~ Александър Зверев ~

За да разруши стигмата за това заболяване и да повиши осведомеността за връзката му с добрите навици на живот, той създаде фондация. Фондация Александър Зверев се фокусира върху подкрепата на деца с диабет тип 1 и насърчаване на грижите за предотвратяване на диабет тип 2.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.